Μικρότερη η ύφεση, πιο εύκολη η αξιολόγηση

Του Νώντα Χαλδούπη

Καλύτερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ήταν η επίδοση της οικονομίας το 2015, γεγονός που βελτιώνει και τη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την αξιολόγηση.

Ειδικότερα, το ποσοστό της μείωσης του ΑΕΠ προσδιορίσθηκε σε 0,32%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 0,7%. Η νέα εκτίμηση φέρνει την ύφεση πιο κοντά στις εκτιμήσεις που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2016 για μηδενικό ποσοστό ανάπτυξης, περιορίζοντας την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2016.

Σύμφωνα με τα προσωρινά εποχικά διορθωμένα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου αυξήθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους (κατά 0,3% το α΄ τρίμηνο και κατά 0,9% το β΄), αλλά το δεύτερο εξάμηνο η αβεβαιότητα και τα capital controls επανέφεραν την οικονομία σε συρρίκνωση (κατά -1,7% το γ΄ τρίμηνο και -0,8% το δ΄ τρίμηνο).

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι σημειώθηκε μεγάλη αύξηση τζίρου, κατά 22,9%, σε σχέση με τον Νοέμβριο και οριακή μεταβολή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (-0,1%).