Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης αναμένονται στον κλάδο γενικής αστικής ευθύνης

 Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα εμφανίζει τα προσεχή χρόνια ο κλάδος της γενικής αστικής ευθύνης, καθώς η οικονομία θα αναρρώνει σταδιακά από το πλήγμα της οικονομικής κρίσης. Εξελίξεις όπως η ενεργοποίηση της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη επιχειρήσεων, η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού σε θέματα ευθύνης μιας σειράς επαγγελματικών ομάδων, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα προσεχή χρόνια. 
Την προοπτική αυτή ενισχύει η σημαντική άνοδος που γνώρισε ο κλάδος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 22,5%, που αποτελεί και τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α., τα ασφάλιστρα του κλάδου αστικής ευθύνης ανήλθαν στα 50,1 εκατ. ευρώ, έναντι 81,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 και 70,9 εκατ. ευρώ το 2007. 
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αγορά παραμένει υποασφαλισμένη και η συμμετοχή του κλάδου αστικής ευθύνης, παραμένει στο επίπεδο του 3% περίπου στο σύνολο του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όπου οι διεκδικήσεις για ευθύνες από λάθη ή παραλείψεις μιας σειράς επαγγελματικών ομάδων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. 
Στη χώρα μας παρά τη δικομανή συμπεριφορά που χαρακτηρίζει μια σειρά δραστηριότητες, οι διεκδικήσεις αυτού του τύπου δεν είναι συχνές και με εξαίρεση τη διεκδίκηση ποσού ύψους 6 εκατ. ευρώ στην περίπτωση ενός μικρού παιδιού που χτυπήθηκε σε ατύχημα το 2008, δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά παρόμοιων αξιώσεων. 

Μεταξύ των σημαντικότερων περιστατικών είναι και η προσφυγή που έγινε επίσης κατά το 2008, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 13 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ από μέλη διοικητικών συμβουλίων. Να σημειωθεί ότι κανένα από τα παραπάνω περιστατικά δεν έχει εκδικαστεί ακόμη και η έκβαση των σχετικών υποθέσεων θα αποτελέσει πιλότο για τις εξελίξεις στον κλάδο, τόσο στον τομέα των ευθυνών διοικητικών συμβουλίων (D&O), που θεωρείται υπό ανάπτυξη κλάδος, όσο και στον τομέα των ευθυνών γενικότερα. 

Τα ασφαλιστικά προγράμματα αστικής ευθύνης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο ξενοδοχειακό κλάδο, με έμφαση τις ξενοδοχειακές μονάδες και τους tour operators που δουλεύουν με ξένους τουρίστες, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των μικρών κινδύνων δεν είναι ασφαλισμένοι, παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, προωθεί στην αγορά αρκετά νέα προϊόντα, που απευθύνονται στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 
Η αύξηση που παρουσίασαν τα ασφάλιστρα του κλάδου αστικής ευθύνης κατά το πρώτο 6μηνο του 2009, οδήγησε και στην οριακή άνοδο της συμμετοχής στο σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής του κλάδου ζωής, που διαμορφώθηκε στο 3,17% στο τέλος Ιουνίου έναντι 2,92% στο τέλος του 2008, ενώ ο αριθμός των συμβολαίων, διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α., στα 84.152, στοιχείο που αποτυπώνει τη εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση του κλάδου στο σύνολο της ασφαλιστικής δραστηριότητας. 
Οι βασικότεροι κλάδοι της γενικής αστικής ευθύνης είναι
  • η ευθύνη προϊόντων, που καλύπτει την ευθύνη των παραγωγών από τη διάθεση ελαττωματικών προϊόντων
  • η ευθύνη των επιχειρήσεων έναντι τόσο του προσωπικού της, όσο και των μετόχων ή των συνεργατών της
  • η επαγγελματική ευθύνη, που αφορά κυρίως την ευθύνη των δικηγόρων, των ιατρών για πράξεις ή παραλείψεις που ζημίωσαν τον πελάτη
  • η ευθύνη των μελών διοικητικού συμβουλίου για πράξεις ή παραλείψεις που ζημίωσαν τα συμφέροντα των μετόχων και
  • η περιβαλλοντική ευθύνη, που αφορά στην ευθύνη των επιχειρήσεων για ζημιές που προκάλεσαν στο οικοσύστημα.

Οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά της γενικής αστικής ευθύνης, με βάση τα στοιχεία του 2008 είναι η Εθνική Ασφαλιστική με συνολικά ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 14,5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Generali με 11,1 εκατ. ευρώ, η Interamerican και η AXA Ασφαλιστική με 6,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, η HDI Gerling με 5,4 εκατ. ευρώ, η Αγροτική Ασφαλιστική με 5,1 εκατ. ευρώ, η Chartis (πρώην AIG) με 4,5 εκατ. ευρώ, η Allianz με 3,6 εκατ. ευρώ, η Groupama Φοίνιξ με 2,9 εκατ. ευρώ και η Commercial Value με 2,8 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη 10άδα των εταιρειών με βάση ήταν και η Ασπίς Πρόνοια με συνολικά ασφάλιστρα 3,4 εκατ. ευρώ. 

Οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ο κλάδος κατά το 2008, ανήλθαν στα 12,6 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το ένα έκτο της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων, το ύψος της οποίας ανήλθε στα 81,9 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος της αστικής ευθύνης είναι επαρκώς αντασφαλισμένος και οι συμφωνίες είναι συνήθως αναλογικές (excess of loss), με τα όρια να διαμορφώνονται μεταξύ 2 και 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα όρια για την εργοδοτική ευθύνη, περιορίζονται στις 500 χιλ. ευρώ. 

Από το σύνολο των 12,6 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε για αποζημιώσεις το 2008, η ελληνική ασφαλιστική, τα μισά περίπου και συγκεκριμένά τα 6,7 εκατ. ευρώ ήταν ιδία κράτηση. Το πρώτο εξάμηνο του 2009, η ίδια κράτηση διαμορφώθηκε στα 2,9 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 4,9 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν με τη μορφή αποζημιώσεων, βελτιώνοντας περαιτέρω το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου, που χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική κερδοφορία.

Οι προοπτικές του κλάδου εμφανίζονται υψηλές, κυρίως μέσα από τη ενεργοποίηση της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη και την έμφαση στην πράσινη οικονομία, που επιχειρεί η κυβέρνηση, δημιουργώντας και το αντίστοιχο αυτοτελές υπουργείο. Ισχυρές είναι οι προοπτικές του κλάδου της ευθύνης των διοικητικών συμβουλίων, που μέχρι σήμερα υπάρχει σε περιορισμένο αριθμό εισηγμένων επιχειρήσεων. 

Η έκβαση των δύο υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη, θα αποτελέσει πιλότο για τις περαιτέρω εξελίξεις στον κλάδο, που γνωρίζει ισχυρή άνθηση σε αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, χώρα στην οποία πολλά στελέχη επιχειρήσεων, έχουν «συρθεί» στα δικαστήρια, με την κατηγορία ότι οδήγησαν τις τιμές των μετοχών προς τα κάτω. Αντίστοιχα η αστική ευθύνη επαγγελματικών ομάδων, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι ή ακόμα και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, αναπτύσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη της ευαισθησίας των χρηστών των ιατρικών υπηρεσιών. 

Η ευθύνη των ιατρών αποτελεί ήδη έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους στον τομέα της ευθύνης επαγγελματικών ομάδων και οι προσφυγές κατά λαθών ή παραλείψεων είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, στον κλάδο ασφάλισης των επαγγελματιών, ενώ η ευθύνη των κατασκευαστών και των μηχανικών, ενώ η κάλυψη της ευθύνης των οικονομικών ελεγκτών, αποτελεί υποχρεωτική ασφάλιση μέσα από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποασφαλισμένος ο κλάδος περιουσίας

  
Ο δεύτερος πιο σημαντικός κλάδος στις γενικές ασφαλίσεις στη χώρα μας, ο κλάδος περιούσιας, χαρακτηρίζεται από χαμηλό επίπεδο ασφαλιστικής συνείδησης και είναι έντονα υποασφαλισμένος. Ο κλάδος περιουσίας, που περιλαμβάνει κυρίως την ασφάλιση σεισμού και πυρός ως βασική ασφαλιστική κάλυψη για τα νοικοκυριά, ενώ για τις επιχειρήσεις συνοδεύεται με τις καλύψεις για λοιπές ζημιές αγαθών και τις χρηματικές απώλειες, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, που αντιλαμβάνονται την ασφάλιση ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους και της οικονομικής δραστηριότητας. 
Στη χώρα μας αποτελεί ένα υποανάπτυκτο κλάδο, που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο περίπου των συνολικών ασφαλίστρων του κλάδου ζημιών και παρά τις ζημιές του περσινού Δεκέμβρη, με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και των ζημιών που έγιναν ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη που εμφανίζει δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της χώρας. Ο απολογισμός του περσινού Δεκεμβρίου, στοίχισε περί τα 200 εκατ. ευρώ με μορφή απώλειας εσόδων και καταγεγραμμένων ζημιών, από τα οποία τα 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι, ήταν το κόστος για την ασφαλιστική βιομηχανία. 
Παρά το γεγονός ότι η ασφάλιση επιχειρήσεων αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλισμένη ομάδα στον κλάδο περιουσίας, η ζήτηση περιορίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 85% περίπου των ασφαλίστρων του κλάδου περιουσίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και το βασικό κορμό της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους ανασφάλιστες και αποτελούν πόλο έλξης για την ασφαλιστική βιομηχανία με νέα προϊόντα και καλύψεις.
 
Ο ανταγωνισμός στον κλάδο ασφάλισης των μεγάλων επιχειρήσεων είναι μεγάλος και εντείνεται μέσα από την πολιτική αρκετών brokers να μεταφέρουν μέρος των κινδύνων στο εξωτερικό, πρακτική που βοηθάει να κρατηθούν τα ασφάλιστρα σε ανταγωνιστικά επίπεδα, παρά τις προσπάθειες των αντασφαλιστών για αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια. Η συνασφάλιση που είναι η συνήθης πρακτική για τους μεγάλους κινδύνους, επιμερίζοντας τις απώλειες, ενώ η ικανότητα της αγοράς, υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, επίπεδο που θεωρείται επαρκές για τις ανάγκες της αγοράς.
Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η ασφαλιστική συνείδηση των ελληνικών νοικοκυριών, η ασφαλιστική κάλυψη των οποίων είναι κυρίως συνδεδεμένη με τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Ο βαθμός ασφάλισης των ελληνικών νοικοκυριών περιορίζεται στο 12% των κατοικιών αντιπροσωπεύοντας μόλις το 5% των ασφαλίστρων περιουσίας. Η διαπίστωση αυτή είναι απογοητευτική, εάν συνεκτιμηθεί με το γεγονός ότι, ο βαθμός ιδιοκατοίκησης στη χώρα ανέρχεται στο 80% συνολικά σε όλη την επικράτεια και στο 65% στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ποσοστό που αποτελεί από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Το χαμηλό ποσοστό ασφαλιστικής συνείδησης, δεν δικαιολογείται με βάση την έντονη σεισμική διάθεση που σημειώνεται στη χώρα μας, η οποία από πλευράς μεγάλων αντασφαλιστών, συγκρίνεται με την Καλιφόρνια. Η συχνότητα των ζημιών είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως και είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1990, κατεγράφησαν 48 σεισμοί, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους. 
Η αιτία για το χαμηλό βαθμό ασφαλιστικής κάλυψης, σε μια χώρα με έντονη σεισμικότητα, αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η ελπίδα για την αποκατάσταση των ζημιών, επαφίεται στο κράτος. Η υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών για τον κίνδυνο του σεισμού, που συνοδεύει κάθε τη χορήγηση δανείου για την αγορά κατοικίας, έχει θετικό αντίκτυπο στη διείσδυση του ασφαλιστικού προϊόντος, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αποκαθιστά το χαμηλό ασφαλιστικής συνείδησης που χαρακτηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Η συνήθης πρακτική συνοδεύει τη βασική ασφάλιση κατά του σεισμού με την ασφάλιση για τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή κλοπής, ενώ ο έντονος ανταγωνισμός που επικρατεί στον κλάδο, κρατάει χαμηλά τα ασφάλιστρα. Η οικονομική κρίση και η πτώση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που συμπαρασύρει σε πτώση της ζήτησης για την ασφάλιση κατοικίας, ανάχωμα για την οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ως ένα βαθμό, οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούν φαινόμενα η αύξηση των πυρκαγιών και η ένταση των πλημμύρων. 

Στους ίδιους λόγους θα πρέπει να αναζητηθεί και το χαμηλό επίπεδο ασφάλισης των εμπορικών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες παρά το υψηλό βαθμό έκθεσης σε κινδύνους είτε από καιρικά φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες) είτε από άλλες αιτίες, παραμένουν υποασφαλισμένες. Η οικονομική κρίση, επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για ασφάλιση, ενώ τα περσινά βίαια γεγονότα του Δεκεμβρίου, σκλήρυναν τη στάση του ασφαλιστικού κλάδου, που απαιτεί πλέον τη λήψη ικανοποιητικών μέτρων για την ασφάλιση των επιχειρήσεων του κέντρου.
Η αύξηση παραγωγής που σημείωσε ο κλάδος πυρός κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, διαμορφώθηκε στο 5,89%, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας. Αντίθετα ικανοποιητική ήταν η άνοδος του κλάδου ασφάλισης των λοιπών ζημιών αγαθών, που ενισχύθηκε κατά 9,66% ενώ η άνοδος του κλάδου ασφάλισης των χρηματικών απωλειών, ανήλθε στο 23,96%, καταγράφοντας ισχυρή ανάπτυξη. 
Πρωτοπόρος στην αγορά του κλάδου πυρός είναι η Εθνική Ασφαλιστική, με συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2008, 94,1 εκατ. ευρώ, στα οποία εάν προστεθούν και τα ασφάλιστρα του κλάδου των λοιπών ζημιών αγαθών και των διάφορων χρηματικών απωλειών, 115,8 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθεί η AXA Ασφαλιστική με συνολικά ασφάλιστρα 54 εκατ. ευρώ και η Groupama Φοίνιξ με 41,5 εκατ. ευρώ παραγωγή στον κλάδο πυρός και 3 εκατ. ευρώ, παραγωγή στον κλάδο ασφάλισης των λοιπών ζημιών αγαθών. Σημαντική δραστηριότητα στον κλάδο καταγράφει η Αγροτική Ασφαλιστική με συνολικά ασφάλιστρα στον κλάδο πυρός το 2008, ύψους 31,7 εκατ. ευρώ και επιπλέον 14,3 εκατ. ευρώ παραγωγή στον κλάδο των ζημιών αγαθών, ενώ ισχυρή παρουσία στον κλάδο ασφάλισης των λοιπών ζημιών κατέχει η Generali, η οποία το 2008, κατέλαβε την πρώτη θέση με συνολικά ασφάλιστρα 25,2 εκατ. ευρώ, στα οποία εάν προστεθούν και τα ασφάλιστρα του κλάδου πυρός και του κλάδου χρηματικών απωλειών, η παραγωγή της φθάνει τα 39,6 εκατ. ευρώ. 

Επίσης σημαντική παρουσία στον κλάδο έχει η Interamerican με συνολικά ασφάλιστρα ύψους 33 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Chartis (πρώην AIG) με συνολικά ασφάλιστρα και στους τρεις κλάδους ύψους 27,4 εκατ. ευρώ, η Allianz με συνολική παραγωγή 26,7 εκατ. ευρώ και η Eurolife με 24,5 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ο κλάδος κατά το 2008, ανήλθαν στα 195 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 141 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον κλάδο πυρός, τα 50,9 εκατ. ευρώ από τον κλάδο των λοιπών ζημιών αγαθών, ενώ στα 3 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αποζημιώσεις του κλάδου των χρηματικών απωλειών. Από αυτές η ίδια κράτηση των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν της τάξης των 93,8 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από την αντασφαλιστική βιομηχανία, που κατέβαλε σχεδόν το ήμισυ των αποζημιώσεων.
  
Πελατοκεντρικά προγράμματα Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
 
Αστική Ευθύνη ορίζεται ως, η υποχρέωση που έχει κάθε άτομο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε άλλον παράνομα και υπαίτια. Το ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης αποζημιώνει σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές που θα προξενηθούν σε τρίτους από πράξη ή παράλειψη του ασφαλισμένου και είναι απόρροια αμέλειας. Η επαγγελματική αστική ευθύνη είναι η πιο διαδεδομένη και καλύπτει τον ασφαλισμένο επαγγελματία από λάθη και παραλείψεις που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο. 
Η ασφάλιση αστικής ευθύνης απαλλάσσει τον επαγγελματία από τα προβλήματα μιας λάθους απόφασης ή μιας «άτυχης» στιγμής και αποζημιώνει τον παθόντα πλήρως και μέχρι το ανώτατο όριο ασφάλισης.
Για κάθε κατηγορία επαγγέλματος υπάρχει και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης που μπορεί να διαμορφωθεί στα μέτρα του επαγγελματία. 
Οι ασφαλιστικές εταιρίες διαβλέποντας τις σύγχρονες ανάγκες τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων προσφέρουν πλέον πελατοκεντρικά προγράμματα Αστικής Ευθύνης τα οποία καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες του εκάστοτε ασφαλιζόμενου. 
Ανάλογα με την φύση του κινδύνου, χωρίζεται σε γενική αστική ευθύνη, ευθύνη εργοδότη, ευθύνη προϊόντος, ή επαγγελματική αστική ευθύνη.
 
Γενική Αστική Ευθύνη
 
Καλύπτεται η Αστική Ευθύνη του ασφαλιζόμενου έναντι τρίτων για ατυχήματα που θα συμβούν σε αυτούς και θα οφείλονται αποκλειστικά σε αμελείς πράξεις δικές του ή των προστηθέντων του.
 
Επαγγελματική Αστική Ευθύνη
 
Καλύπτεται η Επαγγελματική Αστική Ευθύνη του ασφαλιζόμενου και των νομίμων προστηθέντων του έναντι τρίτων για οικονομική ζημιά που θα συμβεί από τη συνήθη άσκηση του επαγγέλματός του και θα οφείλεται σε αμέλεια, λάθος ή παράλειψή τους.
 
Αστική Ευθύνη Εργοδότη
 
Καλύπτεται η Αστική Ευθύνη του ασφαλιζόμενου ως εργοδότη για εργατικά ατυχήματα στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό του, που θα προκληθούν από αμέλεια δική του ή των προστηθέντων του, εντός των χώρων της επιχείρησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή της κάλυψης είναι ο εργοδότης να έχει ασφαλισμένο το προσωπικό του σε κοινωνικό φορέα κύριας ασφάλισης (Ι.Κ.Α.).
 
Αστική Ευθύνη Προϊόντος
 
Καλύπτεται η Αστική Ευθύνη του ασφαλιζόμενου κατασκευαστή / εισαγωγέα / εμπόρου, για απαιτήσεις που θα υποχρεωθεί να καταβάλει σε τρίτους για σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημιές που θα προκληθούν σε αυτούς από τη χρήση ελαττωματικού προϊόντος.
 
 Πρόγραμμα Αστικής Ευθύνης Επιχειρήσεων της Chartis
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται ολοκληρωμένα στις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, τα BusinessSolutionsτηςChartis έχουν προχωρήσει στη διατύπωση και προσφορά στην ελληνική αγορά του ασφαλιστηρίου CommercialGeneralLiability
Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τύπο ασφαλιστηρίου Αστικής Ευθύνης διεθνώς, ο οποίος προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη του φάσματος των αστικών ευθυνών, που απορρέουν από τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Η Chartis κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα ασφάλισης, καλύπτοντας επιχειρήσεις που λειτουργούν τοπικά αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις.
 
Που απευθύνεται
Στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ή στη βιομηχανία, καθώς και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες οπουδήποτε στον κόσμο.
 
 Τι καλύπτει
Η κάλυψη αφορά στην ευθύνη για αποζημίωση αξιώσεων τρίτων συνέπεια σωματικών βλαβών και υλικών, περιουσιακών ζημιών, καθώς και προσβολής προσωπικότητας ή βλάβης από διαφήμιση, που απορρέουν από:
  • την εν γένει δραστηριότητα της επιχείρησης
  • τα προϊόντα της  
Πλεονεκτήματα του προγράμματος ασφάλισης CommercialGeneralLiability της Chartis
  • Όροι ασφάλισης διεθνώς δοκιμασμένοι και αποδεκτοί
  • Αναλαμβάνει ρητά την υποχρέωση υπεράσπισης της ασφαλισμένης επιχείρησης έναντι καλυπτόμενων αξιώσεων τρίτων, προσφέροντας έτσι ενεργή διαχείριση της απαίτησης χρησιμοποιώντας τη νομική γνώση και εμπειρία του διεθνούς δικτύου της Chartis
  • Παρέχει παγκόσμια κάλυψη των εγκαταστάσεων, δραστηριοτήτων και των εξαγωγών προϊόντων οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Η.Π.Α., Καναδά & Αυστραλίας, αποζημιώνοντας με βάση το δίκαιο της χώρας όπου ηγέρθη η απαίτηση
 Κύπρου Ασφαλιστική
 
Ασφάλιση Προστασίας Οδηγών, DriverCarePlusMotoCarePlus
Κύπρου Ασφαλιστική δημιούργησε ειδικά για τους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου τα πρόγραμμα Driver Care plus και MotoCarePlus. Με τα προγράμματα αυτά εξασφαλίζεται ένας ευρύς συνδυασμός καλύψεων με πραγματικά ανταγωνιστικό κόστος ασφάλισης.
 
Το προγράμματα Driver Care plus και MotoCarePlus προσφέρουν πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις, όπως:
  • Κάλυψη προσωπικού ατυχήματος
  • Οδική Βοήθεια σ’ όλη την Ευρώπη και τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο, όλο το 24ωρο χωρίς κανένα χιλιομετρικό περιορισμό.
  • Ταξιδιωτική Βοήθεια σε όλο τον κόσμο όλο το 24ωρο για ταξίδια στο εξωτερικό
  • Ασφάλιση αποσκευών σε όλο τον κόσμο για ταξίδια στο εξωτερικό
 
Όλα τα παραπάνω προσφέρονται χωρίς την υποχρέωση από πλευράς ασφαλισμένου να συνάψει με την Κύπρου Ασφαλιστική το ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης του αυτοκινήτου του.
 
 EFG Eurolife Ασφαλιστική
Πρόγραμμα Κάλυψης Γενικής Αστικής Ευθύνης- Εμπορικών Επιχειρήσεων
 
 
Η EFG Eurolife Ασφαλιστική δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα κάλυψης Γενικής Αστικής Ευθύνης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες). Το πρόγραμμα προσφέρει σφαιρική κάλυψη σε ότι αφορά τις αξιώσεις που πιθανώς εγερθούν εναντίον μιας επιχείρησης για ζημιές που προκλήθηκαν σε πελάτες, περαστικούς, συνεργάτες, γείτονες και για τις οποίες μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα καλύπτει υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες, ψυχική οδύνη ή/και ηθική βλάβη από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν εντός των χώρων της επιχείρησης από τις εγκαταστάσεις, από απροσεξία προσωπικού, από ανελκυστήρες, ταμπέλες, τέντες, κεραίες & γενικά προσαρτημένα αντικείμενα.
Τα ασφαλιζόμενα ποσά διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και να καλύτει επιπλέον και την ευθύνη του εργοδότη για σωματικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα στο υπαλληλικό προσωπικό του.
 
  ΑΙΓΑΙΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
 
Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων από τη λειτουργία επαγγελματικών χωρών
 
Με το πρόγραμμα αυτό ασφαλίζεται η αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη επαγγελματικών χώρων (καταστήματα, γραφεία, αποθήκες) για τυχόν σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές που θα συμβούν σε τρίτους από τη λειτουργία των επαγγελματικών αυτών χώρων. Επίσης, στην κάλυψη περιλαμβάνονται, η αστική ευθύνη του ασφαλισμένου από τροφική δηλητηρίαση καθώς και η εργοδοτική του ευθύνη έναντι του προσωπικού που απασχολεί.
 
 
Victoriaκαι κλάδος Γενικής Αστικής Ευθύνης
 
Η Victoria, με την ασφάλιση αστικής ευθύνης, προσφέρει στον ασφαλισμένο πολλές και χρήσιμες υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να συνοψισθούν ως ακολούθως:
 
  • Πρώτα από όλα, ερευνά την αιτία της ζημίας και εξετάζει τις συνθήκες που οδήγησαν σ’ αυτήν
 
  • Έπειτα, με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών της (πραγματογνωμόνων, νομικών συμβούλων κ.λπ.), αποφαίνεται αν ο ασφαλισμένος είναι υπεύθυνος για τη ζημία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σε καταφατική περίπτωση προσδιορίζει το ύψος της ζημίας και της αποζημίωσης
 
  • Τέλος, αναλαμβάνει όλα τα έξοδα τα οποία θα απαιτηθούν για τη διεξαγωγή δικαστικού αγώνα, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν είναι υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο και εγερθούν ωστόσο σε βάρος του αξιώσεις
 
Διευκρινίζεται ότι με το ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης δεν καλύπτεται η ποινική ευθύνη του ασφαλισμένου.
 
Αστική ευθύνη ιδιώτη – οικογενειάρχη
  
Καλύπτεται η αστική ευθύνη του ιδιώτη ή οικογενειάρχη, για ατυχήματα που θα συμβούν σε τρίτους από πράξεις ή παραλείψεις του ίδιου, της συζύγου, των παιδιών του, λοιπών συγγενών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη με αυτόν, για τις παρακάτω περιπτώσεις που έχουν σχέση αποκλειστικά με την ιδιωτική τους ζωή:
 
  • κατά την κίνησή τους σαν πεζοί
  • κατά τη δραστηριότητά τους σαν επιβάτες δημόσιου μέσου μεταφοράς (αυτοκινήτου, σιδηροδρόμου, πλοίου, αεροπλάνου)
  • από την κυριότητα ή κατοχή γάτας ή σκύλου (εκτός από τις ράτσες rot wailer, Doberman και pit bull)
  • από την ερασιτεχνική ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα, εκτός από εκείνα που έχουν σχέση με οχήματα, σκάφη ή κάθε είδους μεταφορικά μέσα
  • από την οδήγηση ποδηλάτου
  • από τη λειτουργία της κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας τους για ατυχήματα:
  • από πυρκαγιά, βραχυκύκλωμα, έκρηξη, ρήξη λέβητα, αλλά μόνο για σωματικές βλάβες
  • από θραύση σωληνώσεων, υπερχείλιση δεξαμενής, διαρροή νερού
  • από τη λειτουργία ανελκυστήρα, με την προϋπόθεση ότι συντηρείται τακτικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, από εξειδικευμένο τεχνικό
  • από δηλητηρίαση από τρόφιμα ή ποτά που καταναλώθηκαν στην κατοικία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν τρεις (3) τουλάχιστον παθόντες από το ίδιο γεγονός
  • από πράξεις ή παραλείψεις του μόνιμου ή ημερήσιου προσωπικού, που απασχολείται στην κατοικία, καθώς και των φιλοξενουμένων-επισκεπτών
 FACT SHEET – ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
 
H HDI-Gerling προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ευρύ τμήμα των ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με πρωτοποριακά, ευέλικτα και σύγχρονα προϊόντα. Η εταιρεία διαθέτει μακρόχρονη τεχνογνωσία στις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης και περιουσίας, με κύριο όπλο τη διεθνή αξιοπιστία και φερεγγυότητα της HDI-Gerling και του ομίλου Talanx, ενός από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους ασφαλιστικούς ομίλους στην Ευρώπη και τον κόσμο, με παρουσία σε πάνω από 150 χώρες. 
Η HDI-Gerling δεν καταφεύγει σε τυποποιημένα ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά σε προσαρμοσμένα (tailor-made) συμβόλαια που ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες απαιτήσεις των πελατών της. Ουσιαστικό στοιχείο που διαφοροποιεί την εταιρεία από τους ανταγωνιστές είναι ότι παρέχει σε όλους τους πελάτες της υπηρεσίες εξειδικευμένης διαχείρισης και πρόληψης του κινδύνου, με τη συμβολή έμπειρων στελεχών Risk & Safety Engineers. 

Η ασφαλιστική κάλυψη σχεδιάζεται μετά από ανάλυση και εκτίμηση του κινδύνου, πάντα με ακρίβεια και ανά περίπτωση. Έτσι, η άμεση ανταπόκριση σε μεγάλες ζημίες των ασφαλισμένων από την πρώτη στιγμή, έχει ξεχωρίσει τη HDI-Gerling στη ελληνική αγορά, ως μία ισχυρή και αξιόπιστη εταιρεία με την οικονομική ευρωστία που απαιτείται για την ανάληψη κινδύνων μεγάλων πελατών. Παράλληλα, το μέγεθος και η φερεγγυότητα του ομίλου Talanx δίνουν τη δυνατότητα ανάληψης ασφαλιστικής κάλυψης για ιδιαίτερα υψηλά ποσά.

 
 
HDI-Gerling ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
 
Η προστασία οικονομικών απωλειών λόγω Αστικής Ευθύνης από τη HDI-Gerling καλύπτει:
  • Γενική Αστική Ευθύνη από χρήση, κατοχή και λειτουργία χώρων και εγκαταστάσεων
  • Ευθύνη Παραγωγού από Ελαττωματικά Προϊόντα με έμφαση στις επιχειρήσεις παραγωγής βιομηχανικών αγαθών, τις φαρμακευτικές και τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών
  • Ιδιαίτερη διαφοροποίηση και ειδικό χαρακτηριστικό, η επέκταση της κάλυψης για «έξοδα εξαγωγής και επανεγκατάστασης ελαττωματικού προϊόντος», που απευθύνεται ειδικά σε παραγωγούς που τα προϊόντα τους είναι συστατικό μέρος άλλων προϊόντων που παράγουν άλλοι παραγωγοί.
  • Ευθύνη & Έξοδα για Ανάκληση Ελαττωματικών Προϊόντων από την αγορά
  • Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Μελετητών, Μηχανικών, Δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών & επιχειρήσεων
  • Περιβαλλοντική Ευθύνη – τυχαία και ξαφνική ρύπανση/μόλυνση περιβάλλοντος και κατά νόμο κάλυψη περιβαλλοντικής ζημίας
  • Ευθύνη Κλινικών Δοκιμών Φαρμάκων – σε διεθνές επίπεδο
  • Ευθύνη Εργοδότου
 
Πάντα σε ακολουθία με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, η HDI-Gerling προχωράει στην ανάπτυξη λύσεων αστικής περιβαλλοντικής ευθύνης για την (υποχρεωτική από το 2010) ασφάλιση των επιχειρήσεων σύμφωνα με την Οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Προστασία ελληνικών εξαγωγών σε κάθε χώρα προορισμού
Ελίνα Παπασπυροπούλου, Διευθύντρια Αστικής Ευθύνης HDI-Gerling Hellas: «Για ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα, η HDI-Gerling Hellas εξασφαλίζει τον καταλληλότερο τρόπο ανταπόκρισης σε αξιώσεις τρίτων η ζημίες που προέκυψαν στο εξωτερικό, αξιοποιώντας το παγκόσμιο δίκτυο του ομίλου. Ο τομέας Αστικής Ευθύνης της HDI-Gerling έχει τεκμηριωμένη εμπειρία σε χειρισμούς ζημιών ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, διαθέτοντας νομικούς, πραγματογνώμονες και ειδικούς που έχουν αποδείξει επανειλημμένα την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται επιτυχώς σε τέτοιες ζημίες, καθώς έχουν άριστη γνώση των τοπικών αγορών».
 
 
DEMCO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης
Η DEMCO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ παρέχει προγράμματα Αστικής Ευθύνης καλύπτοντας οποιαδήποτε ανάγκη, προσωπική ή επαγγελματική (αστική ευθύνη ιδιώτη, επαγγελματία, εργοδότη και αστική ευθύνη προϊόντος).
Σύμφωνα με ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ασφάλισης αστικής ευθύνης ιδιώτη, καλύπτεται η Αστική ευθύνη του Λήπτη της Ασφάλισης, για σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημιές που θα προκληθούν σε τρίτους από αμελείς πράξεις ή παραλήψεις του ιδίου, της/του συζύγου του, των παιδιών του(εφόσον τα πρόσωπα αυτά συγκατοικούν με αυτόν) και των οικιακών βοηθών του:
α) κατά την ιδιωτική του ζωή
β) κατά τη μετακίνησή του
γ) με την ιδιότητα του σαν ιδιοκτήτη κατοικίας
δ) με την ιδιότητα του σαν ιδιοκτήτη κατοικίδιων ζώων
ε) κατά την ερασιτεχνική συμμετοχή του σε αθλήματα.
 
ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΛΥΨΗΣ
Σωματικές Βλάβες ανά άτομο                      € 75.000
Υλικές Ζημιές ανά ζημιογόνο γεγονός         € 50.000
Ομαδικό Ατύχημα                              € 150.000
Ανώτατο Ετήσιο Όριο                                   € 300.000
 
Παροχή Απαλλαγής Πληρωμής Ασφαλίστρου
Αν ο Λήπτης της Ασφάλισης απολυθεί από την εργασία του ή διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα σε περίπτωση που είναι ελεύθερος επαγγελματίας, θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής της επόμενης οφειλής αυτού του ασφαλιστηρίου, για όσο διάστημα παραμένει άνεργος, (με μέγιστη περίοδο κάλυψης, από την ημερομηνία της απόλυσης ή διακοπής της επαγγελματικής του δραστηριότητας, ίση με τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου). 
 
Προγράμματα Περιουσίας 
Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος περιουσίας παραμένει έντονα υποασφαλισμένος, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προχωρήσει στην δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων προγραμμάτων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. 

Τόσο για την κύρια όσο και την εξοχική κατοικία, οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν πλήρη βασική κάλυψη Πυρκαγιάς και πολλές συμπληρωματικές καλύψεις για καιρικά φαινόμενα, κλοπή, σεισμό και την αστική ευθύνη. Ακόμη εξασφαλίζουν σύγχρονες και ελκυστικές παροχές που καλύπτουν επιπλέον τη δόση του στεγαστικού δανείου, τυχόν οικονομικές απώλειες ή έξοδα επακόλουθης ζημιάς (έξοδα μεταστέγασης, απώλεια ενοικίων κλπ.). Παράλληλα δίνουν έντονη βαρύτητα στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και θεωρείται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο στο προσεχές μέλλον. 

 
ΚΥΠΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
 
Ασφάλιση Κατοικιών
Για την Κύπρου Ασφαλιστική η κατοικία δεν είναι απλά μια στέγη. Είναι ο προσωπικός χώρος του καθενός, τα αγαπημένα αντικείμενα, οι πολύτιμες στιγμές της οικογενειακής ζωής.
Το σπίτι (κατοικία, διαμέρισμα ή εξοχικό), έχει για τον καθένα ανεκτίμητη συναισθηματική αξία. Εξίσου όμως σημαντική είναι και η οικονομική αξία της κατοικίας, η οποία είναι καθημερινά εκτεθειμένη σε μία πληθώρα από πιθανά ζημιογόνα περιστατικά.
Η Κύπρου Ασφαλιστική, δημιούργησε τρία πρωτοποριακά προγράμματα ασφάλισης κατοικίας που συνιστούν μια πλήρη ασφαλιστική γκάμα, από την οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις.
Με τα προγράμματα ασφάλισης «HouseCare», «HouseCarePlus» και «HouseCareMax» ο ασφαλισμένος μπορεί να εξασφαλίσει κάλυψη από τους στοιχειώδεις κινδύνους όπως Πυρκαγιά ή Σεισμό έως τους πιο εξειδικευμένους όπως η πιθανότητα πρόκλησης σωματικών βλαβών ή υλικών ζημιών σε τρίτους με υπαιτιότητα δική του ή μελών της οικογένειας του (σύζυγος, τέκνα).
Επιπρόσθετα ο ασφαλισμένος ανεξάρτητα από την επιλογή του προγράμματος απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που του εξασφαλίζουν η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ασφαλισμένων κεφαλαίων και η αποζημίωση των ζημιωθέντων αντικειμένων σε κόστος αντικατάστασης με καινούργιο.  
 
Eurolife Ασφαλιστική :Πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας Sweet Ηome
 
 Για την κάλυψη της περιουσίας, η EFGEurolife Ασφαλιστική δημιούργησε το SweetHome, ένα εξελιγμένο πρόγραμμα το οποίο παρέχει πλήρη κάλυψη από τους κινδύνους που απειλούν μια κατοικία και το περιεχόμενό της.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του SweetHome είναι ότι αποζημιώνει σε πραγματικές αξίες. Συγκεκριμένα η ασφαλιστική αποζημίωση που καταβάλλει η Εταιρία για το ακίνητο υπολογίζεται σύμφωνα με το τρέχον κατασκευαστικό κόστος, ενώ για το περιεχόμενο καταβάλλεται το ποσό που απαιτείται για την αντικατάσταση κάθε αντικειμένου με καινούργιο.
Το πρόγραμμα καλύπτει μία κατοικία για ζημιές που μπορεί να προκληθούν από φωτιά, σεισμό, κλοπή και πολλούς άλλους συναφείς κινδύνους.
Tο SweetHome ξεχωρίζει από τα γνωστά κλασσικά ασφαλιστήρια κατοικίας προσφέροντας:
 
  • Απόλυτη ευκολία στη λειτουργία και εφαρμογή του με απλή δήλωση του εμβαδού (τ.μ.) της κατοικίας και του είδους της (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) και αυτόματο υπολογισμό της ασφαλισμένης αξίας της
  • Δωρεάν Τεχνική Βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο για την κάλυψη επειγόντων περιστατικών για επισκευή βλαβών ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, βλαβών κλειδαριών και θραύσης υαλοπινάκων
 
  • Κάλυψη Οικογενειακής Αστικής Ευθύνης σε περίπτωση πρόκλησης σωματικής βλάβης σε τρίτο         άτομο από τον ασφαλισμένο ή την οικογένειά του
  • Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών (210 9555600) για λήψη πληροφοριών, υποβολή αιτημάτων, αναγγελία ζημιών και κλήση της Υπηρεσίας Άμεσης Επέμβασης
 
 
Interasco:EURO ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ PLUS
 
Ειδικό πρόγραμμα εμπορικών κίνδυνων για ασφαλιζόμενη αξία κτιρίου- περιεχομένου έως 1 εκατ. ευρώ
 
Το μοναδικό εργαλείο για την εξασφάλιση της ακεραιότητας της επιχείρησης ή του καταστήματός. Με την εγγύηση της Interasco Α.Ε.Γ.Α, με πάνω από 110 χρόνια συνεχή παρουσία στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, το ειδικό αυτό πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί για να καλύπτει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες του σύγχρονου «Έλληνα» καταστηματάρχη / επιχειρηματία. Είναι πρωτοποριακό, ευέλικτο και προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση με ιδιαίτερα ελκυστικό ασφάλιστρο. Προσφέρει χρήματα «άμεσα» τη στιγμή που χρειάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών που θα προκληθούν είτε στο κτίριο είτε στο περιεχόμενο (εξοπλισμός, εμπορεύματα). Έτσι εξασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία και την επιβίωση της επιχείρησης/καταστήματος στην δύσκολη στιγμή της ανεπάντεχης καταστροφής π.χ. (φωτιά, κλοπή, πλημμύρα κ.τ.λ.). Προσφέρει επιπλέον χρήματα (εκτός από αποζημίωση) για την πληρωμή των εξόδων της επιχείρησης / καταστήματος για όσο χρόνο διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης. Η ημερήσια παροχή φθάνει τα 300 ευρώ. Έτσι εξασφαλίζεται ένα πλήθος υποχρεώσεων του επιχειρηματία (δάνεια, μισθοί, ενοίκια κ.τ.λ.) που πολλές φορές αποτελούν την αιτία χρεοκοπίας.
 
 Καλύψεις
Φωτιά-κεραυνός-ευρεία έκρηξη-φωτιά από δάσος-καπνός-υλικές ζημιές κατ’ εντολή των αρχών-θύελλα-καταιγίδα-πλημμύρα-διάρρηξη σωληνώσεων-χιόνι- χαλάζι-παγετός-πτώση αεροσκάφους-πρόσκρουση οχήματος-τρομοκρατικές ενέργειες-στάσεις-απεργίες-οχλαγωγίες-πολιτικές ταραχές κακόβουλες ενέργειες-κλοπή συνεπεία διαρρήξεως-ζημιές κτιρίου/περιεχομένου από τον κλέφτη-προσωρινή μεταφορά περιεχομένου-βραχυκύκλωμα-θραύση κρυστάλλων-θραύση καθρεπτών διαφημιστικών πινακίδων-έξοδα αρχιτέκτονα/ μηχανικού-αλλοίωση εμπορευμάτων-ημερήσιο επίδομα λόγω διακοπής εργασιών (συνεπεία καλυπτόμενων κινδύνων) για διάστημα έως 2 μήνες-αποκομιδή συντριμμάτων-έξοδα άντλησης υδάτων-αστική ευθύνη έναντι τρίτων με επέκταση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων συνεπεία πυρκαγιάς και νερών-αστική ευθύνη εργοδότη.
    
Επιπλέον :
 
Εκτός του ανωτέρω προγράμματος η Interasco Α.Ε.Γ.Α, έχει δημιουργήσει το FULL COVER, ένα πλήρες πρόγραμμα κατά παντός κινδύνου, το οποίο καλύπτει κάθε τυχαία υλική ζημία καθώς και όλους τους κινδύνους και περιπτώσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις.
 
  
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ- HDI-Gerling
Η HDI-Gerling προσφέρει ασφαλίσεις Περιουσιακών Στοιχείων και επακόλουθων της υλικής ζημίας οικονομικών απωλειών.
Προστατεύονται με tailor-made ασφαλιστικά προγράμματα, είτε έναντι όλων των κατονομαζόμενων κινδύνων, είτε σε βάση «κατά παντός κινδύνου», σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών: 
  • Οικοδομές και Μηχανολογικός εξοπλισμός Εργοστασίων και Εμπορικών εγκαταστάσεων
  • Αποθέματα κατά τη διάρκεια αποθήκευσης
  • Προϊόντα και Πρώτες Ύλες κατά τη διάρκεια παραγωγής ή/και μεταφοράς εντός και εκτός Ελλάδος
  • Κάλυψη επακόλουθης οικονομικής απώλειας του ασφαλιζόμενου, κατόπιν καλυπτόμενης υλικής ζημίας του ιδίου ή ακόμα και των προμηθευτών ή πελατών του
 
Προστασία ελληνικών ομίλων με διεθνή δραστηριότητα
Νότης Βαγιακάκος – Διευθύνων Σύμβουλος HDI-Gerling Hellas: «Η HDI-Gerling αναλαμβάνει τον ασφαλιστικό κίνδυνο για τη δυναμική επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Η εταιρεία λειτουργεί ως πολύτιμος σύμβουλος για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επεκτείνονται διεθνώς, παρέχοντας στους πελάτες της την υποδομή, το δίκτυο και την τεχνογνωσία της σε κάθε χώρα. Οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις επωφελούνται, διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητές τους μπορούν να οργανωθούν από την αρχή με κατάλληλο τρόπο, ότι είναι σύννομες με τα δεδομένα της εκάστοτε χώρας εγκατάστασης, αλλά και ότι ενδεχόμενα προβλήματα θα τύχουν χειρισμού επί τόπου, από στελέχη της HDI-Gerling με πείρα και εξειδίκευση στη συγκεκριμένη χώρα».
Ιδιαίτερη Τεχνογνωσία και Υποδομή του Ομίλου HDI-Gerling: Διεθνή Ασφαλιστικά Προγράμματα
Η HDI-Gerling παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για τις ανάγκες των ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων με παραγωγικές ή εμπορικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Μέσω Master Contracts η HDI-Gerling προσφέρει Ασφαλιστικά Προγράμματα Umbrella Περιουσίας / Ευθύνης / Μεταφορών. Έτσι, καλύπτεται κεντρικά (από την Ελλάδα) τόσο η δραστηριότητα της μητρικής ελληνικής επιχείρησης όσο και των θυγατρικών της στο εξωτερικό, με συμπληρωματικά τοπικά συμβόλαια σύμφωνα με τις διαφορετικές απαιτήσεις της κάθε χώρας.
Παρέχοντας πραγματικά παγκόσμια κάλυψη και διαθέτοντας βαθιά γνώση των κανόνων και των συνθηκών που επικρατούν σε τοπικό επίπεδο, ο κατά χώρα εξειδικευμένος μηχανισμός της HDI-Gerling γνωρίζει πώς να διαχειρισθεί τη ζημία με τον καλύτερο τρόπο. Ερωτήματα όπως: ποιος είναι ο υπαίτιος και ποιος ο δικαιούχος, τι πρέπει να αποζημιωθεί και τι να ρυθμισθεί συμβιβαστικώς, πώς θα ξεπερασθούν διαδικαστικά ζητήματα και θα συνεχισθεί ομαλά η δραστηριότητα του πελάτη, δεν έχουν συχνά στο εξωτερικό (για λόγους νομικούς ή εθιμοτυπικούς) την απάντηση που θα είχαν στην Ελλάδα.
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*