Για ποιους γυρνά ο τροχός της ασφαλιστικής αγοράς ;

της Ελενας Ερμείδου

 Στις ανοικτές εκδηλώσεις ακούμε ότι η ασφαλιστική αγορά ‘τρέχει με τα χίλια’ . Στις συζητήσεις μεταξύ μας, ακούμε ότι η αγορά πάει σαν τον ‘κάβουρα’. Οι απόψεις καταλαβαίνουμε διίστανται. Οι προσδοκίες και οι αντιλήψεις για το τι συμβαίνει γύρω μας, διαφέρουν. Υπάρχουν βέβαια και οι αριθμοί που βγάζει η ΕΑΕΕ, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, γιατί κάθε γραφείο έχει τις δικές του επιδόσεις και αποδόσεις.

Τα μικρά γραφεία αγκομαχούν, μάλιστα κάποιοι μας είπαν «ότι η αγορά καταρρέει»!, για τους μικρούς. Δεν θέλουν όμως ούτε τους μεγάλους να ικανοποιούν τις προσδοκίες τους. Γιατί, μας υπογραμμίζουν πως ακόμα και, αν βγουν από την αγορά κάποια μικρά γραφεία, οι μεγάλοι, δεν θα εξασφαλίσουν τα μερίδια που προσδοκούν. Πολύ απλά γιατί υπάρχει οικονομική δυσπραγία και ο κόσμος δεν πληρώνει.

Η υγεία για παράδειγμα τρέχει, ωστόσο τα ασφάλιστρα κάθε χρόνο ακριβαίνουν αδικαιολόγητα και ορισμένοι παύουν να ανανεώνουν τα συμβόλαια τους.

Εχουν τα προβλήματα τους τα μικρά γραφεία που είναι η υπερφορολόγηση, οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, έχουν να αντιμετωπίσουν και την οικονομική δυσπραγία.

Ετσι, αρκετά μικρά γραφεία υπολειτουργούν ή και κλείνουν.  Και καταλήγουν πολλοί στην ‘σταθερή αξία’ που είναι το αυτοκίνητo, γιατί δεν μπορούν να το αποφύγουν.

 Σίγουρα η κρίση γέννησε ευκαιρίες και η ασφαλιστική αγορά έχει την δυνατότητα και την φερεγγυότητα να τις αξιοποιήσει. Το ζητούμενο, όμως εδώ δεν είναι αν θέλει να τις αξιοποιήσει, είναι αν μπορεί σήμερα.

Για την ώρα, διατείνεται ότι δεν μπορεί, γιατί δεν υπάρχει ούτε το χρήμα που χρειάζεται, ούτε η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση.

Κάποιοι επιμένουν ότι ο τροχός για την ασφαλιστική αγορά θα γυρίσει και θα αυξηθεί η συμμετοχή της στο ΑΕΠ όταν ξεδιπλωθούν και αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Οι συνθήκες θα ξεκινήσουν να ωριμάζουν με το νέο έτος και καλό θα είναι οι μικροί, μεγάλοι να παραμείνουν στην αγορά και να δουλέψουν αρμονικά αναδεικνύοντας καινοτόμα σχήματα συνεργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*