Ευκαιρίες και κίνδυνοι από την «πράσινη» ασφάλιση

Mία νέα ανερχόμενη αγορά είναι η λεγόμενη ‘πράσινη ασφάλιση,’ δηλαδή η κάλυψη από κινδύνους για καταστροφή του περιβάλλοντος. Μάλιστα, το γεγονός ότι η ασφάλιση αυτή έχει γίνει πλέον υποχρεωτική μετά την ενσωμάτωση της αντίστοιχης κοινοτικής οδηγίας έχει οδηγήσει τις πρώτες εταιρείες να προσφέρουν ασφαλιστικά πακέτα.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στη δημιουργία νέων προϊόντων, στα οποία ο ασφαλιστικός κλάδος Γενικών Ασφαλειών επενδύει βάσιμες προσδοκίες για την αύξηση των εργασιών του.
Η ενεργοποίηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας και η υποχρεωτική πρόβλεψη που επιβάλλει σε όλες τις εταιρείες να ασφαλιστούν για περιβαλλοντικές ευθύνες, θα δημιουργήσει ζήτηση για παρόμοιες καλύψεις, που αφορούν δύο μορφές. Είτε την τυχαία και απότομη ζημιά που θα προκύψει από ένα ατύχημα (accidental) είτε τη σταδιακή ζημιά (gradual), ό,τι δηλαδή δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό. Φανταστείτε έναν υπόγειο αγωγό πετρελαίου, ο οποίος έχει μια μικρή διαρροή και χωρίς να γίνεται αντιληπτό, μολύνει επί σειρά ετών το υπέδαφος.
 Η διεθνής εμπειρία
Πρόκειται ουσιαστικά για μια καινούργια αγορά, η οποία δημιουργείται τώρα και επειδή είναι σαφές ότι επειδή δεν μιλάμε για ένα ενιαίο προϊόν, αλλά διαφορετικό κάθε φορά ανάλογα με τον συγκεκριμένο κίνδυνο που πρόκειται να καλύψει, απαιτείται και η εμπειρία ενός πολυεθνικού ασφαλιστικού ομίλου αρχικά, η οποία θα υιοθετηθεί σταδιακά και από ελληνικούς ασφαλιστικούς ομίλους. 
Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία, όπως προκύπτει από στοιχεία της CEA, την περίοδο 2002 – 2005 κάλυψε το 21% κατά μέσο όρο των οικονομικών καταστροφών που προήλθαν από καιρικές θεομηνίες, ενώ αντίστοιχα η στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Eνωσης έφθασε μόλις στο 2%.
Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες στα επόμενα χρόνια θα κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις όχι μόνο για περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και στους τομείς της υγείας, της ζωής και των γενικών ασφαλίσεων.
Στην Ελλάδα περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα χρειαστεί να ασφαλιστούν εκτός από τη βιομηχανία είναι π.χ. οι μεγάλες κατασκευαστικές και ήδη η σχετική ανάγκη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της ζήτησης για παρόμοια προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*