Η Axa χορηγός στην ανάπτυξη πολιτισμικών ανταλλαγών

Η Axa Ασφαλιστική συνεισφέρει για ακόμη μία φορά, στη προώθηση και ανάπτυξη των πολιτισμικών ανταλλαγών χορηγώντας την έκθεση «΄Ο,τι λάμπει…: H βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική». 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Ο Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, κύριος Pierre Vaesen, υποδέχτηκε τους εκλεκτούς καλεσμένους ανάμεσα τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κύριος Γεώργιος Νικητιάδης και η κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. 

Από την Axa Ασφαλιστική τίμησαν με τη παρουσία τους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axa Ασφαλιστικής, κύριος Eric Kleijnen και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εταιρίας.

Axa ΑσφαλιστικήΤην ξεχωριστή περιοδική έκθεση συνδιοργανώνουν φορείς της Ελλάδος και του Βελγίου με αφορμή την ανάληψη της Βελγικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Η Βελγική Πρεσβεία στην Αθήνα, η Βελγική Σχολή Αθηνών, η Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών πορεύτηκαν μαζί, ώστε σπάνια και ανεκτίμητα εκθέματα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 560 αρχαία ελληνικά νομίσματα που βρέθηκαν στην Ελλάδα, στη Σικελία και στην Αίγυπτο από βέλγους αρχαιολόγους. Ανεκτίμητο και μοναδικό κομμάτι στον κόσμο αποτελεί το τετράδραχμο της σικελικής Αίτνας, ένα νόμισμα  που εξέδωσε η σικελική πόλη κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της και απεικονίζει στη μία του όψη κεφαλή Σιληνού και στην άλλη τον Δία να κρατά φτερωτό κεραυνό.

Επίσης, στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται νομισματικοί θησαυροί που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα. Ο νομισματικός θησαυρός του Θορικού που αποτελείται από χρυσούς στατήρες και αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, καθώς και ευρήματα από την Tell el-Maskhuta της Αιγύπτου με «απομιμήσεις» αθηναϊκών τετραδράχμων και πιστοποιούν τη δύναμη που είχε στον αρχαίο κόσμο το νόμισμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, συμπληρώνουν αυτήν την ξεχωριστή έκθεση.

«H Βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική» θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως την 15η Ιανουαρίου στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Η ΑΧΑ Ασφαλιστική αναγνωρίζει και τιμά έμπρακτα την πολιτιστική κληρονομιά μας, προάγοντας τη διάδοσή της σε κάθε γενιά.