back to top
24.6 C
Athens
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Ευθυμίου.

- Advertisement -

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, με βασικό αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για τη στρατηγική ανάπτυξης του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εξελίξεων στο ασφαλιστικό σύστημα και των ευρύτερων δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων.

Εκ μέρους της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. συμμετείχαν:

- Advertisement -

 Ο Δρ. Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. και Πρόεδρος του Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.

 Ο Δρ. Χαράλαμπος Φύτρος, Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.

 Ο κ. Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.

 Ο κ. Ελευθέριος Νικολάου, Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρουσιάστηκαν:

 Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. ως θεσμικού εκπροσώπου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) στην Ελλάδα.

 Η αναπτυξιακή πορεία που έχει σημειωθεί στην αγορά της Επαγγελματικής Ασφάλισης την τελευταία 8ετία, καθώς και η σημαντική διείσδυση των Τ.Ε.Α. στην αγορά εργασίας και σε πολύ σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

 Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και η στρατηγική της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης.

 Προτάσεις για την ενίσχυση της θεσμικής υποστήριξης των Τ.Ε.Α. και την ενσωμάτωσή τους σε μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική συνταξιοδοτικής πολιτικής.

Στην πολύ γόνιμη αυτή συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. ενημέρωσε διεξοδικά την Υφυπουργό για την τρέχουσα κατάσταση του 2ου Πυλώνα, τις προβληματικές λειτουργικές πτυχές του αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, ο οποίος μπορεί να μεγεθυνθεί σημαντικά με στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, οι οποίες θα έχουν ως βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Υφυπουργός εξέφρασε το ειλικρινές ενδιαφέρον της για τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως συμπληρωματικού και ενισχυτικού του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με θεσμικούς φορείς όπως η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., καθώς και την ανάγκη διαρκούς διαλόγου με σκοπό την άμεση -αναπτυξιακής κατεύθυνσης- βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των Ταμείων προς όφελος της αγοράς εργασίας, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια για τη θεσμική αναβάθμιση του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης και να προωθεί πολιτικές που εξασφαλίζουν βιωσιμότητα, διαφάνεια και κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αυξήθηκε κατά 8,1% η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

Β. Παναγιωτίδης: Η επαγγελματική ασφάλιση μας απασχολεί ως Ελλάδα και Ευρώπη

Δήλωση του Ανώτερου Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο περιθώριο του #ocin26

Επαγγελματική ασφάλιση: Αξιοπιστία, ευελιξία και προοπτική για τη νέα γενιά

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Export Credit Greece: Στο πλευρό της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των ελληνικών επιχειρήσεων

Η συμμετοχή της ως αργυρού υποστηρικτή επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τη σημασία που αποδίδει στη σύνδεση με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Export Credit Greece: Στο πλευρό της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των ελληνικών επιχειρήσεων

Η συμμετοχή της ως αργυρού υποστηρικτή επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τη σημασία που αποδίδει στη σύνδεση με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Συνεργασία ΣΥΑΕ με τον Εκπαιδευτικό-Συμβουλευτικό Όμιλο COORDINATORS Π&Ε ΚΑΡΝΑΧΩΡΙΤΗ

Δωρεάν ο δεύτερος χρόνος σπουδών για μέλη του ΣΥΑΕ ή Συλλόγων της ΟΑΣΕ, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους

Εθνική Ασφαλιστική, NN, Generali, Groupama: Οι στόχοι για το 2027 και οι ανοιχτές διαφωνίες της αγοράς

Μεγάλο εμπόδιο η αρρύθμιστη αγορά της ιδιωτικής υγείας