Αν τα χρήματα σου τα σηκώσεις από την τράπεζα και τα πας κάπου άλλου, πέφτει ο τραπεζικός λογαριασμός , δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχεις χρήματα. Θα μπορούσαμε αυτό να παρομοιάσουμε με τις ασφαλίσεις ζωής, βλέποντας από τα αποτελέσματα της ΕΑΕΕ ότι η παραγωγή έπεσε στο -9%;
Σαν τι να γίνεται και πέφτει τόσο ο δείκτης; Για να αναλογιστούμε τι γίνεται τα τελευταία χρόνια: Το Solvency II πιέζει τις ασφαλιστικές να ξεφορτώνουν κινδύνους, τα επιτόκια δίνουν ίσα τις εγγυήσεις, στις μετοχικές αγορές οι ασφαλιστικές δεν στρέφονται λόγω εποπτικών κανονισμών και έχουμε και τις αγορές που τρίζουν εκ θεμελίων. Πυροδοτείται έτσι εκ νέου η τάση μετατροπής ενός ισοβίου συμβολαίου ζωής σε ετήσιο με ανανέωση κάθε χρόνο.
Κάποιοι μένουν, κάποιοι ακυρώνουν. Μπήκε στην ζωή μας και ο κορωνοϊός και έδωσε ένα χτύπημα παραπάνω στις ακυρώσεις, μια και ο κόσμος φοβάται για το εισόδημα του. Εχει ξεκινήσει και ένα νέος πανικός με την πολιτική που συντηρούν μέσα μαζικής ενημέρωσης και που μιλούν για νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, βλάπτοντας τις αγορές.
Εχουμε και τα ομαδικά τα οποία πουλούσαν. Ακούγεται τελευταία ότι κάπου έχουν σκοντάψει λόγω της ‘υποχώρησης’ των φορολογικών συντελεστών. Επίσης και ότι οι ασφαλιστικές θα πρέπει να βρουν τρόπους να το διαχειριστούν σε συνεργασία με τα δίκτυα τους και την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
Κατόπιν οι ασθένειες σε ποια παραγωγή πέφτουν;
Το όλο παιχνίδι σήμερα στην εγχώρια αγορά ζωής που γράφει σήμερα πτώση -9%, παίζεται στα unit-linked, που αλλού. Που εγγράφονται / περνάνε τα εφ’ άπαξ ασφαλιστήρια συμβόλαια;
…. Αριθμοί, ποσοστά, αρνητικά, θετικά πρόσημα δύσκολα ερμηνεύονται, πολλές οι περιπτώσεις και οι συσχετισμοί. Δύσκολα επίσης να είναι και ικανοποιημένοι όλοι για τον τρόπο που αποτυπώνονται / εγγράφονται τα ποσοστά. Ακόμα πιο δύσκολο να έλθουν όλοι σε συμφωνία καθώς τα συμφέροντα. ποικίλλουν.