Allianz Ελλάδος Ενισχύει την θέση της στην ασφαλιστική αγορά

Με καθαρή κερδοφορία 7 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 12,1 εκατ. ευρώ με το δείκτη φερεγγυότητας να διαμορφώνεται στο 162% και το κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 3,5%, έκλεισε η Allianz Ελλάδος, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά και που επηρεάζουν αρνητικά και την εγχώρια, ενισχύοντας την θέση της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Τα λειτουργικά της κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 26% σε σχέση με το 2007 ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μειώθηκε κατά 23,9%, λόγω των ζημιών που υπέστη το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, στα 12,1 εκατ. ευρώ, όπως εξάλλου και τα καθαρά αποτελέσματα, δίνοντας την δυνατότητα στην εταιρία να αντιμετωπίσει την τρέχουσα χρήση από θέση ισχύος έναντι του ανταγωνισμού.
Έχοντας περιορίσει την έκθεση σε μετοχικούς τίτλους σε ποσοστό μικρότερο του 3%, το 2009 θα είναι μια θετική χρονιά σε ό,τι αφορά την κερδοφορία και τις ασφαλιστικές εργασίες.
Ο κ. Παπανικολάου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, επισήμανε ότι «με βάση τα στοιχεία του 2008, ο κύριος όγκος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας, ή αλλιώς το 85% αυτού, συγκεντρώθηκε σε ομόλογα, και μόλις το 3% ήταν τοποθετημένο σε μετοχές, ενώ τα κεφάλαια υπό διαχείριση κατά 79% ήταν σταθερού εισοδήματος. Οι επενδυτικές επιλογές μας, μάς εξασφαλίζουν χρηματοοικονομική σταθερότητα παρά τις αντιξοότητες της περιόδου.
Ο κλάδος γενικών ασφαλειών της Allianz, αλώβητος από την κρίση, πέτυχε άνοδο λειτουργικών αποτελεσμάτων στα 9,9 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ ο κλάδος ζωής, που παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες, εμφάνισε μείωση του λειτουργικού αποτελέσματος στα 2 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ το 2007, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 68,8%, και καθαρά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ. Αξίζει να τονισθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ο κλάδος θα αποτελέσει μοχλό κερδοφορίας για το 2009, ενώ στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση παραγωγής κατά 10%.
 Τα έσοδα από τα αμοιβαία κεφάλαια της εταιρίας διατηρήθηκαν το 2008 λόγω των γενικότερων πιέσεων που δέχθηκαν τα επενδυτικά προϊόντα της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκαν στα 5,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 25%, ενώ τα ιδία κεφάλαια της εταιρίας διατηρήθηκαν το 2008 σε υψηλά επίπεδα πλησιάζοντας τα 76 εκατ. ευρώ έναντι 78,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο.