ΕΤΕ: Υπερδιπλάσια προσφορά για το ομόλογο με τελική τιμολόγηση στο 7,5%

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τοποθέτηση Ομολόγου Υψηλής Εξασφάλισης στην αγορά, της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τοκομερίδιο 7,25% και απόδοση 7,5%, που δίνει ευκαιρία εισόδου σε θεσμικά κεφάλαια για μία πενταετία με απόδοση 7,5%. Ταυτόχρονα η ΕΤΕ υπερκαλύπτει τους στόχους της για MREL και αν και το κόστος είναι υψηλό, στην πραγματικότητα οι συνθήκες στις αγορές οδήγησαν σε πολύ ακριβότερες εκδόσεις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση της ΕΤΕ, για το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη:

“Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από €1,1 δισ. με τη συμμετοχή πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών. Το 60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.  Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Το ομόλογο λαμβάνει υψηλή αξιολόγηση, καθώς πρόσφατα η Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες και μεταξύ αυτών φυσικά και την Εθνική Τράπεζα η οποία πήρε αξιολόγηση Ba2 από Ba3 για τις μακροχρόνιες καταθέσεις της με θετικές προοπτικές (outlook) καθώς υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης μετά από ένα χρόνο.

Η ΕΤΕ έχει ήδη υπερκαλύψει το φετινό ενδιάμεσο στόχο, για κεφάλαια MREL (στο 19,3% από στόχο 18%) αξιοποιώντας μάλιστα και δικά της κεφάλαια σε ποσοστό 1,9% κι ο τελικός στόχος είναι για το 2025 όπου τα κεφάλαια MREL πρέπει να καλύψουν το 26,8% του σταθμισμένου ενεργητικού της.

Η ΕΤΕ δεν έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα έξοδο στις αγορές έχοντας πολύ ψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες. Η τελευταία έκδοση της ΕΤΕ ήταν στο τέλος του 2020 όταν η τράπεζα είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,75% καθώς τα επιτόκια διεθνώς εκείνη την περίοδο ήταν πολύ χαμηλότερα.

Οι BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*