Η ύφεση στην οικονομία πλήττει την ασφάλιση εμπορευμάτων

Η ασφάλιση των μεταφερομένων εμπορευμάτων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην επιχειρηματική κοινότητα. Η προστασία που παρέχεται μέσω της ασφάλισης από τα τυχόν ζημιογόνα γεγονότα, επιτρέπει σε όσους ασχολούνται με το εμπόριο να αναλαμβάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά εμπορικούς κινδύνους, επεκτείνοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ιδιαιτέρως, όταν το κόστος είναι ένα μικρό ποσοστό της εμπορικής αξίας των αντικειμένων, ενώ το όφελος είναι κυρίως η εξασφάλιση των συμφερόντων του επιχειρηματία και η βιωσιμότητα της επιχείρησής του.

Οι ασφαλίσεις μεταφερομένων εμπορευμάτων στην Ελλάδα πλήττονται ιδιαιτέρως από τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες της εποχής. Η Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμού της ασφάλισης και ανταποκρινόμενη στις υψηλές ανάγκες και απαιτήσεις της συγκεκριμένης αγοράς, συμμετέχει ενεργά με νέες τακτικές πωλήσεων, όπως call center και internet. Παράλληλα, μέσω του δικτύου πωλήσεων, είναι δίπλα σε κάθε επιχειρηματία-πελάτη που την εμπιστεύεται, με πλήρη σχεδίαση προγραμμάτων, όπως για φορτία μέσω εντολών μεταφορέων και/ή διαμεταφορέων, μεταφορές φωτοβολταϊκών συστημάτων & άλλα.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη προσφέρει:
• Oριστικό Συμβόλαιο, για συγκεκριμένο ταξίδι
• Προασφαλιστήριο, για κάλυψη όταν τα ακριβή στοιχεία της μεταφοράς δεν είναι γνωστά εκ των προτέρων
• Διαρκές ασφαλιστήριο:
– open policy: ετήσιο ασφαλιστήριο, με δήλωση κάθε φόρτωσης ή με περιοδικές εκκαθαρίσεις
– block policy: ετήσιο ασφαλιστήριο με προείσπραξη το 75% και απολογιστική εκκαθάριση.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.ΓΑ εφαρμόζει τις ίδιες ρήτρες που χρησιμοποιούνται στις πιο πολλές χώρες του κόσμου και είναι του Ινστιτούτου Ασφαλιστών Λονδίνου, με βασικές τις ρήτρες (Α), (Β) & (C) του Ινστιτούτου των Lloyd’ s.
Λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης του κλάδου, αυτό που αλλάζει από εταιρία σε εταιρία, εκτός του ασφαλίστρου, είναι με ποιες καλύψεις (ρήτρες) θα δεχθεί να ασφαλίσει ένα συγκεκριμένο ταξίδι, ανάλογα με το είδος του εμπορεύματος, τη χώρα από όπου εισάγεται και/ή εξάγεται το μεταφορικό μέσο. 

Το είδος των προσφερομένων καλύψεων στις ασφαλίσεις μεταφερομένων εμπορευμάτων διαφέρει με τις παροχές των συμβολαίων αστικής ευθύνης μεταφορέων και διαμεταφορέων. Η ελλιπής ενημέρωση και τεχνογνωσία, η αλλαγή χαρακτήρα της Ελληνικής Οικονομίας, υπό την πίεση των Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών, η διαφοροποίηση στις συμβάσεις κάθε ασφαλιστικής εταιρίας και ιδιαιτέρως τα κενά και η ασάφεια που υπάρχουν τόσο με το Νόμο 559/77 (ΦΕΚ-78 Α΄ – Προσχώρηση της σύμβασης CMR στην Ελληνική Νομοθεσία), όσο και το νέο Ελληνικό Νόμο 3887/2010 (άρθρο 13), δημιουργούν μεγάλη σύγχυση στη σχέση των ασφαλίσεων μεταφερομένων εμπορευμάτων, με τα συμβόλαια αστικής ευθύνης μεταφορέων και διαμεταφορέων.

Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσεως που βιώνουμε, η σωστή ασφάλιση των διακινουμένων εμπορευμάτων, αποτελεί σημαντική παράμετρο προστασίας κάθε επαγγελματία. Στη βάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Πίστη. εκτιμώντας κατά κύριο λόγο ότι η σύμβαση oδικής μεταφοράς πραγμάτων C.M.R. ( The Convention of the Contract for the International Carriage of the Goods By Road) είναι ελλιπής και περιορισμένη στην ασφάλιση του εμπορεύματος, επιλέγει την κάλυψη ασφαλίζοντας το ίδιο το μεταφερόμενο φορτίο σε ποσοστό 100% και όχι κατά 11,82 ευρώ το κιλό για οδικές μεταφορές, 23,54 ευρώ για αεροπορικές μεταφορές και 2,83 ευρώ  για θαλάσσιες μεταφορές, που εφαρμόζεται μέσω C.M.R .

 

Έμμυ Κυριαζοπούλου, προϊσταμένη του Κλάδου Μεταφορών, Ευρωπαϊκή Πίστη