EIOPA: Έγγραφο διαβούλευσης για το IPID

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τα τεχνικά πρότυπα (Implementing Technical Standards-ITS) που θα διέπουν τα Πρότυπα Τυποποιημένα Εγγραφα Πληροφοριών (IPID) δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Το IPID, που είναι βασικό μέρος της οδηγίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (IDD), θα παρέχεται στον καταναλωτή πριν τη σύναψη μιας ασφαλιστικής σύμβασης, όπως προβλέπεται από τις ρυθμίσεις της IDD.

Στόχος του IPID είναι να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στις κρίσιμες πληροφορίες για ασφαλιστικά προϊόντα που εντάσσονται στις γενικές ασφαλίσεις (πριν από την κατάρτιση και σύναψη του σχετικού συμβολαίου) με τυποποιημένη μορφή, η οποία θα τους επιτρέπει να κατανοούν το προσφερόμενο προϊόν και να το συγκρίνουν με ομοειδή προϊόντα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙOPA, οι πληροφορίες που θα περιέχονται στο IPID καθορίζονται ήδη από την οδηγία IDD. Σκοπός της διαβούλευσης  είναι να συγκεντρώσει τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την παρουσίαση του IPID, περιλαμβανομένων του μήκους του κειμένου, τη χρήση εικόνων και συμβόλων, τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα της ψηφιακής ή της έντυπης μορφής κλπ.

Οι προτάσεις της EIOPA για το IPID βασίζονται σε δυο φάσεις δοκιμών που διεξήχθησαν σε πάνω από 3.000 καταναλωτές χωρών της ΕΕ, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για το IPID στο πλαίσιο της διαβούλευσης λήγει στις 24 Οκτωβρίου 2016.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Insurance Europe, που υπενθύμισε ότι έχει ήδη αναπτύξει και «ανεβάσει» στην ιστοσελίδα της τη δική της πρόταση για τα Πρότυπα Τυποποιημένα Έγγραφα Πληροφοριών για τα προϊόντα γενικών ασφαλίσεων, ώστε να συνεισφέρει στο έργο της ΕΙΟΡΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει το στέλεχος του συνδέσμου των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ William Widonja, η πρόταση της Insurance Europe για το IPID επιδιώκει όχι μόνο να είναι φιλική προς τον καταναλωτή, αλλά και να λειτουργεί εξίσου καλά τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή. Για παράδειγμα, η χρήση εικονιδίων μπορεί να εστιάσει την προσοχή του καταναλωτή στα διαφορετικά κεφάλαια του εντύπου, ώστε να εντοπίσει γρήγορα τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν και να καταστήσει το έγγραφο απλό και ευανάγνωστο.

«Η πρότασή μας πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει η οδηγία IDD όσον αφορά τις παρεχόμενες πληροφορίες και διασφαλίζει μια φιλική προς τις ψηφιακές τεχνολογίες προσέγγιση, που είναι ευθυγραμμισμένη με την αυξανόμενη τάση ψηφιοποίησης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», καταλήγει η Insurance Europe.

Μπορείτε να δείτε το έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης της EIOPA για το ΙΡΙD εδώ:

https://eiopa.europa.eu/Pages/Consultations/EIOPA-CP-16-007-Consultation-Paper-on-the-proposal-for-the-Implementing-Technical-Standards-on-a-standardised-presentation-.aspx

και την πρόταση της Insurance Europe εδώ:

http://insuranceeurope.eu/insurance-product-information-document-mock-ups.