Το απόλυτο γλωσσάρι για την προστασία δεδομένων

Έχετε μπερδευτεί από όλους τους τεχνικούς όρους με θέμα την προστασία δεδομένων; Συμβαίνει σε πολλούς! Από παραβιάσεις ασφάλειας μέχρι βιομετρικά στοιχεία, ο κόσμος του απορρήτου και της ιδιωτικότητας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Μπορούμε, όμως, να βάλουμε σε τάξη τα πράγματα.

Η προστασία δεδομένων είναι ουσιαστικά η διαδικασία πρόληψης της κλοπής, απώλειας ή κακής χρήσης των διαδικτυακών πληροφοριών. Καθώς ολοένα μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας σχετίζεται με το Διαδίκτυο, η δραστηριότητά μας σε αυτό παράγει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να κυμαίνονται από ιδιαίτερα ευαίσθητα και ιδιωτικά στοιχεία (π.χ. αριθμοί τραπεζικού λογαριασμού ή επαγγελματικά email) έως μια λίστα με όσες ταινίες και σειρές παρακολουθήσατε πρόσφατα σε μια πλατφόρμα στριμαρίσματος!

Όσο περισσότερα δεδομένα παράγουμε, τόσο σημαντικότερο είναι να τα διατηρούμε ιδιωτικά και προστατευμένα. Γι’ αυτό, το 71% των χωρών έχουν ήδη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων, ενώ ένα 9% πρόκειται να αποκτήσει.  Η προστασία των δεδομένων απαιτεί συστήματα που να διασφαλίζουν ότι πληροφορίες, όπως συνθηματικά και κωδικοί πρόσβασης, δεν διαρρέουν ή διαγράφονται γρήγορα, καθώς και διαδικασίες που να διασφαλίζουν ότι αρχεία, όπως προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο, αποθηκεύονται, ώστε να μπορούν να ανακτηθούν εύκολα αν χαθούν ή καταστραφούν. Επιπλέον, παρά τα αυξανόμενα νομικά μέσα προστασίας, παραμένει χρήσιμο να γνωρίζετε πώς ακριβώς, πού και γιατί χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας, ιδίως από ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με μια μελέτη, το 63% των πελατών παγκοσμίως πιστεύουν ότι οι εταιρείες δεν είναι ειλικρινείς σχετικά με το πώς αξιοποιούν τα προσωπικά δεδομένα.

Όλες αυτές οι διαδικασίες προστασίας δεδομένων είναι σχετικά νέες και, ως εκ τούτου, οι περισσότερες συνοδεύονται από ειδική ορολογία. Εδώ, έχουμε ετοιμάσει ένα γλωσσάρι με τους κυριότερους όρους, ώστε να μπορέσετε να εξοικειωθείτε με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι ιστότοποι και οι επιχειρήσεις, όταν μιλούν για την προστασία δεδομένων και να καταλάβετε τι εννοούν.

Περισσότερα στο GENERALI BLOG