back to top
22 C
Athens
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026

Απομόχλευση και κόστος. Πως θα μειωθούν οι αποδόσεις

της Ελενας Ερμείδου

Τα χαμηλά επιτόκια είχαν θετικό αντίκτυπο στην διαμόρφωση τους κόστους των τόκων, το οποίο τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε σταδιακά για τους περισσότερους (αντ)ασφαλιστές. Για τους Ευρωπαϊους, τα έξοδα τόκων επί του χρηματοοικονομικού χρέους μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 130 μονάδες σε 4,6% – 5 μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με την Moody’s.

- Advertisement -

Μόχλευση κεφαλαίων ή Φερεγγυότητα: Οι επιλογές των ασφαλιστικών

Η τάση αυτή στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και την απομόχλευση για ορισμένες ασφαλιστικές θα συνεχίσει, λόγω του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων και των πιέσεων που ασκούν. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση του χρηματοοικονομικού χρέους σε συνδυασμό με επιτάχυνση της μείωσης των τρεχουσών αποδόσεων θα είναι αρνητική.

- Advertisement -

Οι προοπτικές της Ευρώπης το 2020

Από σταθερές σε αρνητικές άλλαξε τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου η Moody’s, αντανακλώντας την αυξανόμενη πίεση κερδοφορίας και φερεγγυότητας εν μέσω εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μακροοικονομικής αβεβαιότητας και αυξανόμενου κινδύνου για το περιβάλλον, καθώς και των κινδύνων για την κοινωνική και τη διακυβέρνηση (ESG).

Τα χαμηλά επιτόκια  και τα ποσοστά της Φερεγγυότητας ΙΙ

Τα επιτόκια φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από ότι αναμένονονταν, αφού οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν ξανά από τα ήδη χαμηλά επίπεδα το 2019. Αυτό θα επηρεάσει τη φερεγγυότητα και τα κέρδη τόσο των ασφαλιστών ζωής όσο των ασφαλιστών Περιουσίας & Ατυχημάτων, ενθαρρύνοντάς τους να αναλάβουν περισσότερο κίνδυνο.

Πορεία Δεικτών 

Οι δείκτες Solvency II μειώθηκαν το 2019 σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως λόγω της πτώσης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, οι ευρωπαίοι ασφαλιστές θα εισέλθουν στο 2020 με χαμηλότερους δείκτες φερεγγυότητας, μειώνοντας την ικανότητά τους να απορροφούν πιθανά σοκ.

Τα χαμηλά ποσοστά θα διαβρώσουν επίσης την κερδοφορία των ασφαλιστών, καθώς η επανεπένδυση των περιουσιακών στοιχείων με χαμηλές αποδόσεις μειώνει το εισόδημα από επενδύσεις. Αναμένεται ότι η απόδοση των επενδύσεων των ασφαλιστικών Περιουσίας & Ατυχημάτων θα μειωθεί κατά 15-40 μονάδες βάσης το 2020 και  κατά 10-30 μονάδες βάσης ετησίως για αρκετά χρόνια στους ασφαλιστές ζωής.

Οι ασφαλιστές Περιουσίας & Ατυχημάτων, δεδομένης της σχετικά μικρής διάρκειας των περιουσιακών τους στοιχείων θα έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο.

Το εισόδημα από επενδύσεις αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των κερδών των ευρωπαίων ασφαλιστών Περιουσίας & Ατυχημάτω, το οποίο σύμφωνα με την Moody’s θα μειωθεί μεταξύ 3% και 8% το 2020, με το δεδομένο ότι όλα θα παραμείνουν ως έχουν σήμερα. Τα χαμηλά επιτόκια θα επηρεάσουν επίσης τα κέρδη τους λόγω των υψηλότερων απαιτήσεων.

Τα χαμηλά επιτόκια πιέζουν για την ανάληψη περισσοτέρων κινδύνων, συνεπώς και αναμένεται  ότι οι ασφαλιστές ζωής θα συνεχίσουν να επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος χαμηλής πιστοληπτικής ποιότητας σε στοιχεία ρευστότητας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει ταχύτητα – Από το +3% του 2025 στο +12,1% του 2026

Αντιστρέφεται η εικόνα ως προς τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης το α΄ 6μηνο

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Digital Omnibus: Τέσσερις αλλαγές ζητά η Insurance Europe για AI και δεδομένα

Προκειμένου το κανονιστικό πλαίσιο να αντιμετωπίζει τα δύο ζητήματα ως πλευρές του ίδιου ψηφιακού μετασχηματισμού

Οι νέοι κίνδυνοι αλλάζουν την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς – Η ατζέντα EIOPA-FINMA

Όλα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ελβετικής εποπτικής αρχής σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη

$4,8 δισ. η αγορά για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ο νέος κίνδυνος που μπαίνει στο underwriting

Kρίσιμο πλέον το ερώτημα ποιος ευθύνεται όταν ένα σύστημα AI προκαλεί ζημία

Anytime: Από το ελληνικό digital στο περιφερειακό στοίχημα – Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και;;;

Το brand που ξεκίνησε να αλλάζει πώς αγοράζεται η ασφάλιση στην Ελλάδα δοκιμάζει αν μπορεί να κάνει το ίδιο σε μια ολόκληρη περιφερειακή αγορά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική, NN, Generali, Groupama: Οι στόχοι για το 2027 και οι ανοιχτές διαφωνίες της αγοράς

Μεγάλο εμπόδιο η αρρύθμιστη αγορά της ιδιωτικής υγείας

H Υδρόγειος Ασφαλιστική επεκτείνει με Digital Twin τις εγκαταστάσεις της

Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες Internet of Things, real-time monitoring και ανάλυσης δεδομένων στο πλαίσιο της εταιρικής στρατηγικής βιωσιμότητας

Έρευνα EY: To frontier ΑΙ αλλάζει τα δεδομένα κυβερνοασφάλειας

Πάνω από 1 στα 3 assets ενός οργανισμού στη «ζώνη ευπάθειας», ανεπαρκής πλέον η στρατηγική προστασίας μόνο των «πολυτιμότερων περιουσιακών στοιχείων»

Η ECG επενδύει στην εξωστρέφεια και αναδεικνύει τον ρόλο της ασφάλισης – Ο Ν. Βαγιάννης για τα εργαλεία που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στις...

H στρατηγική που παρουσίασε ο CEO στην πρόσφατη εκδήλωση του ΥΠΕΞ κινείται πέρα από την παραδοσιακή λογική της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων

Ενεργότερη η παρουσία της Atradius Greece στη διαμεσολάβηση

Συμμετοχή της Atradius στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά αναζητά νέα εργαλεία