Συγχωνεύονται ING Ζωής και ING Ομαδικών, πωλητήριο στις γενικές ασφαλίσεις

Σε συγχώνευση οδηγούνται οι εταιρείες οι ING Ζωής και ING Ομαδικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που πραγματοποιεί ο ολλανδικός όμιλος να επικεντρώσει τη δραστηριότητά του στα αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα. 

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για την πώληση της εταιρείας γενικών ασφαλίσεων και τη σταδιακή αποχώρηση του ομίλου από τον κλάδο ζημιών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιηθεί το όνομα του αγοραστή. 

Η εταιρεία ομαδικών – η οποία μετά την αποχώρηση της τράπεζας Πειραιώς, ελέγχεται πλήρως από τον όμιλο της ING – θα αποτελέσει την εταιρική εκπροσώπηση του ολλανδικού ομίλου στην Ελλάδα και θα συγκεντρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων, οι οποίες επικεντρώνονται πλέον στο κομμάτι της μακροχρόνιας σύνταξης. 

Η έμφαση στα συγκεκριμένα προγράμματα, φαίνεται να δικαιώνεται ως επιλογή, στο βαθμό που η εταιρεία Ομαδικών Ασφαλίσεων, υπήρξε η μόνη εταιρεία του ομίλου στο τέλος του 6μήνου, που σημείωσε σημαντική αύξηση εργασιών και ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας της. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η ING Ομαδικών, η ασφαλιστική παραγωγή αυξήθηκε κατά 56,27% και από τα 21,5 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 33,6 εκατ. ευρώ, ενώ η κερδοφορία τετραπλασιάστηκε και από τα 2,2 εκατ. ευρώ, που ήταν το 6μηνο του 2008, ανήλθε στα 8,5 εκατ. ευρώ, με παράλληλη άνοδο του μεριδίου αγοράς της από το 1,6% στο 2,7%. 

Αντίθετα η πορεία των εταιρειών Ζωής και Γενικών, χαρακτηρίστηκε από τη διαιώνιση των ζημιών, καθώς και από τη μείωση των ασφαλιστικών εργασιών, αποτέλεσμα και της πολιτικής του ομίλου, να αποχωρήσει από τον κλάδο υγείας, συνάπτοντας συμφωνία για την πώληση των προγραμμάτων της Interamerican. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ING Ζωής, η εταιρεία, κατέγραψε μείωση της παραγωγής κατά 20,1%, από τα 138,7 εκατ. ευρώ στα 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τα περσινά. 

Αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής της ήταν και η μείωση του μεριδίου αγοράς της από το 10,5% στα 9%, απώλεια πάντως που αντισταθμίστηκε από την αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας Ομαδικών. 

Ανάλογη ήταν η πορεία της εταιρείας Γενικών, η οποία εμφάνισε μειωμένη παραγωγή κατά 26% – από τα 10 εκατ. ευρώ σε 7,4 εκατ. ευρώ – ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν στις 90,6 χιλιάδες ευρώ έναντι 168,7 χιλιάδων ευρώ το αντίστοιχο περσινό 6μηνο και το μερίδιο αγοράς από το 0,70% στο 0,47%. 

Η συγχώνευση των εταιρειών Ζωής και Ομαδικών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ενώ η πώληση της εταιρείας γενικών δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. 

Οι συζητήσεις γίνονται με εταιρείες που έχουν κοινή φιλοσοφία με τον ολλανδικό όμιλο, στο βαθμό που η πώληση δεν αποκλείει τη δυνατότητα συνεργασιών και την πώληση προϊόντων μέσα από το δίκτυο της ING.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*