Δ. Γαβαλάκης, το πρόσωπο της Ασφαλιστικής αγοράς, μία πορεία 30 ετών

από την Ελενα Ερμείδου

 «Δεν είχα ιδέα για αυτό το επάγγελμα και ούτε μετά την πρώτη μου συνέντευξη είχα καταλάβει ακριβώς τι προσφέρει» λέει ο Δημήτρης Γαβαλάκης όταν 30 χρόνια πριν, στην αναζήτηση του για συμπληρωματικό εισόδημα του τράβηξε το ενδιαφέρον μία  «κρυφή» αγγελία της Alico (Metlife) και προσθέτει : «αυτό που θυμάμαι ξεκάθαρα είναι όταν κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης έβλεπα το συντονιστή μου να με εκπαιδεύει και ένιωσα ότι σίγουρα θα μου άρεσε πάρα πολύ να κάνω τη δουλειά που έκανε. Αυτό το ερέθισμα ήταν και η αιτία μετά από 5 χρόνια καριέρας ως ασφαλιστικός σύμβουλος να τολμήσω το ξεκίνημα μου στο management και να γίνω Συντονιστής».

Οι σημαντικές στιγμές μίας πορείας 30 ετών,

Σε μια πορεία 30 ετών είναι φυσικό να υπάρχουν σημαντικές στιγμές.  Ο Δημήτρης Γαβαλάκης ξεχωρίζει την πρώτη που ήταν η υπογραφή της σύμβασης του Συντονιστή στην αγγλική  Commercial Union Life το 1996. Ο επόμενος σημαντικός σταθμός ήταν η ανάληψη της ευθύνης της διεύθυνσης του υποκαταστήματος Νέου Ψυχικού στην ίδια εταιρεία στο τέλος του 1999 έχοντας ήδη κατακτήσει τις πρώτες θέσεις στην εταιρεία του σε όλα τα επίπεδα management.

Η επόμενη, καθοριστική, στιγμή στην καριέρα του ομολογεί ήταν πολύ δύσκολη. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε πουληθεί στον όμιλο Ασπίς ο οποίος μέχρι περίπου το 2008 δεν είχε επηρεάσει τη λειτουργία της. Το υποκατάστημά του ήταν πρώτο σε χαρτοφυλάκιο σε όλη την εταιρεία και η μάχη όλων ήταν να προσπαθήσουν  να μείνει η εταιρεία ανοιχτή και να μη γίνει ανάκληση της άδειας της, με αγώνες σε όλα τα επίπεδα.

Τότε μας λέει πως οι αρμόδιοι τότε δεν άκουσαν τις προτροπές τους παρότι τα αποθεματικά της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με της Ασπίς Πρόνοια. Σήμερα, ωστόσο όλοι αποδέχονται ότι ίσως έπρεπε να βρεθεί τρόπος να μείνει ανοιχτή.

Από την ανάκληση της άδειας στην ίδρυση της LifePlan

Μετά την ανάκληση της άδειας της Commercial Value, οι καταξιωμένοι συνεργάτες του και ο Δημήτρης Γαβαλάκης βρήκαν τη δύναμη να γεννήσουν  κάτι πολύ όμορφο – τη LifePlan. Μια καινοτόμο ιδέα για εκείνη την εποχή. Μια εταιρεία με δομή Agency χωρίς όμως αποκλειστική συνεργασία με μια Ασφαλιστική εταιρία.

Η επιλογή τους  δέκα χρόνια πριν τους έχει δικαιώσει σήμερα απόλυτα.

Το μεγάλο ξεκίνημα με τον ΠΣΣΑΣ και η ιδέα της ΕΑΔΕ

Το ξεκίνημα της ενασχόλησης του με τα κοινά του κλάδου προήλθε από την προτροπή φίλων και συναδέλφων μου στο ΔΣ του συνδέσμου των Συντονιστών (ΠΣΣΑΣ) το 2009.

Μετά από μία θητεία ως ταμίας και αντιπρόεδρος οι συνάδελφοι τού έκαναν την τιμή να τον εκλέξουν πρόεδρο και μάλιστα για τρεις συνεχόμενες φορές με υψηλότητα ποσοστά. Μαζί με όλα τα μέλη των ΔΣ κατάφεραν στα 6 χρόνια της θητείας του να εκτοξεύσουν τα ενεργά μέλη του Συνδέσμου σε πάνω από 250 (έχοντας δηλαδή  εγγεγραμμένους πάνω από το 30 % των ενεργών Συντονιστών όλης της Ελλάδας), να τον κάνουν οικονομικά εύρωστο, να αναπτύξουν σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις και τέλος να εξασφαλίσουν τόσο την ύπαρξη της συγκεκριμένης κατηγορίας όσο και τα εμπορικά δικαιώματα τόσο των Συντονιστών όσο και όλων των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με τον ν.4583.

Ταυτόχρονα ως πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ συμμετείχε στην προσπάθεια όλων των σωματείων για την γέννηση ενός φορέα ο οποίος θα εξέφραζε ενιαία όλες τις κατηγορίες της διαμεσολάβησης.

Η ιδέα της ΕΑΔΕ πήρε σάρκα και οστά με εξαιρετικό πλαίσιο λειτουργίας. Διατήρηση της αυτονομίας των Σωματείων που εκπροσωπούν διακριτές κατηγορίες διαμεσολάβησης αλλά ταυτόχρονα κοινή εκπροσώπηση των αιτημάτων όταν υπήρχε ομοφωνία. Τέλος η ετήσια εναλλαγή της προεδρίας της ΕΑΔΕ από το κάθε σωματείο εξασφάλιζε την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών.

Ο Δημήτρης Γαβαλάκης είχε την τιμή να διατελέσει 2 φορές πρόεδρος της ΕΑΔΕ και να ζήσει πολλές δημιουργικές στιγμές συνεργασίας με όλους τους προέδρους των άλλων σωματείων πετυχαίνοντας πάντα ομοφωνία και εξαλείφοντας κάθε διαμάχη μεταξύ των σωματείων.

Όταν οι συνάδελφοι τον ανέδειξαν σε επιμελητηριακές εκλογές

Το 2017, όπως είναι γνωστό, μετά την ιδιαίτερη τιμή που του έκαναν οι συνάδελφοι του στις επιμελητηριακές εκλογές, αναδεικνύοντας τον πρώτο στον τομέα των υπηρεσιών – με μεγάλη διαφορά ψήφων – αποφάσισε να μην συνεχίσει την ενασχόληση του με τον συνδικαλιστικό χώρο θεωρώντας ότι ήταν η ώρα της αλλαγής και φυσικά ότι δεν θα ήταν ηθικά σωστό να είμαι ταυτόχρονα πρόεδρος σωματείου και μέλος της ΔΕ του ΕΕΑ.

Τον πρώτο χρόνο της προεδρίας μου στον ΠΣΣΑΣ θεώρησε αναγκαίο να συναντήσει όσους μπορούσε περισσότερους πετυχημένους συντονιστές ,ακούγοντας τις προτάσεις τους για το μέλλον του Συνδέσμου

Μέσα από αυτές τις επαφές γνώρισε τον Κλέαρχο Πεφάνιο ο οποίος μοιράστηκε μαζί του την ομορφιά της συμμετοχής του στη GAMA αλλά και τις ιδέες του για το μέλλον.

Έτσι ξεκίνησαν όλα. Πρώτα το τόλμημα της 1ης εκδήλωσης με τον Athan Vorilla και στη συνέχεια η συνεργασία με την GAMA International και η ίδρυση του παραρτήματος. Ο Γιάννης Τοζακίδης και ο Θανάσης Κατσιγιάννης ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι ενστερνίστηκαν το ίδιο όραμα και αφοσιώθηκαν στην ανάπτυξη του παραρτήματος. Ο Γιάννης Τοζακίδης έχοντας ταυτόχρονα αναλάβει την προεδρία του ΠΣΣΑΣ μέσα από το διπλό του ρόλου έδωσε σημαντική ώθηση τόσο στο παράρτημα όσο και στα ετήσια συνέδρια.

Δηλώνει ευτυχής γιατί σχεδίασαν (όλοι μαζί) πάνω σε στέρεες βάσεις το όραμα τους Συνεργασία με τον ΠΣΣΑΣ, μεταβιβαζόμενη προεδρία ανά 2 έτη και στελέχωση του παραρτήματος με τους επόμενους εθελοντές που θα συνεχίσουν την πορεία τα επόμενα χρόνια.

Τα χρόνια που ακολούθησαν

Τρεις σημαντικές εποπτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν σίγουρα καθοριστικές τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο Δημ. Γαβαλάκης αρχή γενομένης το 2006 με την ενσωμάτωση της πρώτης ευρωπαϊκής οδηγίας IMD με το προεδρικό διάταγμα 190. Εκεί τέθηκε το πρώτο πλαίσιο που έδινε έμφαση στην εξασφάλιση του καταναλωτή τόσο μέσα από κανόνες διαφάνειες όσο και από απαιτήσεις για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

Στη συνέχεια οι πράξεις 30 και 31 της Τράπεζας της Ελλάδος προσπάθησαν να λύσουν σε συνεργασία με το ισχύον νομικό πλαίσιο θέματα απόδοσης ασφαλίστρων και όχι μόνο.

Τέλος ο νόμος 4583 κωδικοποιώντας όλο το νομικό πλαίσιο και ενσωματώνοντας την IDD θέτει ένα ακόμα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο διαφάνειας στην αγορά το οποίο ανεβάζει το επίπεδο αξιοπιστίας του κλάδου συνδυαστικά με την θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλα τα δίκτυα διανομής δημιουργώντας μια ισχυρή βάση αξιοπιστίας του κλάδου. Οι νόμοι φυσικά δεν αρκούν, διευκρινίζει. Θέτουν το αναγκαίο πλαίσιο αλλά η αγορά λειτουργεί εύρυθμα όταν τηρούνται, εξηγεί. Άλλωστε η ορθή τήρηση τους είναι και ο οδηγός για την αξιολόγηση τους αλλά και η εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.

Μπροστά μας είναι οι προκλήσεις

Αναφερόμενος στην αγορά,  τονίζει πώς η Ασφαλιστική αγορά έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της. Αυτό θα έχει φανεί πιο έντονα από το 2020 αν υγειονομική κρίση δεν είχε καθυστερήσει σε ένα βαθμό τις εξελίξεις. Συνολικές αλλαγές στην οικονομία, βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα – σε σχέση με τα χρόνια των μνημονίων –  μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που σταδιακά θα συμβαίνουν και θα βοηθούν την ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι μπροστά

«Καθημερινά ζούμε την απαίτηση της κοινωνίας για σεβασμό από τον επαγγελματία, απλότητα αλλά και αξιοπιστία στην ενημέρωση, ταχύτητα και διαφάνεια από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Πάνω από όλα οι πολίτες δεν θέλουν να έχουν το φόβο ότι την ώρα που θα χρειαστούν την ασφάλιση κάτι θα βρεθεί και δεν θα αποζημιωθούν».

Πρώτο η πίτα, μετά το μερίδιο

Σχολιάζοντας το χρόνιο ζήτημα της αύξησης των μεριδίων και της πίτας της ασφαλιστικής αγορά διευκρινίζει πολύ προσεκτικά ότι «για να απαντήσουμε  στο αίτημά της κοινωνίας πρέπει όλοι να γίνουμε καλύτεροι και να συνεργαζόμαστε, βλέποντας την αύξηση της πίτας ως προτεραιότητα και μετά το μερίδιο που καθένας από μας θα κατακτήσει. Και αυτό αφορά τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και τον καθένα από εμάς».

Και επειδή η ασφαλιστική αγορά εξελίσσεται και προχωρά, επισημαίνει πώς «κάθε κλάδος χρειάζεται νέο αίμα. Όχι γιατί είναι αυτοσκοπός να είμαστε περισσότεροι αλλά γιατί η ανανέωση – αν γίνεται με σωστό σχεδιασμό – μας κάνει καλύτερους».

Το στοίχημα των Συντονιστών

Συζητώντας το θέμα της αξιοπιστίας, υπογραμμίζει ότι οι δυσκολίες σήμερα δεν είναι περισσότερες από ότι στο παρελθόν. Ίσως και σε κάποια πράγματα να είναι και λιγότερες. Η πιο σημαντική δυσκολία που δυστυχώς παραμένει είναι η χαμηλή αξιοπιστία που έχει το επάγγελμα στους νέους ως ένα επάγγελμα καριέρας. Αυτό είναι το στοίχημα των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των ανθρώπων που έχουν την ιδιότητα του Συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων ώστε να προωθούν το επάγγελμα με τον κατάλληλο τρόπο αλλά και να αξιολογούν με τα κατάλληλα κριτήρια ανατρέποντας σταδιακά αυτό το κλίμα

Η ευχή κρύβεται πίσω από ένα αριθμό

Κλείνει την συζήτηση λέγοντας πως, «η ευχή για μένα ήταν και παραμένει η ίδια και κρύβεται πίσω από έναν αριθμό . Άλλωστε αυτός ο αριθμός για να επιτευχθεί θα πρέπει να βελτιωθούν όλα όσα θεωρούμε σήμερα παθογένειες της αγοράς μας. Ας φτάσουμε λοιπόν σύντομα η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην χώρα μας να είναι, ως % του ΑΕΠ, τουλάχιστον στο μέσο όρο της Ευρώπης»

Πώς θα συμβεί αυτό;  «Το ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα στο επίπεδο της αξιοπιστίας, της εξωστρέφειας και ταυτόχρονα της αποτελεσματικής παρέμβασης του κλάδου στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ώστε να προχωρούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*