Ιατροί Αθήνας: Να διαγραφούν τα παλαιά χρέη από το clawback

Νομοθετική πρωτοβουλία για την διαγραφή παλαιών χρεών από το clawback ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη. Περιγράφοντας μια λαβυρινθώδη κατάσταση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ζητά να παρέμβει.

«Το clawback εξακολουθεί να ισχύει, αν και αρχικά θεσπίστηκε για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Συσσωρεύτηκαν, δοσοποιήθηκαν και εν τέλει εξακολουθούν να οφείλονται χρέη πολλών ετών» περιγράφει ο ΙΣΑ. Το βάρος έγινε ακόμη πιο δυσβάσταχτο με την προείσπραξη, σύμφωνα με τον σύλλογο. Η δε προείσπραξη πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα σε ποσοστό «έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν από τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης του κάθε παρόχου». Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα οι φορείς στερούνται άνω του μισού των εσόδων τους.

Με την  παραπάνω πίεση για τον κάδο και δεδομένου ότι έχουν ανακοινωθεί από διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινοεργαστηριακούς γιατρούς κινητοποιήσεις για τις 18 έως τις 20 Ιουλίου, ο ΙΣΑ αιτήθηκε την υπουργική παρέμβαση. «Ζητούμε από σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, και με το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει να λάβετε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την διαγραφή παλαιών χρεών από το clawback, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων μέτρων που ελήφθησαν για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ). Τούτο αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα ιδιαίτερα των μικρών εργαστηρίων και ιατρείων που στήριξαν και στηρίζουν την ελληνική κοινωνία, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την πολιτεία.» τονίζεται από τον ΙΣΑ.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*