ΟΗΕ: Ανεπαρκής προετοιμασία για την αύξηση των τιμών

Πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, εκτιμά ο Ολιβιέ ντε Σουτέρ, ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα διατροφής του ΟΗΕ, αποκλείοντας ωστόσο προς το παρόν την εμφάνιση διατροφικής κρίσης ανάλογης με εκείνη του 2008.

“Από το 2008 αυξήθηκε ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εδαφών, αλλά δεν έχουν ληφθεί αρκετά υπ΄όψιν τα διδάγματα από την διατροφική κρίση”, δήλωσε ο Ολιβιέ ντε Σουτέρ στο δίκτυο Radio France International.

“Εγινε προσπάθεια νέων επενδύσεων στη γεωργία, αλλά όχι σε ικανές διαστάσεις. Οι χώρες δεν είχαν χρόνο να ανασυγκροτήσουν το σύστημα των αποθεμάτων των ειδών διατροφής”, είπε.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ, “πολλές από τις χώρες είναι σχετικά ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής “.

Η εκτίναξη κατά τις τελευταίες ημέρες των τιμών των σιτηρών ανησυχεί και την υπηρεσία του ΟΗΕ και προαναγγέλλει γενικό άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής (ρύζι, ζάχαρη…).

“Οι χώρες είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μία γενικευμένη άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής”, επέμεινε, αποκλείοντας ωστόσο ένα σενάριο κρίσης, διότι “τα παγκόσμια αποθέματα είναι μεγαλύτερα από το 2008”.

Η σοβαρότητα της κατάστασης θα εξαρτηθεί από τη στάση των οικονομικών παραγόντων και των κρατών. “Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πανικός στις αγορές”, είπε.

Η εκτίναξη των τιμών των ειδών διατροφής προκαλεί ανησυχίες για τις φτωχότερες χώρες.
   
Εν τω μεταξύ, ετέθη σε ισχύ το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.

Σύμφωνα με κυβερνητική διάταξη, το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.

Το εμπάργκο στις εξαγωγές θα διασφαλίσει την τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς και θα αποτρέψει την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με τη ρωσική ηγεσία, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κοινωνική ένταση εξαιτίας αιφνίδιας αύξησης των τιμών των ειδών διατροφής.

Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει “σχεδόν μηδενική ” επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόννους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ενωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόννους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών”, δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*