Θ. Οικονόμου: Η Συνεταιριστική μελετά νέα συνεργασία στο αυτοκίνητο

Νέα συνεργασία στον τομέα του αυτοκινήτου μελετά η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, όπως μας αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Θανάσης Οικονόμου. Η συνεργασία αυτή θα έχει διττό στόχο: να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων και να συγκρατήσει την αύξηση των ασφαλίστρων.

Αναφερόμενος στα τιμολόγια του κλάδου, εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις, καθώς από το 2016 αυξάνεται όχι μόνο το πλήθος των ζημιών, αλλά και η συχνότητά τους, γεγονός που μπορεί, πολύ εύκολα, να οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις.

Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και διατηρεί πάντα στενή επικοινωνία και συνεργασία με τα δίκτυα.

Στην Ελενα Ερμείδου

 

  • Θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε τον κλάδο αυτοκινήτου δυναμικό, με τάσεις ανόδου;

 

Ο κλάδος αυτοκινήτου θα λέγαμε ότι είναι συνδεδεμένος με την οικονομική ανάπτυξη, με την έννοια ότι εξαρτάται άμεσα από την αγορά νέων αυτοκινήτων. Τα οχήματα που κυκλοφορούν, και άρα ασφαλίζονται, είναι συγκεκριμένα, και θα έχουμε τάσεις ανόδου όταν υπάρξει και αύξηση των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν.

Πάντως, παραμένει ο μεγαλύτερος κλάδος ασφάλισης στις γενικές ασφαλίσεις και αποδίδει αρκετά καλά η προσπάθεια που συνεχίζει να γίνεται, και από την ασφαλιστική αγορά και από το κράτος, για τη μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων.

 

  • Πλέον, υπάρχουν πολλά προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου. Πώς μπορεί κάποιος να εντοπίσει και να καταλάβει τις διαφορές, κάποια φαίνονται ίδια…

 

Πράγματι, υπάρχουν πολλά προγράμματα και κάποια είναι σχεδόν ίδια μεταξύ τους. Ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής όμως μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίσει τις διαφορές που υπάρχουν και να κατευθύνει σωστά τον πελάτη του.

Με την εφαρμογή και στη χώρα μας της Οδηγίας της ΕΕ για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD), θα είναι σχετικά εύκολο και στον καταναλωτή να κάνει τη σύγκριση με το ειδικό έντυπο που πλέον υπάρχει, αλλά και πάλι πιστεύω ότι θα είναι σημαντική η συμβολή του διαμεσολαβητή.

 

  • Πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια αυτοκινήτου;

 

Αναμφίβολα, ναι. Είναι αναγκαίο να γίνει αύξηση στα τιμολόγια του αυτοκινήτου, γιατί έχει ήδη αρχίσει από το 2016 και αυξάνεται και το πλήθος των ζημιών και η συχνότητά τους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση, λόγω του ανταγωνισμού, των ασφαλίστρων τα τελευταία χρόνια, θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε αρνητικές εξελίξεις αν δεν παρθούν άμεσα από τις εταιρείες οι αποφάσεις για αυξήσεις.

 

  • Χρειάζονται, πιστεύετε, νέα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου;

 

Υπάρχουν ήδη τόσο πολλά, όπως είπαμε, που μάλλον λιγότερα προγράμματα χρειάζονται, παρά περισσότερα. Νέα προγράμματα που να περιλαμβάνουν καλύψεις οι οποίες θα ενσωματώνουν τις αλλαγές λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και στον χώρο του αυτοκινήτου σίγουρα θα χρειαστούν και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν, αλλά παράλληλα θα πρέπει να καταργηθούν και αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα.

 

  • Προσφέρετε κάποια προνόμια στους ασφαλισμένους σας;

 

Βεβαίως. Η εταιρεία μας, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα της, εστιάζει στον ανθρώπινο παράγοντα και προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει τις υπηρεσίες της και να ανταποδίδει στους ασφαλισμένους της την εμπιστοσύνη τους.

Οι ασφαλισμένοι μας, ανάλογα με τη χρήση του οχήματος ή το επάγγελμά τους, δικαιούνται ειδικές εκπτώσεις. Επίσης, αν ασφαλιστούν και σε άλλον κλάδο, όπως ζωής ή περιουσίας, τότε τους παρέχουμε και επιπλέον έκπτωση.

 

  • Ο διαμεσολαβητής θα συνεχίσει, πιστεύετε, να έχει ρόλο στην ασφάλιση αυτοκινήτου;

 

Οπωσδήποτε. Πιστεύω ότι ο διαμεσολαβητής, παρά την παρουσία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο του ίντερνετ, θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο και στην ασφάλιση του αυτοκινήτου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, και σήμερα που μιλάμε, η συντριπτική πλειοψηφία, και στην εταιρεία μας, των ασφαλίσεων αυτοκινήτου γίνεται μέσω των διαμεσολαβητών.

Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γιατί βλέπουμε καθημερινά ότι ο πελάτης εμπιστεύεται τον ασφαλιστή του και του αναθέτει σχεδόν εν λευκώ την ασφάλιση του αυτοκινήτου του.

 

  • Θα σκεφτόσασταν να κάνετε, σε συνεργασία με κάποιον φορέα ή στο πλαίσιο μιας σχετικής εκδήλωσης, κάποιο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης;

 

Είναι μια πολύ καλή ιδέα, την οποία ήδη επεξεργαζόμαστε, που θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της μείωσης των ατυχημάτων, η οποία με τη σειρά της αφενός θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής όλων μας και αφετέρου θα βοηθήσει στη συγκράτηση της αύξησης των ασφαλίστρων.

 

  • Ο κλάδος αυτοκινήτου για εσάς είναι κερδοφόρος; Πώς μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την κερδοφορία σας και τι κάνετε εσείς για αυτό σε συνεργασία με τα δίκτυά σας;

 

Το αποτέλεσμα του κλάδου αυτοκινήτου, που προέρχεται από τη σχέση μεταξύ των παραμέτρων ασφάλιστρα/ζημιές/προμήθειες/έξοδα, δεν είναι κερδοφόρο ούτε για εμάς. Η χρήση της τεχνολογίας σίγουρα μάς έχει βοηθήσει στο να μην είναι χειρότερο το αποτέλεσμα, αλλά, όπως έχει σήμερα η κατάσταση, μόνο η αύξηση του τιμολογίου μπορεί να το «γυρίσει» θετικά.

Στην εταιρεία μας εφαρμόζουμε ήδη πολλές σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, όπως την online πλατφόρμα των συνεργατών μας και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε κάποια κόστη από την ανάρτηση πλέον αρκετών εγγράφων στο Διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα έχουμε μειώσει σημαντικά και τους χρόνους εξυπηρέτησης και των συνεργατών και των πελατών μας.

Άλλο παράδειγμα είναι ο διακανονισμός των ζημιών του κλάδου αυτοκινήτων, που γίνεται χωρίς την ύπαρξη χαρτιών σε φυσική μορφή, αλλά μόνο σε ηλεκτρονική.

Για να τα πετύχουμε αυτά είμαστε σε στενή συνεργασία με το δίκτυο των συνεργατών μας, οι οποίοι μας μεταφέρουν τις ιδέες τους και τις ανάγκες τους, τις οποίες και υλοποιούμε, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*