Αλώβητες από τις πυρκαγιές οι ασφαλιστικές εταιρείες

Περιορισμένος αριθμός σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι ο αριθμός των σπιτιών που ήταν ασφαλισμένα και κάηκαν στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο νομό Αττικής. 

Οι πρώτες αιτήσεις για την υποβολή αποζημιώσεων έχουν ήδη υποβληθεί και η ασφαλιστική αγορά, κάνει λόγο για 100 περίπου κατοικίες, που υπέστησαν μικρές ή περιορισμένες ζημιές, ενώ λίγες είναι μεταξύ αυτών οι κατοικίες που υπέστησαν ολική καταστροφή. 

Το μέσο κόστος της αποζημίωσης υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 20.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ αυτές που υπέστησαν ολική καταστροφή αποτιμώνται στα 200.000 ευρώ. 

Μέρος των ζημιών αφορά άλλωστε την καταστροφή καλλιεργειών και θερμοκηπίων, η πλειονότητα των οποίων είναι επίσης χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου, που ανεβάζει σε υψηλά επίπεδα το κόστος επένδυσης. 

Μικρός εκτιμάται επίσης ότι είναι ο αριθμός των οχημάτων, που καταστράφηκαν στο βαθμό που οι ιδιοκτήτες τους, τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να απομακρυνθούν από τον τόπο της καταστροφής και ως εκ τούτου … διεσώθηκαν. 

Οι εκτιμήσεις συνδέουν τις συγκεκριμένες κατοικίες με δάνεια που έχουν ληφθεί για την ανέγερσή τους, η πλειονότητα των οποίων θεωρεί την ασφαλιστική κάλυψη απαραίτητη για τη χορήγηση του δανείου. 

Πρόκειται, όπως εξηγούν, για ειδικές περιπτώσεις, στον βαθμό που η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου η ασφάλιση της περιουσίας αποτελεί συνήθη πρακτική ανεξάρτητα εάν το σπίτι είναι ενέχυρο σε τράπεζα. 

Έτσι, μεταξύ των εταιρειών που θα αναλάβουν το κόστος των αποζημιώσεων είναι οι ασφαλιστικές- θυγατρικές των τραπεζών, όπως η Εθνική Ασφαλιστική και η EFG Eurobank ή σε εταιρείες που συνδέονται με τράπεζες, όπως η Groupama Φοίνιξ, η AXA Ασφαλιστική, ενώ μεταξύ των εταιρειών που έχουν παρουσία στον κλάδο περιουσίας είναι επίσης η Interamerican, η Allianz, η Generali, η AIG Greece. 

Στις περιπτώσεις που η κατοικία έχει οικοδομηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, η ασφαλιστική αναλαμβάνει να εξοφλήσει την τράπεζα, καταβάλλοντας το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, ενώ το υπόλοιπο ποσό της αποζημίωσης καταβάλλεται στο δικαιούχο. Σημειώνεται ότι όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν ασφαλιστική κάλυψη, δεν θα λάβουν την κρατική αποζημίωση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας. 

Η πρακτική αυτή είχε ακολουθηθεί και στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, κατά τις οποίες το υπουργείο είχε ζητήσει ενημέρωση από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τις αποζημιώσεις που είχαν καταβληθεί από τον ασφαλιστικό κλάδο. Η απουσία ασφαλιστικής συνείδησης αποτελεί ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο στον βαθμό που δεν δικαιολογείται ούτε από την πραγματικότητα ούτε από το κόστος της ασφάλισης. 

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το ασφάλιστρο κατοικίας είναι το πιο φθηνό σε σχέση με το ασφάλιστρο όλων των κλάδων, αλλά παρ’ όλα αυτά η κάλυψη δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες των ελληνικών νοικοκυριών, ακόμα και για τις περιπτώσεις που οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι». 

Το κόστος ασφάλισης του κτιρίου για φωτιά από οποιαδήποτε αιτία κυμαίνεται μεταξύ 300 – 500 ευρώ τον χρόνο για ένα σπίτι 100 τ. μ., ενώ το κόστος ασφάλισης περιεχομένου αξίας π. χ. 50.000 ευρώ, διαμορφώνεται στα 200 ευρώ περίπου τον χρόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*