3+1 τεχνολογίες που βοηθούν τους ασφαλιστές να προσαρμοστούν στην Kλιματική Aλλαγή

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά, πιο έντονα και μεγαλύτερα. Σύμφωνα με την NOAA, το 2023 ήταν μια χρονιά – ρεκόρ, με καιρικές και κλιματικές καταστροφές άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα τελευταία δε πέντε χρόνια, το μέσο ετήσιο κόστος αυτών των καταστροφών έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειριστούν αυξημένους κινδύνους για πιο έγκαιρες, ακριβέστερες απαντήσεις και καλύτερη προστασία των περιουσιακών στοιχείων.

Drones

Τα drones γίνονται όλο και περισσότερο σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση πιο ακραίων καιρικών συνθηκών. Μετά από μεγάλες καταστροφές, βοηθούν τους ασφαλιστές να εκτιμήσουν γρήγορα τη ζημιά. Τα drones μπορούν να καλύπτουν επικίνδυνες περιοχές, στέλνοντας ταυτόχρονα ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Πετώντας πάνω από επηρεαζόμενες περιοχές, καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες και δεδομένα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό επιτρέπει την αξιολόγηση με ακρίβεια των ζημιών και οδηγεί στην επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν αξιώσεις. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μειώνουν σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία των αξιώσεων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αυτοψίες, ειδικά όταν η ζημιά στην υποδομή καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε μια περιοχή.

Ο έλεγχος υψηλών ή μη ασφαλών στεγών είναι μια άλλη κοινή εφαρμογή. Τα drones συλλέγουν πολλούς τύπους δεδομένων με αισθητήρες που εντοπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα.

Δορυφορική και εναέρια απεικόνιση

Περισσότεροι δορυφόροι σε τροχιά, νέες δυνατότητες και αυξημένη οικονομική προσιτότητα καθιστούν τις τεχνολογίες παρατήρησης της Γης έναν άλλο σημαντικό τρόπο συλλογής δεδομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών χρησιμοποιούν επίσης αεροσκάφη για το σκοπό αυτό. Αν και δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ακρίβειας με αυτά που λαμβάνονται από drones, οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας από αεροπλάνα ή δορυφόρους μπορούν να αποτυπώσουν λεπτομέρειες, όπως τον αριθμό των πλακιδίων σε μια οροφή.

Η εναέρια απεικόνιση συλλέγει επίσης πληροφορίες για πολύ ευρύτερες περιοχές. Η πιο μακροσκοπική προβολή προσθέτει πληροφορίες σχετικά με τη βλάστηση και τα καιρικά μοτίβα miaς περιοχής, στην ανάλυση κινδύνου κατά το underwriting.

Κατά την περίοδο κάλυψης, νέες πληροφορίες από τη συνεχή παρακολούθηση μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μείωση του κινδύνου (για παράδειγμα, διαχείριση της βλάστησης για μείωση των κινδύνων από πυρκαγιές). Οι εικόνες που ενημερώνονται συχνά επιτρέπουν επίσης την προσαρμογή της κάλυψης ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στις δομές και το περιβάλλον.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα drones, τα αεροπλάνα και οι δορυφόροι παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων – περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να αναλύσουν οι άνθρωποι. Εκεί μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί να αυτοματοποιήσει την ανάλυση δεδομένων για το underwriting, παρακολούθηση και ενημέρωση, καθώς και μέρη της διαδικασίας αξιώσεων. Για το underwriting συγκεκριμένα, μπορεί να λάβει υπόψη ευρύτερα σύνολα δεδομένων για εξατομικευμένες πολιτικές που βασίζονται στο συγκεκριμένο προφίλ μιας εταιρείας. Σε όλη την περίοδο κάλυψης, η τεχνητή νοημοσύνη —σε συνδυασμό με το IoT, τα drones και τους δορυφόρους— επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και συμβάλλει στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Αυτά τα συστήματα βοηθούν τους ασφαλιστές και τους πελάτες τους να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα όταν προκύπτουν προβλήματα ή όταν σημειώνονται καταστροφές. Στον απόηχο των ζημιών, η τεχνητή νοημοσύνη εκσυγχρονίζει την επεξεργασία των αξιώσεων αναλύοντας αυτές τις μεγάλες ομάδες δεδομένων και αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες για ταχύτερες διευθετήσεις.

Πλατφόρμες Home-Sharing

Μετά από μια μεγάλη καταστροφή οι ασφαλισμένοι είθισται να μεταφέρονται σε προσωρινά καταλύματα ή ξενοδοχεία, τα οποία μπορεί να είναι ακατάλληλα για μακροχρόνια διαμονή. Οι πιο συχνές, μεγαλύτερης κλίμακας καταστροφές απαιτούν πιο εκτεταμένες προσπάθειες ανοικοδόμησης και έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για καλύτερη, μακροπρόθεσμη προσωρινή στέγαση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπως παρατηρείται στο εξωτερικό, αρχίζουν να αξιοποιούν την οικονομία του διαμοιρασμού, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να συνδέσουν ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν όσους έχουν πληγεί από καταστροφές. Εταιρείες που συνήθως επικεντρώνονται στον τουρισμό, όπως η Airbnb και η VRBO, διαθέτουν τα δικά τους προγράμματα για την αντιμετώπιση καταστροφών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους να βρουν τα κατάλληλα καταλύματα.