Πιέσεις σε συνταξιοδοτικά και unit linked – τι αλλάζει στην Υγεία

του Βάιου Κρόκου

Μεγάλη ίσως είναι η επίδραση στα χαρτοφυλάκια ζωής των εταιρείων καθώς η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και τα μηδενικά επιτόκια θα φέρει άμεσες συνεπειες στον τομέα των συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών προϊόντων.

Μιλώντας στο ασφαλιστικό Web Table της AON, ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής υπενθύμισε την άμεση εξάρτηση του κλάδου με την πορεία του εγχώριου ΑΕΠ, κάτι που συνέβη και τα χρόνια της 10ετούς κρίσης, γεγονός που ευνόητα θα φέρει πιέσεις και στην ασφαλιστική παραγωγή.

Υπό αυτό το πρίσμα, και σύμφωνα με την τρέχουσα συγκυρία, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές βραχυπρόθεσμα, όμως αργότερα θα μπορέσει να υπάρξει ξανά ισορροπία.

“Αγκάθι” αποτελεί για μια ακόμη φορά το γεγονός πως η ασφάλιση δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους πολίτες.

Αναφορικά με τα unit linked προϊόντα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική πτώση λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών, ενώ εκτιμάται πως οι πελάτες στο εγγύς μέλλον θα ζητούν από τις εταιρείες εγγυήσεις, κάτι που θα φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο η εικόνα και στον τομέα της Υγείας φαίνεται πως αλλάζει. Η συνέπειες της υγειονομικής κρίσης ίσως φέρουν ως αποτέλεσμα την μείωση των αποζημιώσεων μιας και δεν θα υπάρχουν τόσες “άσκοπες” εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά μόνο στα σοβαρα περιστατικά ασφαλισμένων. Σε γενικές γραμμές πάντως, εκτιμάται πως χαμηλότερα θα είναι τα ποσοστά ακυρώσεων ή η μείωση της νέας παραγωγής σε σχέση με τον κλάδο Ζωής.

Από την άλλη πλευρά, η καλή εικόνα που επέδειξε το δημόσιο σύστημα Υγείας προκρίνει την ανάγκη ΣΔΙΤ με μια συνολική πρόταση του κλάδου για ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας: Δηλαδή με την συνεργασία υπό όρους συμπλήρωσης και όχι υποκατάστασης.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμα δύσκολο να εκτιμηθούν ωστόσο βάσει ενός μεσαίου σεναρίου, θα απαιτηθούν 2-3 χρόνια για να επανέλθει το σύνολο της οικονομίας στην προτέρα κατάσταση.

Διαβάστε: Success story η αντίδραση της αγοράς, νέες προκλήσεις στον ορίζοντα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*