Ναι μεν αλλά… στη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Του Αιμίιου Νεγκή

Για να μη λέτε ότι συνέχεια γκρινιάζω και εστιάζω στα αρνητικά της κυβέρνησης, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η κίνησή της είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μας έχει ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης και ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκου μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Να γίνει η Ελλάδα ένα Hub για την παραγωγή φαρμάκων.
Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται ότι στόχος θα είναι «η διαμόρφωση εκείνων των μέτρων πολιτικής που θα ευνοούν τη μεγέθυνση του κλάδου με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας». Δηλαδή, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μιλάμε για κρατικό προστατευτισμό…
Η αλήθεια βέβαια μάλλον είναι κάπου στη μέση. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση (εντός και εκτός της χώρας) ότι δεν δύναται να στηρίξει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία με «αθέμιτους όρους». Άλλωστε αυτό προσκρούει στο κοινοτικό γίγνεσθαι.
Θεωρώ όμως ότι η σύσκεψη είχε άλλο σκοπό. Δηλαδή, μας προέκυψε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας λόγω των νέων ρυθμίσεων, που έχουν συμπεριληφθεί στο τρίτο μνημόνιο και συνδέονται με τις επερχόμενες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων.
Η κυβέρνηση λοιπόν επιδιώκει να ρίξει τους τόνους, λέγοντας στους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους «μην ανησυχείτε, θα βρούμε τρόπους να σας στηρίξουμε». Να μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι φαρμακοβιομήχανοι στήριξαν ανοιχτά και ποικιλοτρόπως την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Πρακτικά, το νέο μνημόνιο καταργεί το δίχτυ προστασίας που με κόπο είχαν φτιάξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για όλα τα φάρμακα, που είχαν χάσει την πατέντα τους πριν το 2012 και τα γενόσημά τους. Γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες ελληνικά γενόσημα κυκλοφορούσαν με σημαντικά υψηλότερη τιμή, σε σχέση με αντίστοιχα γενόσημα στο εξωτερικό…
Εδώ θα αναφέρω και ένα συμβάν που έτυχε σε έναν από τους υπουργούς υγείας της μνημονιακής περιόδου σε συνάντηση που είχε με έναν ομόλογό του από Σκανδιναβική χώρα. «Θέλετε φθηνά ελληνικά γενόσημα;», το ρώτησε ψυχρά. «Να σας φέρουμε εμείς. Στη χώρα μου τα ελληνικά γενόσημα πωλούνται 3-4 φορές φθηνότερα από ότι εδώ». Και όπως ήταν φυσικό, ο δικός μας κατάπιε τη γλώσσα του.
Διεθνώς, είναι πάγια πρακτική να μειώνονται δραματικά οι τιμές των φαρμάκων μόλις χάνουν την πατέντα τους (έως και 50-80%), οπότε το ίδιο χαμηλές είναι και οι τιμές των αντίστοιχων γενοσήμων. Με αυτόν τον τρόπο, τα συστήματα υγείας επιδιώκουν να εξοικονομούν πόρους, ώστε να μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος των νέων, πανάκριβων θεραπειών.
Από την άλλη, είναι φυσικό χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία κλπ να ακολουθούν αυτή την τακτική, καθώς έχουν εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, που στηρίζονται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό δεν ισχύει προφανώς για μας, καθώς η δική μας φαρμακοβιομηχανία έχει διαφορετικό προσανατολισμό – παρότι ορισμένες επιχειρήσεις επενδύουν στην έρευνα.
Επίσης, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αρκετές τα φέρνουν έτοιμα από την Ινδία και την Κίνα. Επίσης, αρκετές πολυεθνικές παράγουν ή συσκευάζουν τα προϊόντα τους σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.
Συνεπώς, η κατάσταση δεν είναι μαύρο – άσπρο, ελληνικές – πολυεθνικές. Η κυβέρνηση χθες εξήγγειλε έναν οργανωμένο διάλογο με τους εμπλεκόμενους. Σίγουρα είναι ένα βήμα προόδου από την περίοδο Κουρουμπλή με τις απειλές προς τις πολυεθνικές ότι πρέπει να παράγουν τα προϊόντα τους εδώ.
Και κάτι τελευταίο. Καμία επιχείρηση, ελληνική ή ξένη, δεν πρόκειται να επενδύσει σε μία χώρα, στην οποία έχει χαθεί ο μπούσουλας. Φέτος, οι δαπάνες για φάρμακα έχουν ξεφύγει λόγω της δημιουργικής ασάφειας και όλα δείχνουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα κληθούν να «επιστρέψουν» σε εκπτώσεις και clawback πάνω από 600 εκατ. Ευρώ. Δηλαδή, περισσότερα από πέρσι. Έτσι, ουδείς θα επενδύσει…

ΠΗΓΗ: virus.com.gr