back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025

Απομόχλευση και κόστος. Πως θα μειωθούν οι αποδόσεις

της Ελενας Ερμείδου

Τα χαμηλά επιτόκια είχαν θετικό αντίκτυπο στην διαμόρφωση τους κόστους των τόκων, το οποίο τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε σταδιακά για τους περισσότερους (αντ)ασφαλιστές. Για τους Ευρωπαϊους, τα έξοδα τόκων επί του χρηματοοικονομικού χρέους μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 130 μονάδες σε 4,6% – 5 μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με την Moody’s.

- Advertisement -

Μόχλευση κεφαλαίων ή Φερεγγυότητα: Οι επιλογές των ασφαλιστικών

Η τάση αυτή στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και την απομόχλευση για ορισμένες ασφαλιστικές θα συνεχίσει, λόγω του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων και των πιέσεων που ασκούν. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση του χρηματοοικονομικού χρέους σε συνδυασμό με επιτάχυνση της μείωσης των τρεχουσών αποδόσεων θα είναι αρνητική.

- Advertisement -

Οι προοπτικές της Ευρώπης το 2020

Από σταθερές σε αρνητικές άλλαξε τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου η Moody’s, αντανακλώντας την αυξανόμενη πίεση κερδοφορίας και φερεγγυότητας εν μέσω εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μακροοικονομικής αβεβαιότητας και αυξανόμενου κινδύνου για το περιβάλλον, καθώς και των κινδύνων για την κοινωνική και τη διακυβέρνηση (ESG).

Τα χαμηλά επιτόκια  και τα ποσοστά της Φερεγγυότητας ΙΙ

Τα επιτόκια φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από ότι αναμένονονταν, αφού οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν ξανά από τα ήδη χαμηλά επίπεδα το 2019. Αυτό θα επηρεάσει τη φερεγγυότητα και τα κέρδη τόσο των ασφαλιστών ζωής όσο των ασφαλιστών Περιουσίας & Ατυχημάτων, ενθαρρύνοντάς τους να αναλάβουν περισσότερο κίνδυνο.

Πορεία Δεικτών 

Οι δείκτες Solvency II μειώθηκαν το 2019 σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως λόγω της πτώσης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, οι ευρωπαίοι ασφαλιστές θα εισέλθουν στο 2020 με χαμηλότερους δείκτες φερεγγυότητας, μειώνοντας την ικανότητά τους να απορροφούν πιθανά σοκ.

Τα χαμηλά ποσοστά θα διαβρώσουν επίσης την κερδοφορία των ασφαλιστών, καθώς η επανεπένδυση των περιουσιακών στοιχείων με χαμηλές αποδόσεις μειώνει το εισόδημα από επενδύσεις. Αναμένεται ότι η απόδοση των επενδύσεων των ασφαλιστικών Περιουσίας & Ατυχημάτων θα μειωθεί κατά 15-40 μονάδες βάσης το 2020 και  κατά 10-30 μονάδες βάσης ετησίως για αρκετά χρόνια στους ασφαλιστές ζωής.

Οι ασφαλιστές Περιουσίας & Ατυχημάτων, δεδομένης της σχετικά μικρής διάρκειας των περιουσιακών τους στοιχείων θα έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο.

Το εισόδημα από επενδύσεις αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των κερδών των ευρωπαίων ασφαλιστών Περιουσίας & Ατυχημάτω, το οποίο σύμφωνα με την Moody’s θα μειωθεί μεταξύ 3% και 8% το 2020, με το δεδομένο ότι όλα θα παραμείνουν ως έχουν σήμερα. Τα χαμηλά επιτόκια θα επηρεάσουν επίσης τα κέρδη τους λόγω των υψηλότερων απαιτήσεων.

Τα χαμηλά επιτόκια πιέζουν για την ανάληψη περισσοτέρων κινδύνων, συνεπώς και αναμένεται  ότι οι ασφαλιστές ζωής θα συνεχίσουν να επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος χαμηλής πιστοληπτικής ποιότητας σε στοιχεία ρευστότητας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στα €47 δισ. αυξήθηκε το ενεργητικό των Ελλήνων θεσμικών

Με αυξημένα ενεργητικά, εισροές κεφαλαίων και θετικές αποδόσεις έκλεισε το γ’ τρίμηνο του 2025 - Τι αναφέρει το δελτίο της ΕΘΕ

FTSE Russel: Το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις Αναπτυγμένες Αγορές

Η εξέλιξη εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι θα προσελκύσει σημαντικά θεσμικά κεφάλαια και θα αυξήσει τη ρευστότητα

Τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο στόχαστρο της ΕΚΤ

Η C. Lagarde επισήμανε ότι επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία ευνοούνται σε σχέση με τις τράπεζες

Athens Riviera Summit 2025: Iδιαίτερη επιτυχία και υψηλές παρουσίες

Tην επίσημη έναρξη της Συνόδου, που λαμβάνει χώρα στα Αστέρια Γλυφάδας το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

EIOPA: Πρόσκληση παροχής στοιχείων για τις συντάξεις καθορισμένων εισφορών

H πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συνταξιοδοτικών κενών και στη μετάβαση σε βιώσιμο σύστημα πολλαπλών πυλώνων

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει τους λογαριασμούς ρεύματος;

Η BofA Global Research εντοπίζει αύξηση τιμών στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος, καθώς το σύστημα πιέζεται να καλύψει τη νέα, εκρηκτική ζήτηση

Allianz: Νο1 ασφαλιστικό brand στον κόσμο για 7η συνεχή χρονιά!

Β. Χριστίδης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη, οικοδομώντας ένα πιο ανθεκτικό και αισιόδοξο μέλλον για όλους»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Kaspersky: Το 86% όσων χρησιμοποιούν ΤΝ για τον προγραμματισμό ταξιδιών ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων τους

Οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν τι ωθεί στον σχεδιασμό ταξιδιών μέσω ΤΝ και πώς αντιλαμβάνονται την ασφάλεια των εργαλείων οι χρήστες

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Κατάργηση μηνιαίων συμβολαίων στον Ν. Αττικής

Από 22/10/2025 και μέχρι νεότερης ενημέρωσης - Εξαιρέσεις για εποχιακές χρήσεις και εκδοθέντα ειδοποιητήρια

Η Πρωτοβουλία ’21 ενισχύει την επιστημονική κοινότητα με δράσεις για την υγεία και την κλιματική κρίση

Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη σημαντική συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων, κορυφαίων κοινωφελών ιδρυμάτων και Εθνικής Τράπεζας

Stephane Boujnah: Νέο Κέντρο Υποστήριξης και Τεχνολογίας της Euronext στην Αθήνα

«Μια στρατηγική σύμπραξη, με στόχο τη σύνδεση των ελληνικών κεφαλαιαγορών με τη μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστότητας»

Πάει για συμφωνία(;) η Allianz με την ΕΤΕ

Αυξημένες πιθανότητες δίνουν σε αυτό το σενάριο κύκλοι της αγοράς, ενώ δεν επιβεβαιώνονται αντίστοιχες φήμες από πλευράς NN