Αναβιώνουν κινήσεις συνεργασιών

Οι απόψεις της ασφαλιστικής αγοράς για την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων αναβιώνουν. Μετά από μεγάλο διάστημα εσωστρέφειας η αγορά δείχνει να επανέρχεται στην παλιά εποχή όπου οι συνεργασίες πρωτοστατούσαν στις δηλώσεις των στελεχών. 

Όμως τότε όσες προσπάθειες και να έγιναν έπεσαν στο κενό η τουλάχιστον πέρασαν στην πράξη σε μικρή κλίμακα, ή σε μεμονωμένες περιπτώσεις ή με ιδιάζουσα προσέγγιση. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και οι συνεργασίες φαντάζουν περισσότερο επιτακτικές από κάθε άλλη φορά. 

Και είναι αλήθεια ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπως τουλάχιστον διατυπώνεται από τους ανθρώπους τους, αρχίζουν να βλέπουν και πάλι την προοπτική μιας συνεργασίας. Βέβαια αυτό δεν αφορά όλες τις εταιρείες καθώς δε θα μπορούσαν όλες οι υφιστάμενες εταιρικές υποστάσεις να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. 

Οι κολοσσοί για παράδειγμα που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος ίσως να μην έχουν λόγο να ταιριάξουν μεταξύ τους. Αντίθετα όμως μικρότερες εταιρείες, υγιείς εταιρείες, ελληνικές εταιρείες έχουν πολλά να σκεφτούν επάνω στην προοπτική της πιθανής συνένωσης των δυνάμεών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη δείχνουν κορυφαία στελέχη της αγοράς εκτιμώντας ότι ήλθε η ώρα για τη δημιουργία μεγάλων σχημάτων. 

Το ίδιο φαίνεται να διαβλέπουν και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα όπου εκ της θέσεώς τους έχουν την εικόνα της αγοράς και με βάση αυτή μιλούν για μονόδρομο εξελίξεων θέτοντας το δίλημμα που είναι: ή συνεργασίες και επιβίωση, ή αυτόνομη πορεία και αμφίβολη συνέχεια. Βέβαια, οι γνώστες κάνουν λόγο για πολυεπίπεδες δράσεις συνεργασιών αναφερόμενοι όχι μόνο στις εταιρείες αλλά και σε όλα τα επίπεδα των συντελεστών της αγοράς όπως οι μεσίτες, και οι πράκτορες.

Η κλεψύδρα έχει ήδη αρχίσει να μετρά και ο χρόνος είναι πολύτιμος. Μάλιστα κάποιοι στην αγορά σύμφωνα με τις πληροφορίες του IW στρώνουν το έδαφος και κάνουν κινήσεις συσπείρωσης ασφαλιστικών δυνάμεων κάτω από κοινή ομπρέλα. Και δεν είναι τυχαίοι. Τώρα λοιπόν κάποιοι πρέπει να κάνουν και τα πρώτα βήματα. 

Οι συνθήκες είναι ώριμες, η Solvency δεν επιτρέπει αποκοτιές και οι υπεύθυνοι των εταιρειών καλούνται να λάβουν αποφάσεις όχι για την επιχειρηματική τους συνέχεια αλλά για το μέλλον της εταιρείας τους η οποία έχει συνεργάτες, προσωπικό, και κυρίως ασφαλισμένους που «στηρίζουν» τη ζωή τους, το σπίτι τους, τα παιδιά τους, ότι έχουν και ότι μπορούν, και πληρώνουν για ένα συμβόλαιο.