Χρειάζεται και σταθερότητα

Πέρασαν μήνες που η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού Οικονομικών γυροφέρνει στην ασφαλιστική αγορά. Παρά τα όσα θα περίμενε κανείς από μια νέα κυβέρνηση το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. 

Τα θέματα είναι πολλά. Αρχικώς έγινε μεγάλη ζημιά με τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ και την ερμηνεία του νόμου καθώς η νέα προσέγγιση (Σαχινίδη) κατέρριψε τις δεσμεύσεις του τότε υπουργού Οικονομίας (Παπαθανασίου) και αναπόφευκτα προκάλεσε τρόμο στους χιλιάδες πελάτες-θύματα της ασφαλιστικής.  

Μετά ακολούθησε η ανακοίνωση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και του Εγγυητικού Κεφαλαίου. Η πρώτη προσέγγιση (Σαχινίδη) αφορούσε την κατάργηση της Επιτροπής ενώ το θέμα της δημιουργίας Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής ήλθε πολύ αργότερα. 

Σε όλες τις περιπτώσεις το γνώρισμα ήταν κοινό. Άκομψοι χειρισμοί, αναστάτωση, παλινωδίες, ανασκευές και αποτέλεσμα μηδέν. Στασιμότητα, στασιμότητα, στασιμότητα. Στην αγορά κάποιοι μιλούν για επιπολαιότητες τις οποίες φορτώνεται ο υφυπουργός, χωρίς όμως να έχει βάλει ο ίδιος το χεράκι του. 

Κάποιοι άλλοι προφανώς νομικοί, καταρτισμένοι, και ειδικευμένοι στα θέματα αποτελούν τους δημιουργούς των νομοθετημάτων που αφορούν την ασφαλιστική αγορά και τα οποία μόνο τριγμούς, προβλήματα και ανησυχία έχουν προκαλέσει σε όσους αναφέρονται. Το ίδιο όμως έχουν προκαλέσει και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς η ασφαλιστική αγορά δεν τοποθετείται θετικά απέναντι στις επιλογές αλλά και την στάση που κρατά ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης.

Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς, το γιατί και τελικά κάτω από ποιες συνθήκες λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις που «πηγαινοέρχονται», δεν συζητιούνται εγκαίρως και εκ των προτέρων, ακολούθως «υποβάλλονται» σε δημόσια διαβούλευση και τελικά δεν προχωρούν. Η εικόνα, οι συνέπειες, το περιβάλλον δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις. 

Άρα κάτι δεν πάει καλά. Αν μη τι άλλο θα περίμενε κανείς στην νέα εποχή, στη σύγχρονη πολιτική, στους οικονομολόγους και τους νομικούς, στους φέροντες τα «δώρα» της εξέλιξης, τα πράγματα να λειτουργούσαν διαφορετικά με διάλογο. Και λίγη πολιτική δεν βλάπτει…