Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Σταματά να προσφέρει κάλυψη έναντι κινδύνου πανδημίας η Munich Re!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι η Munich Re δεν θα προσφέρει πλέον κάλυψη έναντι του κινδύνου πανδημίας στο μέλλον στον τομέα γενικών ασφαλίσεων. Η στροφή αυτή συνδέεται άμεσα με τις ζημίες ύψους 1,5 δις. ευρώ  λόγω κορωνοϊού που εμφάνισε κατά το α’ εξάμηνο του έτους ο γερμανικός αντασφαλιστικός κολοσσός.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε εάν κάποια στιγμή στο μέλλον θα προσφέρουμε νέα συμβόλαια που καλύπτουν τον κίνδυνο πανδημίας στο μέλλον στην ασφάλιση περιουσίας-ατυχημάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε αναστείλει τις σχετικές ρήτρες, π.χ. όσον αφορά την ακύρωση ή αναβολή μεγάλων συμβάντων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του κλάδου αντασφαλίσεων της  Μunich Re, Torsten Jeworrek. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να καλύπτει τον κίνδυνο πανδημίας στα συμβόλαια ζωής και υγείας.

Το μεγαλύτερο μέρος των…κορωνο-ζημιών της Munich Re φέτος αφορούσαν στην ακύρωση ή αναβολή μεγάλων εκδηλώσεων (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο), και στο πλήγμα που υπέστησαν τα έσοδα πολλών εταιρειών κατά την περίοδο του lockdown. O όμιλος εξέδωσε προειδοποίηση για μειωμένα κέρδη τον Μάρτιο (χωρίς να επικαιροποιήσει τον στόχο για τα κέρδη του 2020) και «πάγωσε» το πρόγραμμα εξαγοράς ιδίων μετοχών, λόγω της κατακόρυφης αύξησης αιτήσεων αποζημίωσης ελέω Covid 2019.

Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες ανά τον κόσμο πασχίζουν να συγκρατήσουν τις ζημίες από την πανδημία, βάζοντας στην άκρη αρκετά χρήματα για να καλύψουν μελλοντικές απαιτήσεις, παρά την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό ύψους του λογαριασμού. Οι Lloyds του Λονδίνου ανακοίνωσαν πρόσφατα ζημίες προ φόρων ύψους  520 εκατ. δολαρίων εξαιτίας του κορωνοϊού  για το α’ εξάμηνο του έτους και έκαναν λόγο για συνολικές ζημίες ύψους άνω των 100 δις. δολαρίων για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων διεθνώς.

Ο κ. Jeworrek δήλωσε ότι είναι ακόμα πρώιμο να επιχειρήσει υπολογισμό των ζημιών στο β’ εξάμηνο καθώς δεν υπάρχει ορατότητα για το τι θα γίνε το φθινόπωρο. «Θα μπορούσαμε να δούμε κρίσιμες καταστάσεις και πάλι, εάν π.χ. υπάρχουν καινούρια lockdowns”, είπε.  Είναι  πάντως πιο αισιόδοξος για το 2021, θεωρώντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα απορροφηθούν κατά τη φετινή χρήση. «Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα «πληττόμενα» ασφαλιστικά συμβόλαια έχουν συνήθως διάρκεια ενός έτους και αυτή τη στιγμή δεν συνάπτουμε νέα συμβόλαια με καλύψεις πανδημίας».

Κοιτάζοντας μπροστά, η Munich Re υποστηρίζει τη δημιουργία ειδικών ταμείων με κρατική στήριξη για να θωρακίζονται οι εταιρείες έναντι του κινδύνου ζημιών από μελλοντικές πανδημίες. Τα Lloyd’s πρωταγωνιστούν στην κινητοποίηση του (αντ)ασφαλιστικού κλάδου της Ευρώπης προς την κατεύθυνση αυτή και προς τη δημιουργία νέων τύπων ασφαλιστικών καλύψεων για την προστασία έναντι απειλών στη δημόσια υγεία και άλλων κινδύνων παγκόσμιας εμβέλειας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*