Παράνομη μετακίνηση νοσηλεύτριας καταγγέλλει η ΕΝΕ

Θεσμικό ατόπημα το οποίο μπορεί να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, χαρακτηρίζει την παρέμβαση μελών της Ιατρικής Υπηρεσίας στο έργο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).
Ο λόγος για την απόφαση της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, να μεταφέρει λόγω έλλειψης προσωπικού, μια έμπειρη νοσηλεύτρια από τα εξωτερικά ιατρεία στην παιδιατρική κλινική. «Αυτό θεωρήθηκε casus bellli από το Διευθυντή ιατρό, ο οποίος απαίτησε μέσω της εκτελούσας χρέη Διοικήτριας την επιστροφή της νοσηλεύτριας» λέει στο Virus ο Πρόεδρος της ΕΝΕ, Δημήτρης Σκουτέλης.
Μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι έχει υπάρξει απλά μια παρεξήγηση μεταξύ δύο ατόμων. Το θέμα, ωστόσο, είναι πολύ πιο σοβαρό, όπως εξηγεί ο κ. Σκουτέλης: «Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου το έχει η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Αυτή γνωρίζει ποιες είναι οι ελλείψεις και ποιο είναι το γνωστικό αντικείμενο κάθε νοσηλευτή ώστε με ασφάλεια να νοσηλεύσει ένα παιδί» τονίζει.
Τι προβλέπει όμως η νομοθεσία;
Το άρθρο 2 του ΠΔ 87/1986 (Ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων, ΦΕΚ Α΄ 32/1986), αναφέρει ότι κάθε Νοσοκομείο απαρτίζεται από τρεις υπηρεσίες α) την Ιατρική, β) την Νοσηλευτική και γ) την Διοικητική, με ξεχωριστή συγκρότηση και ιεραρχική διάρθρωση. Ορίζει επίσης, ότι οι τρεις υπηρεσίες είναι μεταξύ τους ιεραρχικά ισότιμες και υπάγονται ιεραρχικά στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ενώ το προσωπικό που τοποθετείται και υπηρετεί σε άλλη υπηρεσία απ’ αυτή που υπάγεται κατά κλάδο και κατηγορία υπάγεται ιεραρχικά στην υπηρεσία που υπηρετεί. Επιπλέον, το άρθρο 10 παρ. 2 του ως άνω ΠΔ 87/1986, ορίζει ότι η Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι αρμόδια: α) για την παροχή νοσηλείας στους αρρώστους, σύμφωνα με τα διδάγματα της νοσηλευτικής και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων των υπευθύνων σε κάθε περίπτωση γιατρών, β) για την προώθηση και προαγωγή της νοσηλευτικής και της εκπαίδευσης στον τομέα αυτό, και γ) για τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Οποιαδήποτε παρέμβαση μελών της ιατρικής υπηρεσίας σε θέματα εσωτερικών μετακινήσεων νοσηλευτών, εντός της νοσηλευτικής υπηρεσίας και των οικείων τμημάτων της, αποτελεί θεσμικό ατόπημα» επισημαίνει σxετικά ο Πρόεδρος της ΕΝΕ στο Virus. «Μάλιστα, ούτε η Διοίκηση έχει δικαιοδοσία να λάβει απόφαση σχετικά με τις μετακινήσεις νοσηλευτών» συμπληρώνει, καταγγέλλοντας ως «παράνομη, καταχρηστική και προερχόμενη από αναρμόδιο όργανο» τη μετακίνηση της νοσηλεύτριας και προειδοποιώντας ότι «το θέμα θα φτάσει στο υπουργείο Υγείας για να μην κινδυνέψουν ζωές».

ΠΗΓΗ: virus.com.gr