Δικαιούχους αποζημιώσεων και ασφαλιστικά συμβόλαια «σκανάρει» η Γ.Γ. Εσόδων

 

 

Από το… scanner των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων θα περνούν εφεξής τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι.

Το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ζητήσει με εγκύκλιό του προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο της διασταύρωσης φορολογικών στοιχείων για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, να κοινοποιήσουν έως τις 15 Ιανουαρίου 2016, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ, στοιχεία των πελατών τους σχετικά με ασφαλιστήρια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας. Η αποστολή των στοιχείων θα πρέπει να είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

Ανάλογα στοιχεία ζητεί το υπουργείο και από τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τη ΔΕΗ, καθώς και από άλλους φορείς ή εταιρείες που διατηρούν ηλεκτρονικές βάσεις με δεδομένα των πελατών τους, ώστε εν συνεχεία να προβεί σε διασταύρωση των στοιχείων αυτών και να εντοπίσει φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα των εισοδημάτων τους.

Τα στοιχεία τα οποία καλούνται να κοινοποιήσουν στο υπουργείο Οικονομικών οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν να κάνουν με το ΑΦΜ υπόχρεου, τον αριθμό συμβολαίου, το ποσό ασφαλίστρων που κατέβαλε ο υπόχρεος το 2015 και το ημερολογιακό έτος είσπραξης.

Όμως το μάτι του… scanner της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πιάσει και τις αποζημιώσεις τις οποίες λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Έτσι στη διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πάντα σε ηλεκτρονική μορφή οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στοιχεία, βάσει δικαστικών αποφάσεων, για δικαιούχους αποζημιώσεων λόγω ανικανότητας για εργασία για την απώλεια του εισοδήματος. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία θα αφορούν στο ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, το ΑΦΜ του, το ποσό της αποζημίωσης, τον αριθμό της δικαστικής απόφασης και το ημερολογιακό έτος είσπραξης.

Επίσης, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια (με εξαίρεση εκείνων της ψυχικής υγείας, καθώς και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων), διαβιβάζουν στη ΓΓΔΕ σε ηλεκτρονική κατάσταση στοιχεία με ιατρικές πράξεις. Την ίδια υποχρέωση έχουν και όλα τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων πλαστικής χειρουργικής.