«Kαμπανάκι» για τους (αντ)ασφαλιστές Υγείας/Ζωής, λόγω κλιματικής αλλαγής

Εάν δεν ληφθούν άμεσα περαιτέρω μέτρα για την κλιματική αλλαγή, οι συνέπειές της είναι πιθανό να έχουν «σημαντικό αντίκτυπο» και για τους (αντ)ασφαλιστές Ζωής και Υγείας, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω καύσωνα, πλημμυρών, ξηρασίας, πυρκαγιών και ασθενειών που προκαλούνται από όλα τα παραπάνω.

Τα ανωτέρω αναφέρει νέα έκθεση της Swiss Re, η οποία συνδέει την κλιματική αλλαγή άμεσα με παγκόσμιους κινδύνους για την υγεία και έμμεσα με άλλες παρόμοιες απειλές.

«Εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν και παράλληλα να μειωθούν τα κόστη για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εάν δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον», τονίζεται στην έκθεση. «Χωρίς δράση, τα ποσοστά θνησιμότητας και τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να αυξηθούν, γεγονός που θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, το ύψος των αποζημιώσεων εργαζομένων και στις στρατηγικές ασφαλίσεων ζωής» προστίθεται.

Μία από τις ορατές επιπτώσεις θα είναι η εξάπλωση των κυμάτων καύσωνα – γεωγραφικά – και της επικινδυνότητάς τους, αναφέρει η Swiss Re, που σε συνδυασμό με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους σε επηρεαζόμενες περιοχές.  Οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας θα μπορούσαν επίσης να επεκτείνουν την εποχική και γεωγραφική «εμβέλεια»για μια σειρά μεταδιδόμενων ασθενειών, ενώ το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση παλαιότερων βακτηρίων και ιών. Οι σοβαρές συνθήκες ξηρασίας είναι επίσης δυνατό να οδηγήσουν σε αύξηση του παγκόσμιου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αποτυπώθηκε και από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια το 2018.

Επιπλέον, οι ενδεχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η μετανάστευση, η αστικοποίηση, κ.ο.κ. μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές προκλήσεις για τους μελλοντικούς (αντ)ασφαλιστές ζωής και υγείας, αναφέρει η Swiss Re.

Ήδη σήμερα, περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λειψυδρίας, περιοχές όπου η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, νερό αποχέτευσης και προσωπικής υγιεινής είναι περιορισμένη και αυτό το φαινόμενο αναμένεται να επεκταθεί όσο αυξάνεται και η θερμοκρασία στον πλανήτη.

«Οι άμεσες ενέργειες υπέρ της δημόσιας υγείας που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν στην ενίσχυση των μέτρων πρόληψης έναντι των κινδύνων υγείας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, και στην οικοδόμηση ενός προσαρμοστικού συνόλου δεξιοτήτων για την απορρόφηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων και αυξανόμενων κινδύνων» καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: reinsurancene.ws

Διαβάστε επίσης:

Συμμαχία ασφαλιστών-ΟΗΕ στη διαχείριση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*