O G. Bernardino, EIOPA στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Μεγάλη λύση τα ΤΕΑ

Το 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα τίμησε με την παρουσία του ο κ. Gabriel Bernardino, Chairman, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).

“Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση, ειδικότερα στα χαμηλότερα στρώματα;», ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε κ. Gabriel Bernardino, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin20), που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) σε συνεργασία με την Ethos Media, το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal Insuranceworld.gr.

Όπως ανέφερε, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θεσμοθέτησαν την αυτοεμπλοκή – αυτοσυμμετοχή για τις ΜμΕ, ενώ πρότεινε:

-Να υπάρξει συμμετοχή από όλους

-Οι ίδιοι οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι να εξοικονομήσουν από μόνοι τους. Θα πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις από εργοδότες ώστε θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

-Οι εποπτικές αρχές επίσης πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία.

Όπως τόνισε, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν σκοπό να στηρίξουν την βιωσιμότητα αλλά και την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνονται μεταρρυθμίσεις και στον 2ο και 3ο πυλώνα για την στήριξη του 1ου.

Τόνισε δε, ότι στην Ελλάδα οι επαγγελματικές συντάξεις ανέρχονατι μόλις στο 1,3%, ενώ στην Δανία το 90% καλύπτονται, άρα εκτίμησε ότι υπάρχουν προοπτικές και για την Ελλάδα και το σύνολο των χωρών της Ε.Ε

 Ο κ. Bernardino επεσήμανε ότι στόχο αποτελεί να κινητοποιηθούν επιπλέον assets για έξτρα επενδύσεις. Όπως ανέφερε, με την χρήση των κεφαλαιαγορών μπορούμε να κλείσουμε το συνταξιοδοτικό κενό, με στόχο μακροπρόθεσμα υψηλότερες αποδόσεις και συντάξεις.

Ο ίδιος τόνισε «Δεν είμαι εδώ να ΣΑΣ πως τι θα κάνετε με τις συντάξεις», σημειώνοντας ότι  σύμφωνα με την ευρωπαϊκή/διεθνή εμπειρία, είναι μια τεράστια ευκαιρία και η ορθή χρονική στιγμή. «Η Ελλάδα βγαίνει μετά από μια τεράστια κρίση, αναπτύσσεται και είναι η σωστή στιγμή για τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Περαιτέρω, σημείωσε:

-Θα πρέπει να γίνει δομική μεταρρύθμιση για μεγαλύτερη ελευθερία και συστήματα με δομικούς τρόπους

-Η ελευθερία αυτή θα πρέπει να πάει χέρι χέρι με ισχυρή εποπτεία

Π.χ. Αναφέρθηκε ότι μπορεί να γίνεται ίδρυση και με λιγότερα από 100 μέλη, ή  να υπάρχουν πολλαπλοί εργοδότες, ή ταμεία από διαφορετικούς κλάδους, διαφορετικές επενδυτικές επιλογές ή/και όχι μόνο ένα είδος προσφοράς ή διαφορετικές μορφές αποπληρωμής

 Οι συστάσεις της EIOPA, αφορούν:

-Πιο ισχυρή ανεξάρτητη εποπτεία: να δημιουργηθεί μια ισχυρή βιομηχανία με ένα επαγγελματικό προφίλ για την σταθερότητα και βιωσιμότητα της αγοράς. Αυτό δημιουργεί αξιοπιστία στην αγορά και στις δράσεις της

Καταλήγοντας τόνισε ότι «η ατζέντα είναι φιλόδοξη αλλά προς την σωστή κατεύθυνση και ως EIOPA και θεσμοί, έχουμε μια ευθύνη: αν δεν κάνουμε κάτι δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του συνταξιοδοτικού».

Δείτε επίσης: Βρούτσης για ΤΕΑ: Εισάγουμε το ν/σ προς ψήφιση γιατί τα πιστεύουμε

Δείτε επίσης: Β. Λαζαράκου, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Τα ΤΕΑ στο μέλλον θα συνεισφέρουν σε επενδύσεις

Δείτε επίσης: Δρ. Χ. Νούνης: Κομβική η συγκυρία για την ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*