Η Εθνική Ασφαλιστική καταλύτης της «επόμενης μέρας» στην ασφαλιστική αγορά

Όπως έγκαιρα και έγκυρα έχουμε ενημερώσει η Εθνική Ασφαλιστική σκοπεύει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς, τα οποία έχουν συσσωρευτεί τα περασμένα χρόνια αλλά και κατέστησαν εκρηκτικά λόγω της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στο PSI plus. 

Ο κ. Α. Βασιλείου, Α’ αντιπρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής, έχει διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με περίπου είκοσι εταιρείες, αναλυτικοί φάκελοι με τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στο γραφείο του. Η μορφή της συνεργασίας ενδέχεται να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία από πλήρη εξαγορά της εταιρείας, εξαγορά μόνο του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ή ακόμη και εταιρική συμμετοχή σε «σχήμα» πολλών συγχωνευμένων ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι συζητήσεις και ενδεχόμενες αυτές πρωτοβουλίες τελούν εις γνώσιν και της εποπτικής αρχής η στάση της οποίας θα είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα τους. Το κίνητρο της Εθνικής Ασφαλιστικής για την ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών αλλά και της ΤτΕ για την υποστήριξη τους είναι ότι νέα ενδεχόμενη πτώχευση, ενδεχόμενο κλείσιμο ασφαλιστικής εταιρείας θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη φήμη  και την παραγωγή της ασφαλιστικής αγοράς στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την ίδια την αγορά. 

Την ίδια στιγμή που η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να αποτελέσει  μέρος της λύσης του προβλήματος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα την καθιστούσε εντελώς αναξιόπιστη και η ευκαιρία θα χανόταν για πολλά χρόνια. Ευχόμαστε ειλικρινά αυτές οι πρωτοβουλίες να έχουν αίσιο τέλος και να βρουν μιμητές στους κόλπους των διοικήσεων και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, ελληνικών και πολυεθνικών.