Πανδημία, lockdown, οικονομία: Ένα δύσκολο παζλ για τις ασφαλιστικές

του Βάιου Κρόκου

Δεν είναι φυσικά ένα δύσκολο παζλ μόνο για τον ασφαλιστικό κλάδο όπως αναφέρει ο τίτλος του κειμένου. Η εν εξελίξει πανδημία, τα lockdown και οι πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, απόρροια αυτών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτεϊλ παρενεργειών στο σύνολο της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Τα απόνερα έχουν ήδη φτάσει στην ασφαλιστική αγορά και οι διοικήσεις των εταιρειών προχώρησαν σε διορθωτικές ενέργειες, έξτρα καλύψεις, ψηφιακά εργαλεία για συνεργάτες και ασφαλισμένους.

Η πλειοψηφία των εταιρειών διαθέτουν ισχυρό δείκτη SCR, τα αποθέματα και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο ισχυρό κύμα της πανδημίας, ωστόσο άγνωστος Χ παραμένει στην δισεπίλυτη αυτή εξίσωση η απουσία εμβολίου, γεγονός που επιτείνει την νευρικότητα και δυσχεραίνει του μακρόπνοους σχεδιασμούς. Με ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η αναθέωρηση του Solvency II φέτος και τι καινούργιο μπορεί να κομίσει στην παρούσα συγκυρία.

Από την άλλη πλευρά, έντονη είναι η αβεβαιότητα για την νέα παραγωγή σε γενικές ασφαλίσεις και επιμέρους κλάδους. Πως θα κινηθούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια σε επιχειρηματικούς κινδύνους όταν οι ΜμΕ, και όχι μόνο, βρίσκονται σε “αχαρτογράφητα νερά”. Προφανώς, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για νέο ασφαλίσιμο προϊόν σε τομείς γύρω από τον τουρισμό.

Όσον αφορά τις καλύψεις διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών (ΒΙ), οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται διεθνώς (EIOPA), όπως έχουν τονίσει όμως παράγοντες της αγοράς. Στον αντίποδα, θα δούμε νέα πτώση στον κλάδο Αυτοκινήτου όπως είδαμε Μάρτιο – Απρίλιο και αποτελεί λύση, εν τέλει, η συνεχής μείωση στα ασφάλιστρα; Επίσης, τι καινούργιο θα προσφέρουν οι ασφαλιστικές στον κλάδο Υγείας που τόσο έντονο είναι το ενδιαφέρον από τους πολίτες;

Αναφορικά με την μεγάλη εικόνα, οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” κάνουν λόγο για ανακατατάξεις στην αγορά με συγχωνεύσεις και συνεργασίες. Θρυαλλίδα εξελίξεων, κατά πολλούς, αποτελεί η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής…

Σε κάθε περίπτωση, ένα κρίσιμο στοιχείο – μεταξύ άλλων – είναι η στήριξη ασφαλιστικής διαμεσολάβησης: Την “ραχοκοκαλία” της αγοράς που κρατά την μερίδα του λέοντος στην πώληση και προσφορά των ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Διαβάστε:  Έρχεται το Insurance Intermediaries Forum

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*