Πως πουλάνε οι εταιρίες συμβόλαια;

Χρόνια τώρα οι  φερέγγυες, μεγάλες κατά το πλείστον, ασφαλιστικές εταιρίες ζητούσαν την αυστηρή εποπτεία του κλάδου τους με στόχο να φύγουν από την αγορά όσες ασφαλιστικές δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές «γνησιότητας». 

Και αυτό ήταν λογικό και σωστό να γίνει όχι μόνο για την αποκατάσταση της επιχειρηματικής ηθικής και την λειτουργία του ανταγωνισμού, αλλά και για ένα ακόμα πολύ σημαντικό λόγο: την προστασία των καταναλωτών οι οποίοι αμέριμνοι ασφαλίζονταν σε εταιρίες αμφιβόλου βιωσιμότητας. 

Βέβαια από την πλευρά των καταναλωτών υπήρχε ένας βασικός λόγος να επιλέγουν να ασφαλίζονται σε αυτές τις εταιρίες καθώς το κριτήριο τους ήταν το χαμηλό κόστος του ασφαλίστρου που προσέφεραν οπότε ήταν σημαντικό το κίνητρο της εξοικονόμησης χρημάτων ώστε να οδηγηθούν στην επιλογή μιας μικρής ή μη επώνυμης εταιρίας. 

Δεκαετίες πέρασαν με την λογική αυτή, δηλαδή, τη λειτουργία εταιριών δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη κατηγορία ήταν οι μικρές ασφαλιστικές που προσέφεραν φθηνά ασφάλιστρα διαλαλώντας ότι «έχουμε χαμηλά λειτουργικά κόστη οπότε πουλάμε φθηνότερα», και στη δεύτερη κατηγορία ήταν οι εταιρίες που πουλούσαν συμβόλαια ακριβότερα ψιθυρίζοντας στο αυτί του καταναλωτή ότι «πληρώνεις περισσότερα γιατί είμαστε φερέγγυοι και αποζημιώνουμε άμεσα». 

Μέσα στις συμπληγάδες αυτές πέρασαν μέχρι σήμερα  χιλιάδες καταναλωτές και σαφώς κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν και σε εταιρίες προβληματικές οι οποίες έκλεισαν, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε εταιρίες που λειτουργούν μέχρι σήμερα. 

Ωστόσο το δίλημμα παραμένει. Υπάρχουν ακόμα εταιρίες μικρού ή μεσαίου μεγέθους λιγότερο επώνυμες από άλλες μεγάλες και με ιστορικό παρελθόν ενώ και στα ασφάλιστρα υπάρχει επίσης διαφορά.  

Πως λοιπόν γίνεται η επιλογή ασφαλιστικής εταιρίας σήμερα; Που θα κατευθυνθεί ο καταναλωτής; Η πολιτεία έχει μεριμνήσει ώστε να  λειτουργούν μόνο οι ασφαλιστικές εταιρίες που είναι φερέγγυες και πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου;

Ποιος ελέγχει σήμερα την ασφαλιστική αγορά ώστε να είναι και ο υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν όπως γίνεται σε κάθε πολιτεία. Μάλλον κανείς. Αντίθετα καταργήθηκε και η Εποπτική Αρχή. 

Ελεύθερες και πάλι οι εταιρίες εκτός ελέγχου προχωρούν στην ανάπτυξη των ατομικών επιχειρηματικών σχεδίων τους. Ελεύθεροι και οι καταναλωτές να επιλέγουν από του «μπουκέτο» των πάσης φύσεως προσφορών.  Τα πράγματα αφέθηκαν και πάλι στην τύχη τους…