Ι. Βοτσαρίδης, Interlife: Αναζητείται λύση για 4 θέματα

Το θέμα της ασφάλισης φυσικών καταστροφών, της υποχρεωτικότητας ασφάλισης επιχειρήσεων, των κινήτρων και της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού φορές για την αποζημίωση των ζημιών από φυσικές καταστροφές έθιξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστικής, Ιωάννης Βοτσαρίδης στην ομιλία του στην Τακτική Γενική Συνέλευση.

της Ελενας Ερμείδου

Έξι φορές λιγότερα ποσά για ασφαλιστικές καλύψεις δαπανά η Ελλάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της σε σχέση με το Μέσο Όρο της ΕΕ, παρ’ όλο που τα ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλό, τόνισε ο κος Ιωάννης Βοτσαρίδης υπογραμμίζοντας πώς δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση, χρειάζονται κίνητρα όπως οι φορολογικές απαλλαγές, με ολική έκπτωση των Ασφαλίστρων Φυσικών Καταστροφών από το φορολογητέο εισόδημα, αλλά  και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ να ωθεί τον πολίτη να ασφαλιστεί. Αυτό θα φέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος δεδομένου ότι από κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο το Δημόσιο εισπράττει φόρο 15%, ενώ ωφελείται επιπλέον και από τους φόρους που πληρώνουν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες λόγω αύξησης των εσόδων τους.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο κος Βοτσαρίδης τόνισε ότι τα αποτελέσματα από το πρώτο έτος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ δεν ήταν τα αναμενόμενα προτείνοντας το ποσοστό της έκπτωσης να αυξηθεί στο 25%, ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα.  Από τις περίπου 6.167.000 κατοικίες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, περίπου το 1.000.000 έχει ιδιωτική ασφάλιση. Από αυτές, μόλις οι 215.000 περίπου πιστώθηκαν την έκπτωση του 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2023 λόγω της ασφάλισης του ακινήτου τους έναντι του κινδύνου Φυσικών Καταστροφών.

Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια αφορούσαν ακίνητα που είχαν πάρει δάνειο από τράπεζα, με διαμεσολαβητή (Bancassurance) την ίδια την Τράπεζα, χωρίς πρόβλεψη για σεισμό  ή για πλημμύρα. Άρα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, το όφελος από το παραπάνω μέτρο για κατόχους ακινήτων με χαμηλές τιμές ζώνης ΕΝΦΙΑ, είναι πάρα πολύ μικρό, και δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό  κίνητρο. Αντίθετα, ευνοημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με υψηλές τιμές ζώνης, που, όμως δεν είναι η πλειοψηφία.

Υποχρεωτικότητα ασφάλισης ακινήτων – Ισπανία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία

Η υποχρεωτικότητα της Ασφάλισης επαγγελματικών και ιδιωτικών ακινήτων για Φυσικές Καταστροφές στην Ευρώπη εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

  • Στην Ισπανία μέσω ειδικών τελών που βαρύνουν τα συμβόλαια Ακινήτων, Ζωής και Αυτοκινήτων τα οποία στη συνέχεια χρηματοδοτούν μέσω του Κράτους αποζημιώσεις από Φυσικές Καταστροφές.
  • Στην Ελβετία είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση των Κτιρίων για Φυσικές Καταστροφές μέσω των Καντονιών, δηλ. της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Στη Γερμανία είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των κτιρίων για τους βασικούς κινδύνους.
  • Η Ιταλία προτιμά την πολιτική κινήτρων και δίνει φοροαπαλλαγή ίση με το 19% του ασφαλίστρου.

Στην Ελλάδα, εξήγησε ο κος Βοτσαρίδης η έννοια της «υποχρεωτικότητας» αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη από την Πολιτεία και, προς το παρόν, εφαρμόζεται σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Το σχετικό Σχέδιο Νόμου, για ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών δεν αφορά κατοικίες, αλλά μόνον έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, -οι οποίες είναι ούτως ή άλλως ασφαλισμένες και, ουσιαστικά, αφήνει απ’ έξω σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων στη Ελλάδα, που είναι οι Μικρομεσαίες. Προσέθεσε πως για να επιτύχει το μέτρο πρέπει το ποσό να μειωθεί στο 1 εκατ. και μετά από ένα χρόνο να μειωθεί στις 500 χιλ.

ΣΔΙΤ ώστε οι αποζημιώσεις να φτάνουν στο 90%

Διαχρονικά, στην Ελλάδα οι αποζημιώσεις της Πολιτείας απέναντι σε τέτοιου είδους καταστροφές δεν ξεπερνούν το 40%  της Ζημιάς, συχνά και πολύ λιγότερο και οι σχετικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Αποτέλεσμα, οι περιουσίες καταστρέφονται και δεν μπορούν να επανασυσταθούν.

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η Πολιτεία δεν μπορεί  να αποζημιώνει, μόνη αυτή, τους πολίτες από Φυσικές Καταστροφές. Είναι αναγκαίο διευκρίνισε να θεσμοθετηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ώστε οι Αποζημιώσεις να φθάνουν συνολικά το 90% των Ζημιών, με το ήμισυ και πλέον αυτών των αποζημιώσεων να καλύπτεται από Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.

Ο κος Βοτσαρίδης τέλος έκανε αναφορά στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία εκτιμά ότι η Κλιματική Αλλαγή και οι συνεπακόλουθες Φυσικές Καταστροφές στη χώρα μας θα έχουν ως αποτέλεσμα, το συνολικό σωρευτικό κόστος να φτάσει έως το έτος 2100 το συγκλονιστικό ποσό των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από 3 φορές  το ελληνικό ΑΕΠ – εφόσον βέβαια δεν αντιδράσουμε και δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα έως τότε.