Τιτάν: Αναβάλλεται για το 2011 η ανάκαμψη

Δεν αναμένει βελτίωση της εικόνας των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται μέσα στο 2010 η διοίκηση της Τιτάν. 

Αν εξαιρεθεί η Νοτιοανατολική Μεσόγειος οι υπόλοιπες αγορές δηλαδή της Ελλάδας, της Αμερικής και των Βαλκανίων προβλέπεται ότι θα έχουν πτωτική πορεία και του χρόνου όχι όμως τόσο άσχημη όσο ήταν η φετινή. 

Αντίθετα οι προβλέψεις για το 2011 είναι περισσότερο αισιόδοξες καθώς είναι πιθανό η αρνητική σημερινή κατάσταση να αρχίσει να αντιστρέφεται. Συγκεκριμένα  στην Ελλάδα, η επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας καθώς και η υπερβάλλουσα προσφορά κατοικιών επηρέασαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα.  

Στις ΗΠΑ, η αγορά δομικών υλικών παραμένει πτωτική, χαρακτηριζόμενη από την υπερπροσφορά κατοικιών, τους συνεχώς χαμηλότερους αριθμούς έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, καθώς και από την κρίση στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων.  

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Σερβία όπου ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει παρουσία με τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου υπήρξε κάμψη της ζήτησης σε όλες τις αγορές. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση στην Αίγυπτο σε συνδυασμό με τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν το 2008, οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των αποτελεσμάτων. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο τζίρος του ομίλου στο 9μηνο να σημειώσει πτώση11,5% και τα καθαρά κέρδη να υποχωρήσουν κατά 36%.

Ανταποκρινόμενος στις διαμορφούμενες συνθήκες, ο Όμιλος συνεχίζει να δίνει έμφαση στη δημιουργία θετικών χρηματικών ροών, μέσω της συμπίεσης του κόστους, του περιορισμού των αναγκών για κεφάλαια κίνησης και τη συνετή διαχείριση της ρευστότητας. 
Τα οργανικά έξοδα διοίκησης και διάθεσης κατά το εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 16% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά  85 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2008.