Χριστόφορος Σαρδελής: Να πιάσουμε το νήμα της ασφαλιστικής αγοράς από την αρχή

του Βάιου Κρόκου

Για την ανάγκη να διδαχθούμε από το παρελθόν, πιάνοντας από την αρχή το νήμα όσον αφορά το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορος Σαρδελής κατά την ομιλία του στην πρόσφατη μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση – συνέδριο από την Κορυφαία Διεύθυνση Δημήτρη Αναστασίου.

Η μεγαλύτερη συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου σε μια αναπτυγμένη οικονομία είναι η καλή διαχείριση των συνολικών κινδύνων, σημείωσε.

«Δυστυχώς έχουμε μείνει σε κάποια στερεότυπα και ο ασφαλιστικός κλάδος είναι υποτονικός και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», τόνισε. Μια οικονομία που δεν αισθάνεται ασφαλής έναντι μιας σειράς κινδύνων, είναι μια άτολμη – και επιχειρηματικά – κοινωνία και δεν θα πιάσει εν τέλει τα υψηλά επίπεδα που προσδοκά. Είναι εμπεριστατωμένο στην οικονομική βιβλιογραφία η θετική σχέση ανάμεσα στον βαθμό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς και το ΑΕΠ μιας χώρας, σχολίασε.

«Πρέπει να πιάσουμε από την αρχή το νήμα όσον αφορά το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, διότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης», είπε ο κ. Σαρδελής

διαβάστε: Διοίκηση της Εθν. Ασφαλιστικής, θεσμικοί παράγοντες και βραβεύσεις στο συνέδριο της Κορυφαίας Διεύθυνσης Δημήτρη Αναστασίου

Ασφαλισμένο το 48% στην μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Μετα βίας το 15%…100 χρόνια μετά 

Το παράδειγμα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Θεσσαλονίκη το 1917 έφερε ο κ. Σαρδελής, αναδεικνύοντας το πόσο ανασφάλιστοι παραμένουμε ως πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το το 48% της συνολικής ζημιάς όπως εκτιμήθηκε από το ελληνικό κράτος και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ήταν ασφαλισμένο είτε στην Εθνική Ασφαλιστική είτε σε ξένες εταιρείων μέσω πρακτόρων της εποχής.

«Καλό είναι να κοιτάμε το παρελθόν, ώστε να διδαχθούμε, καθώς δεν πήγαν όλα μπροστά», τόνισε

Παράλληλα, ο κ. Σαρδελής τόνισε πως το 2021 είναι μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία που κλείνει 130 χρόνια πλούσιας ιστορίας, κατά την οποία ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες, τις κρίσιμες καμπές της χώρας και βοήθησε με τον τρόπο της (στήριξη στους Βαλκανικούς Αγώνες, αποζημιώσεις σε Έλληνες της Ιωνίας και τα παράλια της Μ. Ασίας μετά την καταστροφή, με συσσίτια στην Αθήνα της Κατοχής κ.α)

Οι προσδοκίες για το 2021

Οι προσδοκίες για το 2021 παραμένουν μεγάλες, προσδοκώντας να μπει ένα τέλος με την πανδημία, αρχικά. Τόνισε από την άλλη πλευρά, ωστόσο, πως η έλευση του COVID-19 έφερε και θετικά: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας τόσο στον κλάδο – όσο και για το σύνολο της οικονομίας και κοινωνίας – αποτελεί μια θετική εξέλιξη που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες όλων.

Δεν είναι μόνο το αυτοκίνητο

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που είναι ασφαλίσιμοι που πρέπει να δώσει έμφαση η αγορά και να αφουγκραστεί η κοινωνία, σχολιάζοντας αν το τελικά το διαδίκτυο μπορεί να αντικαταστήσει τον ασφαλιστικό σύμβουλο. Σύμφωνα με τον κ. Σαρδελή, η ποιότητα αναδεικνύεται με το τι μπορεί να προσφέρει κανείς σε έναν ασφαλισμένο με εξειδικευμένες γνώσεις (προϊόντα Ζωής κλπ). Θα χρειαστούν ιδιαίτερες γνώσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, σημείωσε, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των ασφαλιστών.

«…δεν είναι να ασφαλίσουμε 5 αυτοκίνητα παραπάνω, υπάρχουν πολλοί μεγάλοι κίνδυνοι που ασφαλίζονται διεθνώς και εδώ όχι, αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη», τόνισε. «Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, ασχέτως αν δεν έχουν προχωρήσει όλες οι πρωτοβουλίες, φορολογικά κίνητρα. Είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε…», κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*