Τα δύσκολα της αξιολόγησης μόλις άρχισαν

Ο μάλλον αντιπαθής στο ελληνικό κοινό Ολλανδός προεδρεύων του Eurogroup είχε το πρωί της Κυριακής μια καλή είδηση για όλους μας: τα επαναλαμβανόμενα «παζάρια» για τα 10 + 2 δισ. ευρώ τελείωσαν, το ταμείο των δανειστών οσονούπω ανοίγει για την Ελλάδα.

Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν; Δυστυχώς, όχι. Τα δύσκολα με την πρώτη αξιολόγηση μόλις άρχισαν! Η σύντομη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ φάνηκε να δίνει τέλος στις εξαντλητικές διαβουλεύσεις για λίγα θέματα που κρατούσαν ανοικτή τη λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ και άλλων 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρόεδρος του Eurogroup καλωσόρισε την «καλή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών, μίλησε για συμφωνία σε αρκετά θέματα και προανήγγειλε συνεδρίαση του Euro Working Group την Τρίτη, για να εγκριθεί η εκταμίευση των κονδυλίων.
Δηλώνοντας ότι το EWG θα συγκληθεί την Τετάρτη, ο κύριος Ντάισελμπλουμ φάνηκε να προεξοφλεί ότι θα έκλειναν οριστικά οι διαπραγματεύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, την πώληση δανείων από τις τράπεζες σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια, την υποκατάσταση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το «ψαλίδισμα» τιμών στα (ελληνικά) γενόσημα φάρμακα.

Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών, που από την κυβέρνηση είχε αναδειχθεί ως μείζονος σημασίας ζήτημα και είχε «πολιτικοποιηθεί», ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, από την ελληνική πλευρά τονιζόταν ότι ούτε στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των Θεσμών το Σάββατο είχε καταστεί δυνατό να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία. Για την πώληση δανείων, εξάλλου, υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν πλήρες άνοιγμα αυτής της αγοράς, ενώ η κυβέρνηση θέλει να περιοριστεί η δυνατότητα πώλησης δανείων στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (άνω του 1 εκατ. ευρώ), ώστε να εξαιρεθούν στεγαστικά-καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Παρ’ όλα αυτά, η παρέμβαση του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν συνηθίζει να εξωραΐζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, πιστοποιεί ότι… μια κάποια λύση έχει βρεθεί, ώστε να μη μείνουν άλλο μετέωρα τα 10 + 2 δισ. ευρώ. Άλλωστε, όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι άλλα περιθώρια παράτασης της εκκρεμότητας δεν υπάρχουν: οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κλείσουν τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεων των μετοχικών τους κεφαλαίων και είναι αδύνατο να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς να έχουν αποδεσμευθεί τα 10 δισ. ευρώ που αποτελούν την εγγύηση της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης.

Όμως, δεν μπορούμε ακόμη να πανηγυρίσουμε ότι «καθαρίσαμε» με την πρώτη αξιολόγηση. Ή, έστω, ότι αφήνουμε πίσω μας τα πιο δύσκολα θέματά της. Γιατί αμέσως μετά περνάμε στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων, εντός της οποίας κρύβεται το θέμα που εδώ και χρόνια «παραλύει» κάθε ελληνική κυβέρνηση: το ασφαλιστικό. Σαν να μην έφθανε αυτό, η κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την υποχρέωση που έχει αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο, σούπερ ταμείο ιδιωτικοποιήσεων/αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, στο οποίο οι Ευρωπαίοι δανειστές θα έχουν πολύ ισχυρή παρουσία.