Εποπτική Αρχή: Εξυγίανση με ανοχή και βάθος χρόνου

Με άτυπη προθεσμία ως τον Ιούνιο, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες με διαπιστωμένα ανοίγματα να υποβάλουν business plan ανασυγκρότησης. Πρόκειται για τουλάχιστον 10 ασφαλιστικές εταιρείες που καλούνται να συγκεντρώσουν κεφάλαια αξίας 250 με 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ανοίγματα σε αποθέματα και περιθώρια φερεγγυότητας χρήσης 2007. 

Παράλληλα, η ΕΠΕΙΑ, αναμένεται να εξαντλήσει το τριετές χρονοδιάγραμμα, που ήδη έχει συζητηθεί με τις εταιρείες, για καταβολή των αυξήσεων κεφαλαίου και να περιοριστεί σε ανακλήσεις αδειών, μόνο σε περιπτώσεις (2-3) που δεν μπορεί να το αποφύγει. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί ήδη από το υπουργείο Οικονομίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εποπτικής Αρχής είναι να στηριχτεί η αγορά με ήπιες κινήσεις. 

Μάλιστα, πρόθεση του υπουργού Οικονομίας είναι να παρέμβει και νομοθετικά, με σχετική τροπολογία, ώστε να εξασφαλιστεί πολύτιμος χρόνος σε όσες εταιρείες δηλώνουν αδυναμία -λόγω των συνεπειών της κρίσης και των απωλειών που καταγράφονται στα μετοχικά τους χαρτοφυλάκια- να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές υποχρεώσεις τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*