Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της κρίσης

Ήταν Ιανουάριος του 1969 ότανστο υπ’ αριθ. 4 φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η ίδρυση της εταιρείας «International Life Ασφάλειαι – Επενδύσεις ΕΠΕ» με μετόχους τον Αλέξ. Ταμπουρά και τον Δ. Κοντομηνά και αρχικό κεφάλαιο 200 χιλ. δραχμές. 
Λίγες μέρες μετά με τροποποιητική απόφαση η επωνυμία της εταιρείας άλλαξε και για πρώτη φορά ήλθε στο «φως» το όνομα Interamerican. 
Η πρωτοβουλία δυναμική, το μέλλον άγνωστο. Ωστόσο σήμερα μετά από 40 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά το όνομα της εταιρείας θεωρείται «σύμβολο» στον ασφαλιστικό κλάδο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε την πορεία της η οποία αποδείχθηκε δυναμική σε τέτοιο βαθμό ώστε να έλθει η στιγμή που η εταιρεία θα αποτελούσε βραχίονα των δραστηριοτήτων ενός κορυφαίου πολυεθνικού ομίλου. Οι συγκυρίες, τα γεγονότα οι άνθρωποι που συνδέθηκαν με την Interamerican αναρίθμητα. 
Στην «φιλοσοφική» κυκλικότητα των πραγμάτων εντάσσεται και η προσωπική πορεία του Γιώργου Κώτσαλου όπου βρέθηκε στην εταιρεία σε δύο φάσεις της ζωής του. Όταν ξεκινούσε την επαγγελματική του πορεία στα νεαρά του χρόνια όπου εντάχθηκε στο δυναμικό της Interamerican και σήμερα με την ωριμότητα του έμπειρου στελέχους που βρίσκεται στην διοικητική κορυφή της εταιρείας κατέχοντας την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Το IW απευθύνθηκε στον Γ. Κώτσαλο και συζήτησε μαζί του για την εταιρεία, την διαδρομή της, την θέση της στην αγορά, τους στόχους της, τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, και το μέλλον του κλάδου.
Σχετικά με την ασφαλιστική αγορά εκτίμησή του είναι ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και ταυτόχρονα αρκετές υγιείς εταιρείες, εναρμονισμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις που μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξή της. Ωστόσο πιστεύει χρειάζεται να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στους πολίτες και να εφαρμοστεί αυστηρή εποπτεία η οποία θα συμβάλλει και στην διαμόρφωση καλύτερης, αξιόπιστης και ορθά ανταγωνιστικής συμπεριφοράς προς όφελος των καταναλωτών. 
Ως προς τις τάσεις που διαγράφονται στην ασφαλιστική αγορά κάτω από τις συνθήκες οικονομικής στενότητας που διαμορφώνει η χρηματοπιστωτική κρίση ο κ. Κώτσαλος διαβλέπει ότι οι συγκυρίες όπως διαμορφώνονται σήμερα, οδηγούν σε σταθερές και μακροπρόθεσμες επιλογές οπότε και αναμένεται να αναπτυχθεί μια δυναμική δραστηριότητα στα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα ζωής και υγείας. Μάλιστα αυτό το συνδέει με το γεγονός της αδυναμίας της κοινωνικής ασφάλισης για επαρκή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων που σήμερα προβληματίζουν όλο και περισσότερους πολίτες.
Ειδικότερα για την εταιρεία του και την παρουσία της στην ελληνική αγορά μας ανέφερε τα εξής:
 
IW: Πως θα περιγράφατε την θέση της εταιρείας σήμερα κάτω από την πολυεθνική «ομπρέλα» και φυσικά μετά από το σημαντικό επίτευγμα των τελευταίων τεσσάρων ετών κερδοφορίας; 
 
Γ.Κ.: Η Interamerican στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της αγοράς και του οικονομικού περιβάλλοντος διατηρεί ακέραια την εικόνα της κορυφαίας σε φήμη ασφαλιστικής εταιρείας και προβάλλει τις σύγχρονες αξίες της, που υπογραμμίζουν την αξιοπιστία και φερεγγυότητά της: τον επαγγελματισμό των ανθρώπων της, την καινοτομία και την πελατοκεντρικότητά της.
IW: Πως βλέπετε την κρίση μέσα από την εμπειρία σας αλλά και από την κορυφαία διοικητική θέση που βρίσκεστε και τι κάνετε ως εταιρεία;
Γ.Κ.: Η στάση μας θα πρέπει να είναι θετική και αυτό έχει αποδείξει μέχρι σήμερα η εξέλιξη των επιχειρήσεων. Σε δύσκολες περιόδους δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα. Αντίθετα δημιουργούνται δυνάμεις ανάπτυξης, διεξόδου δημιουργούνται ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Ανοίγονται δυνατότητες για προϊόντα, για νέες αγορές, για αξιοποίηση των χρηματαγορών. Προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης αυτών των δεδομένων προχωρούμε και εμείς.
IW: Περιγράψτε μας τις άμεσες ενέργειές σας για την υλοποίηση των στόχων που έχετε για το 2009.
Γ.Κ.: Διαρθρωτικές επιλογές δομής, λειτουργιών, επενδύσεων και πωλήσεων, με προώθηση προϊόντων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και με ενίσχυση της πολυκαναλικής διανομής.
 
Πολιτική Eureko
 
Απέναντι στο ερώτημα για την πολιτική του ομίλου Eureko στην εγχώριο αγορά ο κ. Κώτσαλος επισημαίνει ότι αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνολικού περιφερειακού σχεδιασμού της όπου σαφώς περιλαμβάνει την εκτός Ολλανδίας ανάπτυξης κάτι που γίνεται εμφανές από το γεγονός ότι πραγματοποίησε επενδύσεις σε Ρωσία και Τουρκία. Εξίσου αξιολογεί ότι οι σημερινές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες αναπόφευκτα ωθούν τις εταιρείες σε κινήσεις ελεγχόμενου ρίσκου και ταυτόχρονα επιλογές με βαρύτητα στην απόδοση σίγουρων αποτελεσμάτων.
 
Η θέση της Interamerican
 
Σχετικά με την τοποθέτηση της Interamerican στον όμιλο, προσδιορίζει με σαφήνεια ότι η εταιρεία κατέχει μία από τις τρεις θέσεις αιχμής του ομίλου Eureko και αυτό διότι έχει ισχυρά λειτουργικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τα οποία την θωράκισαν από την κρίση και εστιάζονται στη σταθεροποιημένη κερδοφορία της τελευταίας τετραετίας σε  επαναλαμβανόμενα (λειτουργικά) κέρδη, στην επίτευξη όλων των στόχων της αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε από το 2005.
 
Medisystem-Υγεία
 
Αναφορικά με την τον ζημιογόνο για την ασφαλιστική αγορά κλάδο υγείας αλλά και για την κίνηση συνεργασίας με την ING η οποία θεωρείται ένας σημαντικός νέος δίαυλος ανάπτυξης του Medisystem ο κ. Κώσταλος αναφέρει στο IW ότι η Interamerican με σαφείς και ελεγχόμενες διαχειριστικές πρακτικές και μέσα από τον αυστηρό έλεγχο ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας -όχι απλό προϊόν- μπορεί να ελέγχει το κόστος στα νέα προγράμματα Medisystem, με προσιτά ασφάλιστρα και ποιότητα υπηρεσιών. Ωστόσο για πλήρη αναστροφή των συνθηκών που επικρατούν στον κλάδο επιδιώκουμε την αύξηση των ασφαλισμένων κάτι που μπορεί να γίνει και μέσα από συνεργασίες, όπως αυτή με την ING. Η μεγάλη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα η Interamerican στις υποδομές του Medisystem, της τάξεως άνω των 30 εκατ. ευρώ, «πιάνει τόπο». 
Ειδικά για τον κλάδο υγείας εκτιμά ότι η σώρευση ζημιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στρεβλή και επιπόλαιη ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς δεν υπήρχαν σύγχρονες δομές οργάνωσης και λειτουργίας και το κόστος υπηρεσιών δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Όμως αυτό δεν πρέπει να λειτουργεί ως εμπόδιο καθώς η αγορά έχει δυνατότητες διεύρυνσης δεδομένου ότι οι έχοντες ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι μόλις ένας στους δέκα.
 
Ανάπτυξη «συστημάτων»
 
Για τα προγράμματα της εταιρείας ο Γιώργος Κώτσαλος, αναφέρει ότι έχουν σαφή στόχο, είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού και διαμορφώνονται επάνω στη βάση της απλοποίησης με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ανάπτυξη τους σε αποδοτικούς τομείς. Για αυτό και εστιάζονται σε «συστήματα» προγραμμάτων όπου στην υγεία είναι το ανεπτυγμένο Medisystem, στις Γενικές Ασφάλειες αναπτύσσεται το μοντέλο τριών βαθμίδων -classic, extra και total- που εφαρμόστηκε στο αυτοκίνητο και επεκτάθηκε στην κατοικία και στον Κλάδο Ζωής το σύστημα Capital.
 
Οι «ιστορικές» στιγμές  
 
Στα 40 χρόνια της Interamerican διακρίνονται τρεις περίοδοι.
Η πρώτη, που έκλεισε το 1980 όταν αποχώρησαν οι Αμερικανοί της μετόχου ΙΝΑ (Insurance Corporation of North America), η οποία είχε εισέλθει στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας το 1971, όταν η Interamerican από ΕΠΕ έγινε ΑΕ. Λίγο μετά την είσοδο της ΙΝΑ, είχε ήδη αποχωρήσει ο Αλέξ. Ταμπουράς. 
Η δεύτερη περίοδος, μετά την αποχώρηση της ΙΝΑ από το 1980 και επί δύο και πλέον δεκαετίες, χαρακτηρίστηκε από την ηγετική φυσιογνωμία του Δ. Κοντομηνά. 
Η τρίτη περίοδος, που εξελίσσεται έως σήμερα, και συνδέεται με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος το 2001 και την ένταξη της Interamerican στον ευρωπαϊκό όμιλο Eureko, του οποίου αποτελεί μια από τις θυγατρικές εταιρείες αιχμής στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της Eureko εκτός Ολλανδίας, όπου και εδρεύει. 
Το γεγονός της εισόδου της Eureko στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Interamerican κατά την τελευταία δεκαετία, δεδομένου ότι προσέδωσε ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην αντίληψη οργάνωσης και διοίκησης της Interamerican και «όπλισε» την εταιρεία με τη δυνατότητα συνεργιών και άντλησης τεχνογνωσίας από το εσωτερικό του μητρικού ομίλου. 

Η ουσιαστική υλοποίηση αυτής της μεταβολής ξεκίνησε με την αναδιάρθρωση του 2005, οπότε και τέθηκαν οι βάσεις της επιστροφής της Interamerican στην κερδοφορία. Το σχέδιο προέβλεπε εστίαση στις ασφαλίσεις, (λόγος για τον οποίο οι μέτοχοι απεχώρησαν από την ιδιοκτησία και διαχείριση της Ευρωκλινικής, κρατώντας το 25%), ανασυγκρότηση του δικτύου agency και πλαισίωσή του από συμπληρωματικά δίκτυα διανομής, καθώς και εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, σε συνδυασμό με τη διοικητική αναδιοργάνωση στη βάση της ανάπτυξης και βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. 

Το σημαντικό είναι ότι κατά την τελευταία τετραετία η Interamerican παρουσιάζεται σταθεροποιημένη σε λειτουργικά κέρδη, με υψηλό περιθώριο φερεγγυότητας και άριστα προετοιμασμένη για το Solvency II. Με στρατηγικές κινήσεις τόσο σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών όσο και στη διανομή -βλέπε πρόσφατη συνεργασία με την ING στον τομέα υγείας- παίρνει θέση υπεροχής στο ασφαλιστικό τοπίο της επόμενης ημέρας, που σίγουρα θα είναι διαφορετικό.

 
Στα 2,14 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε 8 χρόνια
 
Σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την αξιοπιστία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, με τον πήχη της φερεγγυότητας των εταιρειών να ανεβαίνει με την Οδηγία Solvency II, η Interamerican συνεχίζει να τηρεί το πρότυπο πελατοκεντρικής συμπεριφοράς με τη συνέπειά της στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων απέναντι στους ασφαλισμένους της, απλοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες και βελτιώνοντας την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αποζημιώσεων. 

Το 2008 η INTERAMERICAN κατέβαλε συνολικά 319,63 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις, ενώ περισσότεροι από 1.360 ασφαλισμένοι της ημερησίως, κατά μέσο όρο, αποζημιώθηκαν ή χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες Βοήθειας (Άμεση Ιατρική και Οδική) της εταιρείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2000 έως και το 2008 η INTERAMERICAN έχει καταβάλει στους πελάτες της το ποσόν των 2,14 δισ. ευρώ.
 
 
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2008
 
 
 
 
ΤΟΜΕΑΣ
ΠΛΗΘΟΣ
ΠΟΣΟΝ (εκατ. €)
Ζωή
55.252
143,24
Υγεία
175.924
76,28
Γενικές Ασφάλειες
61.014
74,20
Ομαδικές Ασφάλειες
61.180
25,91
ΣΥΝΟΛΟ
353.370
319,63
 
Προσανατολισμένη στην κερδοφορία, με εστίαση στις ασφαλίσεις
 
Η Interamerican το 2008 σημείωσε κέρδη 17,5 εκατ. ευρώ προ φόρων. Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, αντικατοπτρίζουν την καλή συνολική απόδοση των ασφαλιστικών εργασιών και ιδιαίτερα του τομέα Υγείας, η οποία αντισταθμίζει με το παραπάνω την αρνητική επίδραση των απομειώσεων των μετοχών, ενώ περιλαμβάνουν και τα κέρδη από την πώληση του μεριδίου της Interamerican στη Medicom Systems (Ευρωκλινική Αθηνών, Ευρωκλινική Παίδων). 
Η πώληση του 75% της Ευρωκλινικής στον όμιλο Πλακόπητα, στην οποία η Eureko διατήρησε το 25%, ερμηνεύεται ως εστίαση στον κύριο κορμό των δραστηριοτήτων που είναι οι ασφαλιστικές εργασίες.
 
Το επιχειρηματικό σχέδιο 2009
 
Παρ’ ότι η αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος δεν επιτρέπει προβλέψεις, η Interamerican, προσαρμοζόμενη στις ιδιαίτερες συνθήκες και με βασικό στόχο τη διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος (235 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια) που τη χαρακτηρίζουν, θα επιδιώξει και φέτος την κερδοφορία με μέτρα για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και υπηρεσιών της, σε συνδυασμό με την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της και τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών.
Στους τομείς των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία επικεντρώνεται στην προώθηση της αποταμίευσης και της προστασίας του εισοδήματος στον κλάδο Ζωής, στη βελτίωση του προϊοντικού μείγματος στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών με έμφαση στην ανάπτυξη των ασφαλίσεων κατοικίας και επιχειρήσεων και στην είσοδο σε νέες αγορές, όπως π.χ. είναι η αγορά ασφάλισης αστικής ευθύνης περιβάλλοντος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ στον τομέα της Υγείας προσδοκά τη συνέχιση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων από την προώθηση των νέων προγραμμάτων, τα οποία καλύπτουν ολοκληρωμένα -από την πρόληψη μέχρι τη νοσηλεία- τον ασφαλισμένο με ιδιαίτερα προσιτό κόστος.
 
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*