Η AIG  “στρατηγικός επενδυτής” της Human Condition Safety

 

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενδεικτική των νέων τάσεων που διαμορφώνονται στην ασφαλιστική βιομηχανία και της καταλυτικής επίδρασης των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των κινδύνων είναι η κίνηση μιας εκ των κολοσσών του κλάδου, της αμερικανικής AIG, να καταστεί “στρατηγικός επενδυτής” της Human Condition Safety (HCS), νεοφυούς εταιρείας (start-up) με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία αναπτύσσει συσκευές ασφαλείας ενσωματωμένες στα ρούχα (wearable devices). Οι συσκευές αυτές είναι σχεδιασμένες για να παρακολουθούν τις κινήσεις των εργαζομένων σε εργοτάξια, ορυχεία και άλλους χώρους εργασίας όπου ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων είναι υψηλός, με στόχο την μείωση των ατυχημάτων. Χρησιμοποιούν αισθητήρες που ενσωματώνονται στα γιλέκα ασφαλείας των εργατών και μεταδίδουν δεδομένα για τις κινήσεις τους σε πραγματικό χρόνο.
Η επένδυση της AIG εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των μεσιτών ασφάλισης για χρήση εξελιγμένων τεχνικών ανάλυσης στοιχείων προκειμένου να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την κερδοφορία στον κλάδο αποζημίωσης εργαζομένων, ο ετήσιος “τζίρος” του οποίου εκτιμάται στα 90 δισ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ. Οι ασφαλιστικοί όμιλοι υποστηρίζουν ότι εάν κατορθώσουν να περιορίσουν τους τραυματισμούς και τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα θα μειώσουν τα κόστη και θα αυξήσουν τα κέρδη για τις ίδιες και τις εταιρίες-πελάτες τους, χωρίς να παραβλέπεται βέβαια και ο ανθρώπινος παράγοντας.

“Η τεχνολογία της HCS θα μας βοηθήσει να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να καταστήσουμε τους χώρους εργασίας ασφαλέστερες για τους εργαζομένους τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Commercial Insurance Ρομπ Σίμεκ. “Θα συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες με εταιρίες όπως η HCS που δημιουργούν προϋποθέσεις για τον περιορισμό και την βελτιστοποίηση της διαχείρισης κινδύνων με τρόπους που ήταν αδιανόητοι λίγα χρόνια πριν”.

Παράγοντες της αγοράς πάντως σημειώνουν ότι οι προσπάθειες για παρακολούθηση των κινήσεων των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας για ασφαλιστικούς σκοπούς βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, καθώς εγείρουν ανησυχίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας. Πραγματικά, εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις ότι οι νέες αυτές τεχνολογίες ίσως δώσουν σε εταιρίες και ασφαλιστικούς ομίλους πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες για την συμπεριφορά και την υγεία των εργαζομένων (που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) και οι εργοδότες θα πρέπει να πεισθούν ότι τα δυνητικά οφέλη θα αντισταθμίσουν τις παρενέργειες από τις δικαστικές διαμάχες που πιθανότατα θα προκύψουν.

Σύμφωνα με τον Τόμας Ράιαν, ειδικό σε αποζημιώσεις εργαζομένων της εταιρείας μεσιτών ασφαλίσεων Marsh & McLennan, οι εργοδότες θα πρέπει να συμβουλευθούν τους νομικούς τους συμβούλους προτού προχωρήσουν σε εκτεταμένη χρήση τέτοιων συσκευών και σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να διαπραγματευθούν με τα συνδικάτα  των εργαζομένων. Η AIG στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι “θεωρούμε πολύ σημαντική την ιδιωτικότητα των πελατων μας και των υπαλλήλων τους και η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων είναι πολύ ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων μας.”

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η κάλυψη των αποζημιώσεων για εργατικά ατυχήματα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές δαπάνες για πολλές επιχειρήσεις, αυτό δίνει ισχυρά κίνητρα στις εταιρίες να στηρίξουν την πρωτοβουλία των ασφαλιστικών για δοκιμαστική χρήση wearable devices και πολλοί μεγάλοι όμιλοι από τους κλάδους κατασκευών, εξόρυξης, μεταφορών και βαριάς βιομηχανίας έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τις συσκευές αυτές,  όπως π.χ. την χρήση αισθητήρων σε κράνη για τον εντοπισμό διασείσεων ή “βραχιολάκια” που μπορούν να υπολογίζουν την κόπωση.