Χρήστος Κώνστας

Μάχη οπισθοφυλακής για τα € 2,7 δις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

“Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περιλαμβάνονται τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο” επιμένει δημοσίως ο συντονιστής Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, παρά την ξεκάθαρη αρνητική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θέλει να περιορίσει και όχι να αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων δανειοληπτών.

Tα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία γίνεται τόση φασαρία αφορούν λιγότερους από 50.000 δανειολήπτες. Για την ακρίβεια πρόκειται για 48.790 δάνεια συνολικού ύψους  2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 1,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε 39.000επαγγελματίες που έχουν δανειστεί έως 100.000 ευρώ. Περίπου 43.000 δανειολήπτες οφείλουν έως 150.000 ευρώ. Αυτή η τελευταία κατηγορία των 43.000 δανείων, καλύπτει τα 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ επαγγελματικών δανείων που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σενάρια “μονομερούς νομοθετικής πρωτοβουλίας” με πολιτική ευθύνη που θα αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός όχι μόνον στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και -στο άλλο “πολιτικά ευαίσθητο” θέμα- των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία που θα αφορά “όλους και όλων των ειδών τις οφειλές”.

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, θεωρούν ότι μια μονομερής πρωθυπουργική ενέργεια στο θέμα των “κόκκινων δανείων”, τελικά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για το σύνολο της οικονομίας και γι’ αυτό εισηγούνται συνέχιση των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να βρεθεί πεδίο συνεννόησης.

Περισσότερα στο Βanks.com.gr