Μεταξύ σφύρας και άκμονος η ασφαλιστική αγορά

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά, αντιμετωπίζοντας από τη μία τη μείωση των ασφαλιστικών εργασιών της, αλλά και το κλείσιμο πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και μια εταιρεία του κλάδου ζωής. Το λουκέτο στην Ασπίδα, αποτελεί ισχυρό πλήγμα, στο βαθμό που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του κλάδου και ενισχύει τις  επιφυλάξεις για  το ασφαλιστικό προϊόν. 

Ο χειρισμός του θέματος από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και της ίδιας της αγοράς το επόμενο διάστημα, θα είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κλάδου και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου. Το κλείσιμο των τεσσάρων εταιρειών του ομίλου της Ασπίδος και της ασφαλιστικής Σκούρτης, συρρικνώνει την αγορά, περιορίζοντας το συνολικό αριθμό των εταιρειών που έχουν την έδρα τους στην ελληνική αγορά στις 58. 

Τα στοιχεία του εξαμήνου εκτός από τη συρρίκνωση της ασφαλιστικής παραγωγής κατά 7%, επιβεβαιώνουν τη ζημιογόνο πορεία αρκετών των εταιρειών του κλάδου. Αν και το συνολικό αποτέλεσμα, εμφανίζεται βελτιωμένο, η εικόνα αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη της Εθνικής Ασφαλιστικής σε κερδοφόρα πορεία, σε αντίθεση με το περσινό εξάμηνο, κατά το οποίο η εταιρεία είχε καταγράψει ζημιές της τάξης των 112 εκατ. ευρώ. 

Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, εκτός από την αύξηση των εργασιών της κατά 13,25% στον κλάδο ζωής, κατά 15,6% στον κλάδο ζημιών και κατά 28,8% στον κλάδο αυτοκινήτου,  πέτυχε την επάνοδό της στην κερδοφορία, καταγράφοντας κέρδη της τάξης των 14,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση των πιο κερδοφόρων εταιρειών κατά το εξάμηνο του 2009. 

Το σύνολο της παραγωγής της ανήλθε στο 471,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει έως το τέλος του χρόνου το 1 δις ευρώ, ενώ σημαντικά βελτιωμένο είναι και το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου αυτοκινήτου, η ζημιά του οποίου περιορίστηκε στα 4,3 εκατ. ευρώ, μετά τη μείωση των εξόδων του κλάδου από τα 168,1 εκατ. ευρώ στα 94,6 εκατ. ευρώ. 

Στον κλάδο ζωής η ενίσχυση των επενδύσεων στα 93,4 εκατ. ευρώ από ζημιές  3,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 6μηνο επέτρεψε τη δημιουργία θετικού τεχνικού αποτελέσματος ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ οριακά βελτιωμένο στα 24,3 εκατ. ευρώ είναι και το τεχνικό αποτέλεσμα στον κλάδο ζημιών. 

Στην κορυφή της κερδοφορίας, κατατάσσεται η EFG Eurolife, με συνολικά κέρδη της τάξης των 22,9 εκατ. ευρώ, έναντι 16,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα,  παρά τη μείωση της ασφαλιστικής παραγωγής από τα 179 εκατ. ευρώ στα 125,7 εκατ. ευρώ, που υπέστη η εταιρεία λόγω της υποχώρησης των προϊόντων unit linked. 

Η ενίσχυση της κερδοφορίας, είναι συνέπεια του θετικού αποτελέσματος που πέτυχαν τα έσοδα από επενδύσεις, τα οποία από ζημιές 75,6 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν στο τέλος του εξαμήνου σε κέρδη 59,5 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας την ενίσχυση του τεχνικού αποτελέσματος από τα 22,8 εκατ. ευρώ στα 31 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά εάν προστεθούν και τα κέρδη της εταιρείας γενικών, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 6,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, τα κέρδη του ομίλου της Eurolife, προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας τον όμιλο στην πρώτη θέση του κλάδου από πλευράς αποτελεσματικότητας, στο βαθμό που συνδυάζεται με την επίτευξη θετικού  τεχνικού αποτελέσματος σε όλους τους κλάδους. 

Την 3η θέση στην κατάταξη των πιο κερδοφόρων εταιρειών του εξαμήνου, καταλαμβάνει η  AXA Ασφαλιστική, επιτυγχάνοντας αύξηση κερδών προ φόρων κατά 54,7% από τα 7,5 εκατ. ευρώ στα 11,6 εκατ. ευρώ, παρά τη σημαντική μείωση των εργασιών της εταιρείας στον κλάδο ζωής, τα ασφάλιστρα του οποίου υποχώρησαν από τα 85 εκατ. ευρώ στα 43 εκατ. ευρώ. 

Η συρρίκνωση των εργασιών στον κλάδο αποδίδεται στη μείωση των πωλήσεων από την Alpha Bank, εξέλιξη που δεν επηρέασε ωστόσο την αποτελεσματικότητα της εταιρείας, που πέτυχε βελτίωση του τεχνικού αποτελέσματος στον κλάδο ζωής στα 13,7 εκατ. ευρώ από 11,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, μέσα από ένα συνδυασμό αύξησης των εσόδων και μείωσης των εξόδων. 

Βελτιωμένο τεχνικό αποτέλεσμα στα 13,5 εκατ. ευρώ και στο 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, εμφανίζει με τη σειρά του και  ο κλάδος ζημιών και ο κλάδος αυτοκινήτου, στους οποίους σε αντίθεση με τον κλάδο ζωής, η AXA Ασφαλιστική πέτυχε και αύξηση των εργασιών στα 31,4 εκατ. ευρώ και 6,3 εκατ. ευρώ.

Τέταρτη στην κατάταξη των πιο κερδοφόρων εταιρειών ακολουθεί η ING Ομαδικών του ομίλου της ING,  η οποία μετά την αποχώρηση της τράπεζας Πειραιώς, ελέγχεται πλήρως από τον όμιλο της ING και αποτελεί ουσιαστικά  την εταιρική εκπροσώπηση του ολλανδικού ομίλου στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων  του, οι οποίες επικεντρώνονται πλέον στο κομμάτι της μακροχρόνιας σύνταξης. 

Η έμφαση στα συγκεκριμένα προγράμματα, φαίνεται να δικαιώνεται ως επιλογή, στο βαθμό που η εταιρεία Ομαδικών Ασφαλίσεων, υπήρξε η μόνη εταιρεία του ομίλου στο τέλος του 6μήνου, που σημείωσε σημαντική αύξηση εργασιών και τετραπλασιασμό της κερδοφορίας της στα 8,5 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας την κατάταξη του ομίλου στην  4η θέση της κερδοφορίας. 

Αυξημένη άλλωστε κατά 56,27%, ήταν και η ασφαλιστική παραγωγή της εταιρείας, η οποία από τα 21,5 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 33,6 εκατ. ευρώ, με παράλληλη άνοδο του μεριδίου αγοράς της από το 1,6% στο 2,7%. 

Τα κέρδη ωστόσο της εταιρείας Ομαδικών εξανεμίζονται από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ολλανδικού ομίλου και συγκεκριμένα την εταιρεία Ζωής και Γενικών, η πορεία των οποίων χαρακτηρίστηκε από τη διαιώνιση των ζημιών, καθώς και από τη μείωση των ασφαλιστικών εργασιών, αποτέλεσμα και της πολιτικής του ομίλου, να αποχωρήσει από τον κλάδο υγείας, συνάπτοντας συμφωνία για την πώληση των προγραμμάτων της Interamerican.
 
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ING Ζωής, η εταιρεία, κατέγραψε μείωση της παραγωγής κατά 20,1%, από τα 138,7 εκατ. ευρώ στα 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τα περσινά. Αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής της ήταν και η μείωση του μεριδίου αγοράς της από το 10,5% στα 9%, απώλεια πάντως που αντισταθμίστηκε από την αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας Ομαδικών. 

Σημειώνεται ότι ο ολλανδικός όμιλος δρομολογεί τη συγχώνευση των δύο εταιρειών Ζωής και Ομαδικών και παράλληλα την πώληση της εταιρείας Γενικών, η οποία εμφάνισε μειωμένη παραγωγή κατά 26% – από τα 10 εκατ. ευρώ σε 7,4 εκατ. ευρώ και περιορισμό των ζημιών της  στις 90,6 χιλιάδες ευρώ έναντι 168,7 χιλιάδων ευρώ το αντίστοιχο περσινό 6μηνο.
Υψηλή κερδοφορία και κατάταξη στην πρώτη 5άδα των πιο κερδοφόρων εταιρειών του 6μήνου, εμφανίζει και η Allianz Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι η πορεία του 6μήνου του 2009 χαρακτηρίζεται από τη μείωση του τελικού αποτελέσματος και τη μείωση των ασφαλιστικών εργασιών. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 6,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 18,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η παραγωγή του κλάδου ζωής, κατέγραψε μικρή μείωση από τα 52,7 εκατ. ευρώ στα 49,6 εκατ. ευρώ. Αντίθετα η παραγωγή του κλάδου ζημιών ενισχύθηκε από τα 23,9 εκατ. ευρώ στα 28,6 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι εργασίες στον κλάδο αυτοκινήτου, η παραγωγή του οποίου διαμορφώθηκε στα 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 10,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Σημαντική άνοδο της κερδοφορίας της πέτυχε και η Αγροτική Ασφαλιστική καταγράφοντας κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ έναντι οριακού θετικού αποτελέσματος πέρυσι, σημειώνοντας ενίσχυση της παραγωγής της στον κλάδο γενικών και οριακή μείωση στον κλάδο ζωής, με παράλληλη βελτίωση του τεχνικού αποτελέσματος  σε όλους τους κλάδους.

Ανάκαμψη και επάνοδο στην κερδοφορία πέτυχε με τη σειρά της και η Alico καταγράφοντας κέρδη ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε μέσα από τη δραστική μείωση των γενικών εξόδων της εταιρείας που περιορίστηκαν στα 14,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η παραγωγή για το εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 142,5 εκατ. ευρώ, έναντι  150,4 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  

Από τις μικρότερες εταιρείες, με κερδοφορία και παράλληλη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους, ξεχωρίζουν η Ατλαντική Ένωση και η  Interlife. Συγκεκριμένα η Ατλαντική Ένωση βελτίωσε τα κέρδη προ φόρων κατά 26% στα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η ασφαλιστική παραγωγή, το σύνολο της οποίας ανήλθε στα 25,4 εκατ. ευρώ από 21,7 εκατ. ευρώ. 

Αντίθετα η Interlife κατάφερε ανάκαμψη στην κερδοφορία, καταγράφοντας κέρδη 4,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών πέρυσι, εξέλιξη που αποδίδεται στη σημαντική αύξηση των εργασιών στον κλάδο αυτοκινήτου, με παράλληλη συγκράτηση των εξόδων. 

Συγκεκριμένα η εταιρεία διπλασίασε σχεδόν την παραγωγή της στον κλάδο αυτοκινήτου 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και βελτίωση του τεχνικού αποτελέσματος στα 3,1 εκατ. ευρώ έναντι οριακής ζημιάς πέρυσι. Ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή στον κλάδο των λοιπών γενικών ασφαλίσεων, οι εργασίες του οποίου διαμορφώθηκαν στα 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 3,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Μικτή εικόνα εμφανίζει ο όμιλος Interamerican, ο οποίος εμφανίζει μείωση παραγωγής από τα 238 εκατ. ευρώ στα 235 εκατ. ευρώ και παράλληλη σημαντική μείωση της κερδοφορίας του από τα 13,6 εκατ. ευρώ στο 1,6 εκατ. ευρώ. 

Μεγάλος χαμένος κατά το πρώτο 6μηνο η εταιρεία ζωής του ομίλου, η οποία εμφάνισε ζημιές της τάξης των 4,1 εκατ. ευρώ και μείωση της παραγωγής της στα 134 εκατ. ευρώ από 149,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα 2,2 εκατ. ευρώ από  2,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η παραγωγή της εταιρείας υγείας. 

Στον κλάδο ζημιών,  η παραγωγή της εταιρείας γενικών αυξήθηκε στα 44,8 εκατ. ευρώ από 40,1 εκατ. ευρώ στους λοιπούς κλάδους, ενώ στα 39 εκατ. ευρώ έναντι 34,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκε η παραγωγή του κλάδου αυτοκινήτου. 

Η μείωση της κερδοφορίας της εταιρείας γενικών από τα 6,2 εκατ. ευρώ στο 1,8 εκατ. ευρώ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προβλέψεων για τον κλάδο αυτοκινήτου, οδηγώντας σε αρνητικό τεχνικό αποτέλεσμα τον κλάδο, ενώ σημαντική βελτίωση στα 15,1 εκατ. ευρώ, εμφανίζει το τεχνικό αποτέλεσμα των λοιπών κλάδων. 

Η εταιρεία οδικής προστασίας τέλος κατέγραψε κέρδη της τάξης των 2,2 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ και αύξηση της παραγωγής στα 15 εκατ. ευρώ από 12,3 εκατ. ευρώ. 

Ζημιές ύψους 4,3 εκατ. ευρώ κατέγραψε και η Groupama Φοίνιξ έναντι οριακής κερδοφορίας πέρυσι, παρά την άνοδο των εργασιών από τα 79,4 εκατ. ευρώ στα 84,2 εκατ. ευρώ. Το ζημιογόνο αποτέλεσμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του τεχνικού αποτελέσματος στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, εξαιτίας της κακής πορείας των επενδύσεων ζημιάς που κατέγραψαν μείωση στα 9,8 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ίδια κεφάλαια 

Οριακή είναι η βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων του, που εμφανίζει ο ασφαλιστικός κλάδος το πρώτο 6μηνο του έτους, ενδεικτικό της υστέρησης  που θα αναδείξει η σταδιακή προσαρμογή στους νέους εποπτικούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του 6μήνου, τα ίδια κεφάλαια 58 εταιρειών, αυξήθηκαν κατά 8,7% και από τα 1,6 δις ευρώ ανήλθαν σε 1,8 δις ευρώ. 

Στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα ίδια κεφάλαια των 5 εταιρειών των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας πρόσφατα και τα οποία ήταν εν πολλοίς αρνητικά. Το επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων 27 συνολικά εταιρειών υποχώρησε από 1% έως και 135%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται  26 εταιρείες – εξαιρουμένης της Activa που απορροφήθηκε από την Efg Eurolife -  που αύξησαν σε ποσοστό από 0,2% έως και 282% τα ίδια κεφάλαιά τους.

Τη μεγαλύτερη άνοδο που φθάνει το 282% εμφανίζουν τα ίδια κεφάλαια της Groupama Φοίνιξ, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 31,7 εκατ. ευρώ έναντι 8,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενίσχυση που προήλθε από την αύξηση του μετοχικού  κεφαλαίου κατά 24 εκατ. ευρώ, στην οποία προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Ισχυρή άνοδο κατά 210% και 121,3% εμφανίζουν τα ίδια κεφάλαια των δύο εταιρειών του ομίλου της Eurobank, Egf Eurolife Ζωής και Efg Eurolife Γενικών, διαμορφώνοντας το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους στα 76,8 και 45,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Πιο ισχυρή από πλευράς ιδίων κεφαλαίων εταιρεία του κλάδου, εμφανίζεται η Interamerican Ζωής. Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της ανήλθε στα 285,6 εκατ. ευρώ, παρά την οριακή μείωσή τους κατά το πρώτο 6μηνο του έτους, ενώ δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Εθνική Ασφαλιστική με συνολικό ύψος ιδίων κεφαλαίων 197,6 εκατ. ευρώ. 

Αμέσως μετά με ίδια κεφάλαια ύψους 149,8 εκατ. ευρώ ακολουθεί η Alico, ενώ ισχυρή άνοδο των ιδίων κεφαλαίων της κατά 115,9% εμφανίζει η Commercial Value, το ύψος των οποίων, μετά την αύξηση των 93 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η εταιρεία, ανήλθε στο τέλος 6μήνου στα 98 εκατ. ευρώ. 

Αυξημένες κατά 9,3% εμφανίζονται στο τέλος του πρώτου 6μήνου και οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 8,7 δις ευρώ έναντι 7,9 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Η άνοδος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στις χρηματαγορές, αλλά και της αύξησης των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν αρκετές εταιρείες του κλάδου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις σε αποθέματα που επέβαλε η Εποπτική Αρχή κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενήργησε στον κλάδο.

Καθοριστικό στοιχείο ωστόσο σε σχέση με την ποιότητα των επενδύσεων του ασφαλιστικού κλάδου, αποτελεί το είδος των τοποθετήσεων και το κατά πόσο είναι επενδύσεις άμεσα ρευστοποιήσιμες. 

Η αυξημένη  έκθεση που εμφανίζουν αρκετές εταιρείες σε ακίνητα, αποδυναμώνει τη ρευστότητα του κλάδου και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στην καταβολή αποζημιώσεων, λόγω έκτακτων περιστατικών. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια πρόσφατα, εμφάνιζαν υψηλό ποσοστό τοποθετήσεων σε ακίνητα και περιορισμένες τοποθετήσεις σε στοιχεία άμεσης ρευστότητας, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα και οι προθεσμιακές καταθέσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*