back to top
11.7 C
Athens
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025

Ο κίνδυνος για τις πλημμύρες έχει εκτιμηθεί λάθος

της Ελενας Ερμείδου

Ο κίνδυνος των καταστροφών από πλημμύρες  πρέπει να επανεκτιμηθεί και η διαχείριση τους να γίνει με καλύτερο τρόπο.

- Advertisement -

Αυτά τόνισε στο συνέδριο των αντασφαλιστών στο Baden – Baden o Michael Pickel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hannover Re και υπεύθυνος του κλάδου Περιουσίας & Ατυχημάτων

Οι πλημμύρες του 2013 στην Βαυαρία, στην Σαξονία και την Κάτω Σαξονία και στις συνορεύουσες με την Γερμανία χώρες κόστισαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλοί εκ των οποίων υπέστησαν δε, ζημιές δεν διέθεταν τις κατάλληλες ασφαλιστικές καλύψεις.

- Advertisement -

Το 2017, ο κόστισε περί τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων μόνο τα 30 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένα.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα μοντέλα και οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση των πλημμύρων στην Ευρώπη θα πρέπει να βελτιωθούν με στόχο  να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την αντιστάθμιση των κινδύνων.

Επίσης θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις, όπως προτείνει η Hannover Re που να εμπεριέχουν νέες πρωτοβουλίες στο καθορισμό του κινδύνου ώστε να μειωθεί το κενό μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων κινδύνων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές τα κυκλώματα τυφώνων και πλημμύρων θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση στην Ευρώπη λόγω την κλιματικής αλλαγής.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει τους (αντ)ασφαλιστές ώστε να επανασχεδιάσουν των μοντέλα κινδύνων τους και τους τρόπους υπολογισμούς των πιθανών ζημιών.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κόστος των φυσικών καταστροφών που προέρχεται από πλημμύρες στην Ευρώπη κοστίζει. Ο αντίκτυπος των ζημιών διαρκώς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αύξησης που πληθυσμού στις περιοχές όπου προκαλούνται πλημμύρες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Η EUROINS Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο «Οι Νέοι Μπροστά!» για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Αγγ. Μουρατίδου: «Δέσμευσή μας, να είμαστε παρόντες σε πρωτοβουλίες που προάγουν την πρόληψη, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή»

«Κάθε Λεπτό Μετράει»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι ΓΧΣ-MSF αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία της άμεσης παρέμβασης σε κρίσεις ανά τον κόσμο και μας καλούν να στηρίξουμε το έργο τους

Ι. Βοτσαρίδης: Οι τρεις στόχοι της Interlife – Τι αναφέρει για το κόστος υγείας

Κατά τον CEO της ασφαλιστικής, οι αυξημένοι κίνδυνοι δημιουργούν χώρο για ανάπτυξη σε εταιρείες με σωστό underwriting και σαφείς στρατηγικές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με ρεκόρ συμμετοχών η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ

Στο εορταστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, διαμεσολαβητές, συνεργάτες και εκπρόσωποι του κλαδικού Τύπου

Ξεκινά η απευθείας διαβίβαση συμβολαίων αστικής ευθύνης και βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης διαμεσολαβητών στα μητρώα των Επιμελητηρίων

Το ΕΕΑ χαιρετίζει την έναρξη της νέας διαδικασίας, η οποία ήταν αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας και πολλών συντελεστών

Ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων ΠΑΡΟΝ: Επαγγελματισμός με όραμα αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο

Παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, ανώτατων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, συνεργατών και φίλων του ασφαλιστικού γραφείου

Αυξημένη κατά 5,1% η ασφαλιστική παραγωγή το 10μηνο

Στις ασφαλίσεις ζωής η παραγωγή ανήλθε περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ (+1,6%) και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών στα 2,6 δισ. ευρώ (+8,4%)

ERGO Wellness Month 2025: Ένας μήνας αφιερωμένος στην ευεξία των εργαζομένων

Η εταιρεία επενδύει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της θέλοντας να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής και να εξελίσσεται μαζί τους