Αλλαγές στα χαρτοφυλάκια υγείας λόγω… Solvency

Χρονιά πλήρους αλλαγής της σύνθεσης στα χαρτοφυλάκια με τα προγράμματα Υγείας χαρακτηρίζεται το 2016, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιχειρούν -οργανωμένα πλέον- να κατευθύνουν το πελατειακό κοινό τους από τα ισόβια στα ετήσια προϊόντα τους.

 

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι εταιρείες στρέφονται στους κατόχους ισόβιων προγραμμάτων και τους προτρέπουν, παρέχοντας ελκυστικές προτάσεις, να εγκαταλείψουν τα προγράμματά τους αντικαθιστώντας τα με νέα – ετησίως ανανεούμενα.

 

Ως δέλεαρ ώστε να αλλάξουν προϊόντα, χορηγούν εκπτώσεις για την πρώτη χρονιά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50% των νέων ασφαλίστρων, τα οποία ήδη κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα έναντι των τιμολογίων που έχουν τα ισόβια ασφαλιστήρια.

 

Σε άλλες περιπτώσεις, κίνητρα δίδονται και προς το δίκτυο ώστε και οι ίδιοι οι ασφαλιστές να προσκομίζουν οφέλη από κάθε μετατροπή ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

 

Το στοίχημα για τις εταιρείες είναι έως το τέλος του 2016 να έχουν… εκκαθαρίσει την αγορά από τα ισόβια προγράμματα, τα οποία είναι περισσότερο κοστοβόρα έναντι των ετησίως ανανεούμενων και, παράλληλα, απαιτούν και το σχηματισμό υψηλών αποθεμάτων.

 

Κι όλα αυτά λόγω κυρίως του Solvency II, το οποίο υποχρεώνει τις εταιρείες να αποθεματοποιούν για τα ισόβια προγράμματα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που συγκεντρώνουν από τα ασφάλιστρά τους. Η αγορά φαίνεται πως έχει λάβει την απόφαση η χρονιά να κλείσει με διαφορετική εικόνα στα χαρτοφυλάκιά τους, με εξαίρεση μια ή δύο εταιρείες, οι οποίες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους και ισόβια προϊόντα.