Ραντεβού των συνεταιριστικών ασφαλιστικών της ΕΕ στην Αθήνα !

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σημείο συνάντησης των συνεταιριστικών ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης (που ελέγχουν το 30% της ασφαλιστικής αγοράς της Γηραιάς Ηπείρου) έγινε η Αθήνα την Πέμπτη, αφού φιλοξένησε τη Σύνοδο του 20μελούς ΔΣ της AMICE (Eνωση Συνεταιριστικών Ασφαλιστικών Εταιρειών Ευρώπης), το οποίο συγκαλείται δυο φορές τον χρόνο.  Τον ρόλο του οικοδεσπότη έπαιξε η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, η οποία εκπροσωπείται στο ΔΣ δια του προέδρου της Δημήτρη Ζορμπά.

Η AMICE ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2008 και πρωταρχικός της στόχος είναι να διασφαλίσει ότι θα ακούγεται η φωνή του συνεταιριστικού ασφαλιστικού τομέα στην  Ευρώπη και ότι τα συμφέροντα των μελών της θα λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση του πεδίου δραστηριότητας όλων των ασφαλιστικών ομίλων της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή.  Σε ολόκληρη την ΕΕ δραστηριοποιούνται περί τις 2.700 συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες (πάνω από το 50% του συνόλου των εταιρειών), οι οποίες ελέγχουν το 32,1% της ασφαλιστικής αγοράς της ΕΕ με παραγωγή ασφαλίστρων 400 δισ. ευρώ και συνολικό ενεργητικό 2,8 τρισ. ευρώ. Καλύπττουν περί τα 400 εκατομμύρια μέλη-ασφαλισμένους και απασχολούν 430.000 άτομα. Το μερίδιο αγοράς των συνεταιριστικών ασφαλιστικών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερο στις γενικές ασφάλειες (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλειών υγείας) παρά στις ασφάλειες ζωής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2014), το μερίδιο των συνεταιριστικών ασφαλιστικών στις γενικές ασφάλειες ανερχόταν στο 38,8% και στις ασφάλειες ζωής στο 27,4%.

Η AMICE παρέχει μια πλατφόρμα για τις συνεταιριστικές και συνεργατικές ασφαλιστικές εταιρείες όλων των μεγεθών να συνδυάσουν τους πόρους και την τεχνογνωσία τους, να ανταλλάξουν τις εμπειρείες τους και να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που άπτονται των σχεδιαζόμενων νομοθετικών και ρυθμιστικών αλλαγών στον ευρύτερο ασφαλιστικό κλάδο.

Η Σύνθεση του ΔΣ της AMICE έχει ως εξής:

Πρόεδρος
Grzegorz Buczkowski, TUW SKOK (Πολωνία)

Αντιπρόεδροι
Christophe Ollivier, FNMF (Γαλλία)

Wolfgang Weiler, HUK-Coburg (Γερμανία)

Γραμματέας
Róbert Lilli, KÖBE (Ουγγαρία)

Μέλη
Δημήτρης Ζορμπάς, Συνεταιριστική Ασφαλιστική (Ελλάδα)

Huub Arendse, Achmea (Ολλανδία)
Odilo Bürgy, Swiss Mobiliar (Ελβετία)
Stephane Cossé, Covéa (Γαλλία)
Carlo Enrico de Fernex, Reale Mutua (Ιταλία)
Frank Diegel, Itzehoer (Γερμανία)
Joost Heideman, Platform onderlinge verzekeraars / Univé (Ολλανδία)

Allan Luplau, Sygeforsikringen ‘danmark’ (Δανία)
Tom Meeus, Fédérale Assurance, (Βέλγιο)
Pablo Mongelos García, Seguros Lagun Aro (Ισπανία)
Anne Mounolou, AAM (Γαλλία)
Marisa Parmigiani, Unipol (Ιταλία)
Norbert Rollinger, R+V Versicherung (Γερμανία)
Ann Sommer, Länsforsäkringar (Σουηδία)
Jari Sundström, LähiTapiola (Φινλανδία)
Jorge Vázquez Morenés, Mutua Madrileña (Ισπανία)