Oι ασφαλιστικές της Ευρώπης παίρνουν θέση στο ζήτημα της νομισματικής πολιτικής

Την δική της θέση παρουσιάζει η Insurance Europe στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΕΚΤ που αφορά την συνεχιζόμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της. Η Insurance Europe σχολιάζει σχετικά ότι τα επιτόκια είναι πολύ σημαντικά για τον ασφαλιστικό κλάδο καθώς επηρεάζουν την προσφορά προϊόντων και γενικότερα  τους δείκτες φερεγγυότητας τους.

Ο ασφαλιστικός κόσμος λέει “ναι” στη χαλαρή νομισματική πολιτική εκτιμώντας πως ήταν η κατάλληλη αντίδραση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο ο χαρακτήρας των εν λόγω χαλαρών μέτρων πρέπει να είναι προσωρινός, τονίζει.

Με την πανδημία να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία, οι απαντήσεις πρέπει επίσης να είναι έγκαιρες, στοχευμένες και ισχυρές, εκτιμά η Insurance Europe, σύμφωνα με το asfalisinet.gr.

Η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ θα πρέπει συνεπώς να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την εξάλειψη  των χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής το συντομότερο δυνατό. Οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι κυβερνήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας μπορεί να είναι μόνο προσωρινή.

Η  ασφαλιστική βιομηχανία σημειώνει επίσης ότι:

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει διεξοδικά τον αντίκτυπο των πολιτικών της σχετικά με τα επίπεδα επιτοκίων και τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στη μακροπρόθεσμη αποταμίευση και τις συντάξεις των καταναλωτών. Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός σε μέτρια επίπεδα και τα αρνητικά επιτόκια, καθώς και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες και κατά περιόδους άσκοπες άκαμπτες ρυθμίσεις, οδηγούν σε τεράστιες επιπτώσεις ανακατανομής εις βάρος των παραδοσιακών αποταμιευτών.

Η εστίαση σε άλλους τομείς πολιτικής δεν πρέπει να οδηγήσει σε συμβιβασμούς με την εντολή της σταθερότητας των τιμών. Υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής νομισματικής πολιτικής, εάν άλλοι στόχοι πολιτικής έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Η αναθεώρηση του Solvency II πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις δεδομένου ότι η πολιτική χαμηλού επιτοκίου της ΕΚΤ ενισχύει τα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί με το πλαίσιο και τα εμπόδια που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα για τους ασφαλιστές που παρέχουν μακροπρόθεσμα προϊόντα και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Θα ήταν ευπρόσδεκτη περισσότερη διαφάνεια των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*