A.M. Best: Κορυφαία αντασφαλιστική του κόσμου η Swiss Re

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος Swiss Re αντικατέστησε την γερμανική Munich Re στην πρώτη θέση της κατάταξης των 50 κορυφαίων αντασφαλιστικών εταιρειών του κόσμου που καταρτίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Α.Μ. Best.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για την πρώτη αλλαγή στην κορυφαία τριάδα από το 2010, με την επίσης γερμανική Hannover Re να παραμένει στην τρίτη θέση. Οι Partner Re και Everest Re έχασαν τη θέση τους στο τοπ-τεν των αντασφαλιστικών διεθνώς,  όπως επισημαίνετια στην έκθεση της Α.Μ. Best με τίτλο: “Οι Αντασφαλιστικές επιχειρούν να επανατοποθετηθούν εν μέσω διαταραχής της αγοράς”.

“Οι Swiss Re και Munich Re παραμένουν οι αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές της διεθνούς αντασφαλιστικής αγοράς, με την μεγαλύτερη επιρροή”, σχολιάζει ο Robert DeRose, υψηλόβαθμο στέλεχος της Α.Μ. Best: “Και οι δυο έχουν σχεδόν τον διπλάσιο όγκο ασφαλίστρων σε σχέση με τους κοντινότερους ανταγωνιστές τους, και οι δυο προσφέρουν παρόμοιο capacity σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις γεωγραφικές ζώνες και αποτελούν leader του κλάδου εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η μια είναι…αμετακίνητο αντικείμενο, η άλλη ασταμάτητη δύναμη. Εναπόκειται στους παράγοντες και τους παρατηρητές της αγοράς να αποφασίσουν ποια είναι ποια”.

Η κατάταξη για το 2017 στηρίζεται στο ύψος των ακαθάριστων εγγεγραμμένων αντασφαλίστρων, με τις 10 πρώτες εταιρείες να συγκεντρώνουν το 70% του συνόλου των αντασφαλίστρων που αντιστοιχούν στις κορυφαίες 50. Νέες παρουσίες στην πρώτη δεκάδα είναι η  Great West Lifeco και η Korean Reinsurance, στις θέσεις 9 και 10. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αλλαγές οφείλονται στην δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Ο συνδυασμένος δείκτης των 50 κορυφαίων αντασφαλιστικών διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 93,1%, ποσοστό που αντανακλά την συνετή πολιτική  ανάληψης κινδύνων. Τέλος, η Α.Μ.Best εκτιμά ότι τα εναλλακτικά κεφάλαια αναλογούν σε 80 δισ. δολάρια περίπου από την συνολική παραγωγική δυναμικότητα (capacity) της αντασφαλιστικής βιομηχανίας, με την πλειονότητα των κεφαλαίων -345 δισ. δολάρια- να προέρχεται από παραδοσιακές πηγές.