ΕΤΕ: Θετικό εξάμηνο ελέω.. Τουρκίας

Στα 146 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το α΄ 6μηνο του 2010. Το θετικό πρόσημο στα κέρδη της ΕΤΕ διαμορφώθηκε εξαιτίας της ανάπτυξης μεγεθών που παρουσίασε η θυγατρική της στην Τουρκία Finansbank (κέρδη 251 εκατ. ευρώ, δηλαδή +8% σε σχέση με το α’ 6μηνο 2009) καθώς στο εγχώριο πεδίο η τράπεζα είχε ζημιές της τάξης των 159 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω απομειώσεων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 249 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 272 εκατ. ευρώ στο α’ 6μηνο του 2009). και από την κατά +55% αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε 467 εκατ. ευρώ.  

Συνολικά η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει την προ προβλέψεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων κερδοφορία της κατά 6% και κυρίως να διατηρήσει την υψηλή ρευστότητά της και την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια, θωρακίζοντας παράλληλα τον ισολογισμό της με αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες ανήλθαν σε 649 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 31% έναντι του α΄ 6μήνου του 2009.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ειδικά στο β΄ 3μηνο ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. το προηγούμενο 3μηνο, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των ζημιών από διαπραγματευτικές πράξεις και της μη επανάληψης έκτακτων φόρων που επιβάρυναν το α΄ 3μηνο.

Πιο ειδικά:

– Τα έσοδα του ομίλου, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, σημείωσαν αύξηση 6% κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων του επιτοκιακού αποτελέσματος (+8% σε σχέση με το α΄ 6μηνο του 2009).

– Το επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε στο επίπεδο του 4%, παρά τις έντονες πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

– Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του προηγούμενου έτους, αλλά μειώθηκαν σε ποσοστό 2% εν συγκρίσει με τον μέσο όρο του 2009, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι τα τελευταία 3μηνα τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται σε σταθερή πορεία περιστολής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε: “Παρά την ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία, τις έκτακτες επιβαρύνσεις από φόρους και τις σημαντικές απώλειες από την πτώση των τιμών των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρος στο πρώτο 6μηνο ενός πολύ δύσκολου έτους, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, θωρακίζοντας, παράλληλα, τον ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις, εν όψει της επιδείνωσης των επισφαλειών στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας του προ προβλέψεων και διαπραγματευτικών ζημιών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, η οργανική κερδοφορία του ομίλου αυξήθηκε κατά 6%, απορροφώντας πλήρως έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποτιμητικές ζημίες και ιστορικά υψηλές προβλέψεις. 

Σε αυτές τις συνθήκες, η ανθεκτικότητα της οργανικής κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη δυναμική ανάπτυξη της Finansbank στην Τουρκία και τη σταθεροποίηση των οικονομικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, βελτιώνει τις προοπτικές κερδοφορίας για το υπόλοιπο του έτους. 

Η επίδοση του ομίλου στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αποδεικνύει ότι η ισχυρή μας κεφαλαιακή βάση μπορεί να απορροφήσει τις επιπτώσεις ακραίων εξελίξεων στα μεγέθη επισφαλειών και της δημοσιονομικής συγκυρίας στη χώρα μας. Εντούτοις, η παρούσα συγκυρία δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.