Διημερίδα για την αστική και ποινική ευθύνη τροχαίων ατυχημάτων

Όλοι οι σύγχρονοι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που απασχολούν ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλισμένους θα αναδειχθούν, μεταξύ άλλων, στο 6ο Πανελλήνιο Νομικό Συνέδριο με θέμα «Το τροχαίο ατύχημα Αστική και Ποινική ευθύνη των εμπλεκόμενων μερών» στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι ζητήματα ποινικής διαδικασίας επί των τροχαίων ατυχημάτων, το δεδικασμένο από επιδίκαση ηθικής βλάβης και η επέκταση στην περιουσιακή ζημία, η χρηματική ικανοποίηση για Ηθική Βλάβη – Ψυχική Οδύνη, η ασφάλιση αστικής ευθύνης από τροχαία ατυχήματα καταρτισθείσα από απόσταση ή με ασφαλιστικές επιχειρήσεις εδρεύουσες εκτός Ελλάδας, οι εξαιρέσεις της ασφαλιστικής κάλυψης του άρθρου 6 ν.489/76 και η εφάπαξ επιδίκαση της αποζημίωσης κατά το άρθρ. 930 § 1 εδ. 2 ΑΚ.

Επίσης θα παρουσιαστούν αναλυτικά ο νέος κανονισμός για την προστασία προσωπικών δεδομένων και η εφαρμογή του στην ασφάλιση αυτοκινήτων, η διαδικασία της απόδειξης, η ανάλυση του DNA στο τροχαίο συμβάν, καθώς και ο θεσμός της αντασφάλισης και η αποζημίωση των παθόντων σε τροχαία ατυχήματα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση για το Κοινοτικό κεκτημένο στην Υποχρεωτική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης και η παραβίασή του στη Ελληνική Έννομη Τάξη και συγκεκριμένα για τις εξής περιπτώσεις:

α) Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης των προσώπων του άρθρου 7 του Ν. 489/76 (οδηγός-κύριος-κάτοχος-ασφαλισμένος κ.λπ. του ζημιογόνου αυτοκινήτου).

β) Ο περιορισμός της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου όταν συντρέχει ως υπόχρεος οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης ή ασφαλιστικό Ταμείο (άρθρο 19 παρ. 5 του Ν. 489/1976).

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και του νομικού περιοδικού «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου» και θα διεξαχθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Θράκης.

Διαβάστε επίσης: Φιλικός Διακανονισμός: Ανανεώσεις εγγραφών και προσχωρήσεις νέων μελών

Επίσης: Αύξηση 10,5% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιούνιο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*