«Συμμαχία» Ελλάδας – Βραζιλίας στην Καρδιοχειρουργική –Διημερίδα με μοριοδότηση

Έλληνες και Βραζιλιάνοι καρδιοχειρουργοί πρόκειται να συναντηθούν 9 και 10 Οκτωβρίου στο EHNC, για να ανταλλάξουν απόψεις και να αξιολογήσουν νέες τεχνολογίες στον τομέα.
Η βραζιλιάνικη σχολή καρδιοχειρουργών έχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη, περιλαμβάνοντας πρωτοπόρους καρδιοχειρουργούς στη διενέργεια by-pass σε πάλλουσα καρδιά, καθώς και σε σειρά καινοτόμων επεμβάσεων σε βαλβιδοπάθειες και σε παιδιά, ενώ η επιστημονική Σύνοδος της Αθήνας επιβεβαιώνει το αυξημένο διεθνές κύρος της ελληνικής καρδιοχειρουργικής κοινότητας.
Έξι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βραζιλιάνικης καρδιοχειρουργικής σχολής, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Rui M.S. Almeida, πρόεδρο της Βραζιλιάνικης Καρδιοχειρουργικής Εταιρίας, έρχονται στην Αθήνα για την 1η Ελληνο-Βραζιλιάνικη Συνάντηση στην Καρδιοχειρουργική.
«Πρόκειται για μια σχολή με ευφυείς, καινοτόμους, ομαδικούς και επικοινωνιακούς επιστήμονες που έχουν παρόμοιο ταπεραμέντο με τους Έλληνες. Η εκ μέρους τους επιλογή για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειρίας με την Ελληνική Καρδιοχειρουργική κοινότητα ανεβάζει το επίπεδό μας διεθνώς», τόνισε ο κ. Σ. Πράπας, διευθυντής του Α΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος ΕΝΗC και επερχόμενος πρόεδρος της ΕΕΧΘΚΑ.
Η βραζιλιάνικη σχολή καρδιοχειρουργών έχει αναδείξει, μεταξύ άλλων, τους Dr. Enio Buffolo, πρωτοπόρο καρδιο-θωρακοχειρουργό στην τεχνική της Πάλλουσας Καρδιάς, Dr. Adib Domingos Jatene, εμπνευστή της τεχνικής Arterial Switch ή Jatene Procedure, σε νεογνά για την μετάθεση μεγάλων αγγείων, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας στη Βραζιλία και είναι πατέρας του Fabio Jatene, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και συμμετέχει στη συνάντηση των Αθηνών, Randas José Vilela Batista, εμπνευστή πλήθους πρωτοποριακών τεχνικών (Batista Procedure), Dr. Tomas A. Salerno και άλλες προσωπικότητες διεθνούς επιστημονικού κύρους.
Από την πλευρά του, ο Rui M.S. Almeida, εξέχων ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Καρδιοχειρουγικής Εταιρίας, καθηγητής στο University Estadual do Oeste do Parana και κεντρικός οργανωτής των μεταπτυχιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους καρδιοχειρουργούς στη Βραζιλία, έδωσε έμφαση στην αξιοπιστία των Ελλήνων καρδιοχειρουργών, οι οποίοι αφήνουν πλέον το στίγμα τους στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα της Ελληνο-βραζιλιάνικης συνεργασίας που εγκαινιάζεται με την Συνάντηση των Αθηνών θα είναι η ανταλλαγή νέων ειδικευόμενων καρδιοχειρουργών.
Ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Καρδιοχειρουργικής Εταιρίας συμμετέχει στη Συνάντηση των Αθηνών μαζί με τους διεθνώς αναγνωρισμένους συμπατριώτες του κ.κ. Fabio Jatene, Fernando Moraes, Eduardo Saadi, Joao Carlos Leal και Leonardo Mulinari. Από ελληνικής πλευράς, στην επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν, ως συντονιστές ή εισηγητές, το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων της ελληνικής καρδιοχειρουργικής κοινότητας από τα Πανεπιστημιακά και κρατικά νοσοκομεία, καθώς και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με καρδιοχειρουργικές κλινικές.
Η ελληνοβραζιλιάνικη συνάντηση παρέχει την ευκαιρία να παρουσιαστεί η αλματώδης πορεία της ελληνικής Καρδιοχειρουργικής, μέσα από την ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων και την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνικών. Ειδικότερα, θα προβληθούν οι πρόοδοι στην χειρουργική αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου, που αφορούν την τεχνική της Πάλλουσας Καρδιάς και της χρήσης αρτηριακών μοσχευμάτων, ενώ από την Α΄ ΚΡΧ Κλινική του ΕΝΗC θα παρουσιαστεί η 15ετής εμπειρία από την τεχνική «π-Graft» που ανέδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ο κ. Σ. Πράπας αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην τεχνική «π-Graft», τόνισε: «Παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της τεχνικής και στο πρόσφατο 1ο Διεθνές Συνέδριο Στεφανιαίας παράκαμψης, υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Καρδιοχειρουργικής Εταιρείας στην Νέα Υόρκη τον Αύγουστο 2015, αναδεικνύοντας όλα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου για ασθενείς υψηλού κινδύνου, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα έμεναν ανεγχείρητοι. Πέραν των ευμενών σχολίων για την ελληνική πρωτοτυπία, συμφωνήθηκε από τους συνέδρους ότι τα έξοχα αποτελέσματα οφείλονται στον συνδυασμό της πάλλουσας καρδιάς (έναντι της κλασσικής μεθόδου by-pass με εξωσωματική κυκλοφορία), της απουσίας χειρισμών στην αορτή (γεγονός που αποτρέπει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον διαχωρισμό της αορτής) και της αποκλειστικής χρήσης αρτηριακών μοσχευμάτων που χαρακτηρίζονται από μακρόχρονη καλή λειτουργία (έναντι των φλεβικών μοσχευμάτων από τα κάτω άκρα)».
Στον τομέα της αντιμετώπισης των βαλβιδοπαθειών θα παρουσιαστούν οι πρόοδοι στην επιδιόρθωση της Μιτροειδούς Βαλβίδας με κλασική και ρομποτική προσπέλαση, η εμπειρία στην χρήση αρτηριακών αορτικών βαλβίδων, στην διακαθετηριακή τοποθέτηση αντίστοιχων βαλβίδων, στην ενδοαυλική και υβριδική αντιμετώπιση ανευρύσματος της αορτής, καθώς και η εμπειρία στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με νεότερες συσκευές μηχανικής υποστήριξης, βλαστοκύτταρα ή μεταμόσχευση. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι πρόοδοι στην αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών, καθώς και του ερευνητικού έργου που διεξάγεται στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της διημερίδας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 σεμινάριο με θέμα «Αναστομώσεις Στεφανιαίων Αγγείων: Θεωρία και πράξη», κατά το οποίο ειδικευόμενοι και ειδικοί Χειρουργοί Θώρακος, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πλήρως για όλο το φάσμα της καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης της Στεφανιαίας Νόσου και να εξασκηθούν -για πρώτη φορά στη χώρα μας – στην εκτέλεση αναστομώσεων σε συνθήκες πειραματικού χειρουργείου. Κεντρικό ρόλο στο σεμινάριο πρακτικής εξάσκησης θα έχει και ο Βέλγος, πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός, prof. Dr. Paul Sergeant, η παρουσία του οποίου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελληνική Καρδιοχειρουργική κοινότητα, ενώ θα συνεπικουρήσουν Έλληνες Καρδιοχειρουργοί με επικεφαλής τον κ. Χριστόφορο Κωτούλα.
Το Σάββατο 10/10 (από 8.30 έως 19.30) θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΕΝHC επιστημονική ημερίδα με περισσότερους από 30 εισηγητές στις εξής θεματικές: 1. Χειρουργική της αορτικής βαλβίδας, 2. Χειρουργική της αορτής – Νέες τεχνολογίες, 3. Καρδιακή ανεπάρκεια, 4. Συγγενείς καρδιοπάθειες και ερευνητικό έργο. Η ημερίδα έχει ενταχθεί και στο μοριοδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Επιστημονικής Επιτροπής ΕΝHC.
Η επιστημονική συνάντηση θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου (10/10 στις 19.30) με την παρουσίαση του λευκώματος «Νίκες Καρδιάς» – Η Ελληνική Καρδιοχειρουργική και οι πρωταγωνιστές της. Στο πολυτελές λεύκωμα, που φέρει την σφραγίδα του κ. Σωτήρη Πράπα, καταγράφεται το σύνολο των πεπραγμένων της Ελληνικής Καρδιοχειρουργικής από το 1949 έως το 2013, ενώ περιέχονται σειρά ιστορικών φωτογραφιών και περί τις 250 πρωτότυπες συνεντεύξεις του συνόλου των πρωταγωνιστών της ειδικότητας από την έναρξή της έως σήμερα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν πρωτοπόροι-θεμελιωτές της Ελληνικής Καρδιοχειρουργικής για την προσφορά τους. Το λεύκωμα θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Αθανάσιος Βαρλάμης, δικηγόρος, Ευγενία Παπαδήμα, σολίστ Πιάνου, Χρήστος Παπακωνσταντίνου, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ και ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος.
Η διήμερη Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο ΕΝΗC (9-10/10/2015) τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ) και της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργών Καρδιάς – Θώρακα (WSCTS) και όπως εξήγησε ο Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ΕΝHC, η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ προσφέρονται μόρια για τους γιατρούς και πιστοποιητικά για τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας.

 

ΠΗΓΗ: virus.com.gr