Της Ελενας Ερμείδου
Ζητούνται χαρτοφυλάκια με ρόλο ‘ασπιδας’ προστασίας για τριπλά χτυπήματα. Τρόποι να αυξηθούν τα τιμολόγια και οι αποδόσεις και να συγχρονιστούν τα τμήματα των underwriters.
Baden Baden: Ασπίδα προστασίας αναζητούν τα Lloyds του Λονδίνου έναντι τριπλών χτυπημάτων. Το χαρτοφυλάκιο αντασφαλειών του Οργανισμού περιλαμβάνει 6,44 δισεκατομμύρια στερλίνες συμβόλαια περιουσίας, 2,5 δισεκατομμύρια ατυχημάτων και 2,09 δισεκατομμύρια στερλίνες εξειδικευμένα αντασφαλιστήρια. Η λύση είναι η εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου διευκρινίζει ο CEO της Ασφαλιστικής Αγοράς του Λονδίνου John Neal.
Η αγορά των Lloyds χρειάζεται να εξισορροπήσει το χαρτοφυλάκιο της, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτη σε δυσανάλογο χτύπημα από επαναλαμβανόμενες πολλαπλές ζημιές φυσικών καταστροφών, όπως για παράδειγμα αυτές που συνέβησαν το 2017.
Σύμφωνα με τον John Neal ο Οργανισμός είναι εκτεθειμένος απέναντι σε τριπλό χτύπημα. Λέει ‘ναι’ στις ασφαλίσεις περιουσίας φυσικών καταστροφών ωστόσο, o αξία των εξειδικευμένων συμβολαίων είναι άνιση σε σχέση με τις υπόλοιπες δύο κατηγορίες.
Ο CEO των Lloyds παράλληλα προτρέπει τους ασφαλιστές να γράφουν περισσότερες αντασφάλειες από ασφάλειες. Και αυτό γιατί οι αντασφαλίσεις στα βιβλία των Lloyds συνεισφέρουν μόλις 11 δισεκ. στερλίνες από 35,5 που είναι τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα σύμφωνα τις λογιστικές καταστάσεις του 2018.
Αναφερόμενος στα τιμολόγια τόνισε ότι έφτασε η στιγμή για αυξήσεις, από το γεγονός ότι η τιμολόγηση στο χαρτοφυλάκιο περιουσίας (D&F) ήταν στα Lloyds το 2017 κατά μέσο όρο στο 60% της τεχνικής τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 50%.
Σύμφωνα με τον CEO των Lloyds θα χρειαστούν αυξήσεις της τάξης του 15-20 τοις εκατό στο τρέχον έτος και η τάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2021.
Το πρόβλημα των τιμολογίων κρατά για δέκα χρόνια ψηλά στην ατζέντα των αντασφαλιστών. Για χρόνια η αντασφαλιστική αγορά έζησε με υψηλές προμήθειες και φτηνά τιμολόγια, ωστόσο μετά τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, ανάλογες διορθώσεις στα τιμολόγια δεν έγινα. Και, ναι μεν διαπιστώνεται η τάση για αυξήσεις, όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των αντασφαλιστών με τους αγοραστές, οι αγοραστές, όταν ακούσουν για αυξήσεις τιμολογίων κλωτσούν.
Και, δύο ακόμα σημεία. Ενώ στο παρελθόν υπήρχε διασύνδεση στα τιμολόγια αντασφαλιστών και ασφαλιστών, σήμερα η διασύνδεση αυτή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στα τμήματα των underwriters.
Τέλος, ενώ στην τιμολόγηση των ασφαλιστηρίων συμβάσεων έχουν περάσει αυξήσεις που τείνουν να είναι ακόμα και διψήφιες, στις συμβάσεις αντασφαλίσεων παρατηρείται μία μόνο μικρή βελτίωση.